Γιάννης Ελαφρός
▸ «∆εν μπορούμε να κάνουμε κάτι, το λάδι είναι χρηματιστηριακό αγαθό»!
Πολύ πλάκα είχε η συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στον Real FM και στον Ν. Χατζηνικολάου την Πέμπτη. Ενώ είχε περάσει σχεδόν μία ώρα ανέμελης συζήτησης και το πράγμα έκλεινε, ο Ν. Χατζηνικολάου υποχρεώθηκε να επανέλθει στο θέμα της ακρίβειας, στο οποίο ο πρωθυπουργός είχε υποτίθεται απαντήσει νωρίτερα, καθώς προφανώς είχαν «πέσει» τα τηλέφωνα του σταθμού. «Πολλά μηνύματα για την ακρίβεια. Μου λένε ότι από την απάντησή σας δεν κατάλαβαν αν θα προστεθεί κάποιο καινούργιο εργαλείο, κάποιο καινούργιο μέτρο στη φαρέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας», λέει ο Χατζηνικολάου. Προφανώς οι ακροατές δεν κατάλαβαν τίποτα, γιατί ο Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα. Και συνέχισε να μην λέει, πέρα από τα γνωστά ευχολόγια. Ξανά υποσχέσεις: «Το αποτέλεσμα, λοιπόν, θα το κρίνουμε σε δύο με τρεις μήνες από τώρα. Το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια»…, ενώ έχουν περάσει 2,5 χρόνια τρελής ακρίβειας χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση. «Πιέζουν (σ.σ. οι ακροατές), γιατί αυτό είναι το θέμα τους», επισημαίνει ανήσυχος ο διευθυντής του Real FM. «Θα αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερες μειώσεις τιμών. Είμαι αρκετά σίγουρος πια γι’ αυτό», λέει μέσα στη… σιγουριά ο αρχηγός της ΝΔ, που δεν μπορεί να πει τίποτα το συγκεκριμένο. Και στο τέλος πετάει και το εξής: «Τονίζω, υπάρχουν ορισμένα προϊόντα όπως το λάδι. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι στο λάδι -θέλω να το εξηγήσω αυτό- γιατί το λάδι εν πολλοίς συμπαρασύρει και τον πληθωρισμό των τροφίμων. Είναι χρηματιστηριακό αγαθό»! Εάν η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν μπορεί να κάνει κάτι για να μειωθούν οι τιμές στο λάδι, γιατί είναι στο χρηματιστήριο, τότε τι συζητάμε!
Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης και το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται, το πλαίσιο της πλήρους απελευθερωμένης αγοράς και των κανονισμών της ΕΕ, όπου όλα τα ζωτικά για τον λαό αγαθά, από τα τρόφιμα έως την ενέργεια, έχουν γίνει χρηματιστηριακά προϊόντα και αντικείμενο τρομερής κερδοσκοπίας από το κεφάλαιο και τα πολυεθνικά μονοπώλια. Η ελεύθερη αγορά αποφασίζει για όλα και η κυβέρνηση μετατρέπεται σε… μη κυβερνητική οργάνωση, που απλά παρατηρεί την άνοδο των τιμών και διευκολύνει την κερδοφορία του κεφαλαίου. Εάν δεν πληγούν τα κέρδη, εάν δεν σπάσει αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο, εάν δεν υπάρξει ρήξη και αποδέσμευση από τη φυλακή της ΕΕ, δεν μπορούν να ανακοπούν τα κύματα της ακρίβειας.
Περιορισμό δημόσιων δαπανών, πετυχημένους… πλειστηριασμούς και αυξημένη φορολογία συνιστά η Κομισιόν
Την ίδια ώρα η αυστηροποίηση της πολιτικής της ΕΕ για τα δημόσια οικονομικά σημαίνει περικοπές παροχών, αύξηση φορολογίας, σε καμία περίπτωση ουσιαστική ελάφρυνσή της. Η ενεργοποίηση από την Κομισιόν της διαδικασίας για μείωση του «υπερβολικού ελλείμματος» για επτά χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Σλοβακία, Μάλτα μέλη και της ευρωζώνης και Πολωνία, Ουγγαρία) είναι αποτέλεσμα της ενεργοποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ. Και μπορεί η Ελλάδα να μην περιλαμβάνεται στις εφτά χώρες, λόγω της αιματηρής φορολογίας που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ (στα χνάρια των προηγούμενων), αλλά η απειλή οικονομικών κραδασμών στην ΕΕ και αυξημένων περιοριστικών μέτρων, μόνο θετική δεν είναι για την ελληνική οικονομία στο άμεσο μέλλον.
Όσον αφορά την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «συνιστά» για το 2025 «περιορισμένες αυξήσεις καθαρών δαπανών», άρα μην αναμένετε ενισχυμένες παροχές, ενώ υπογραμμίζει πως «θα πρέπει να συνεχιστεί η μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι τράπεζες, μεταξύ άλλων με την περαιτέρω βελτίωση των διαδικασιών ηλεκτρονικών δημοπρασιών για τη μείωση του ποσοστού των αποτυχημένων πλειστηριασμών». Εμπρός για επιτυχημένους πλειστηριασμούς, λοιπόν το σύνθημα της κομισιόν. Ακόμα, υπογραμμίζει πως «η μεταρρύθμιση της φορολογίας των αυτοαπασχολούμενων» είναι μεταξύ των μέτρων, που «θα έχουν ελαφρώς θετικό αντίκτυπο στο συνολικό δημοσιονομικό ισοζύγιο». Άρα, μην περιμένετε κι εκεί σημαντικές αλλαγές.