Ματίνα Παπαχριστούδη
Όταν τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι καταπίνουν… αμάσητο οτιδήποτε βγαίνει από τη ΓΑΔΑ μπορεί να πιστοποιούν τη βαθιά ενσωμάτωσή τους στο κυρίαρχο αφήγημα της εξουσίας, αλλά ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση. Η αρχική πληροφόρηση για τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής στα «100 μέτρα έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων» υιοθετήθηκε αυτόματα ως γεγονός από τα ΜΜΕ, τα οποία ξανά δεν φρόντισαν να προστατευθούν βάζοντας την ένδειξη ότι πρόκειται για «δηλώσεις της αστυνομίας». Έτσι, τις αναπαρήγαγαν ως δικό τους ρεπορτάζ. Λίγες ώρες μετά, αποδείχθηκε ότι ήταν μια ψευδής παράθεση γεγονότων με σκοπό την παραπλάνηση και την προστασία των αστυνομικών του τμήματος. Η αστυνομία όπως και η κυβέρνηση, λοιπόν, μια χαρά την κάνουν τη δουλειά τους. Τα Μέσα Ενημέρωσης όμως όχι, καθώς προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποδείξουν την απόλυτη υποταγή τους στα κέντρα εξουσίας.
Ας σημειωθεί ότι δεν επρόκειτο για κάποιο από τα μείζονα πολιτικά ή κοινωνικά μέτωπα στα οποία τα ΜΜΕ αισθάνονται πως οφείλουν πάση θυσία να προστατεύσουν το αφήγημα της κυβέρνησης ή να αποκρύψουν γεγονότα και πληροφορίες. Ήταν μία ακόμη γυναικοκτονία, θέμα για το οποίο η πλειοψηφία δημοσιογράφων και ΜΜΕ είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη. Ήταν επίσης είδηση αστυνομικού δελτίου που πληρούσε όλες τις απαιτήσεις της «διασκεδαστικής ενημέρωσης» – είχε έγκλημα, πάθος, αίμα.
Για αυτούς τους λόγους, τα μίντια πήραν φωτιά αμέσως μετά το έγκλημα. Εμφάνισαν βίντεο από τη δολοφονία, αναπαρήγαγαν την πληροφορία ότι ο φρουρός αστυνομικός είχε καταδικαστεί, ανακάλυψαν το σημείο της δολοφονίας, μόλις τρία μέτρα από την είσοδο του τμήματος, βρήκαν ότι υπήρχαν διαθέσιμα περιπολικά. Κι όταν δόθηκε το πράσινο φως από την ηγεσία του υπουργείου και το Μαξίμου, βρέθηκε και μεταδόθηκε και το ηχητικό από τη συνομιλία του θύματος με την Άμεση Δράση. Η είδηση μπορούσε πια να γίνει σόου και να προσαρμοστεί στις ανάγκες της απαχαυνωτικής ειδησεογραφίας. Οι σοβαρές πλευρές που αφορούν μια ακόμη γυναικοκτονία υποχώρησαν, για να δοθεί χώρος και χρόνος στις κυβερνητικές ενέργειες – την απόλυση των αστυνομικών και τη σκηνοθετημένη δραματοποίηση του φονικού.
Πίσω από τις κάμερες
Οι αλλαγές στα μίντια του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα ηγεσία άρχισαν από το διαδίκτυο. Η ιστοσελίδα που περιείχε όλη την ειδησεογραφία και των κομματικών ΜΜΕ, το left.gr, έπαψε να λειτουργεί. Η ανακοίνωση στην πρώτη σελίδα της κάνει λόγο για αναμόρφωση του περιεχομένου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μετατραπεί σε «φόρουμ» απόψεων και διαλόγου. Πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει στο διαδίκτυο μόνο το avgi.gr.
Ένα ακόμη άδοξο τέλος γράφεται στις λίστες των πλειστηριασμών που αφορούν ΜΜΕ, καθώς στις 10/4 είναι προγραμματισμένοι δύο για το συγκρότημα Κουρή. Σε πλειστηριασμό βγήκαν οι εγκαταστάσεις στον Ταύρο και το κτίριο της εκτυπωτικής Νίκη. Υπενθυμίζεται ότι τα ΜΜΕ που του ανήκαν –Αυριανή, Νίκη, Δημοκρατικός Λόγος, Κανάλι 29 (που έγινε μετέπειτα Star) και Φίλαθλος– πρωταγωνίστησαν τη δεκαετία του ‘90 κι έβαλαν λουκέτο στην αρχή της κρίσης.
Οι στενές σχέσεις δημοσιογραφικών ενώσεων και κυβέρνησης επιβεβαιώνονται συνεχώς. Η ΠΟΕΣΥ οργάνωσε ημερίδα για τα 35 χρόνια των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών όπου τον πρώτο λόγο είχαν οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι και οι ιδιοκτήτες, δηλαδή οι δημοτικές αρχές. Αίτημα των δημοτικών ΜΜΕ προς την κυβέρνηση παραμένει να μην μετάσχουν σε διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης αλλά να τους παραχωρηθούν οι συχνότητες ως «Μέσα δημόσιου συμφέροντος».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (23.3.24)