Δήμητρα Παπανικολάου
▸ Εισβολή ιδιωτών, θεραπεία με… τιμοκατάλογο και πλήρης εμπορευματοποίηση
Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα πρεμιέρα έγινε την Πέμπτη στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Πίσω από την επικοινωνιακή φιέστα που στήνει η κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να περιφέρεται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, να θριαμβολογεί πάνω από φορεία και να κάνει λόγο για «νίκη», βρίσκεται ένα μεθοδευμένο σχέδιο διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας.
Οι τεράστιες λίστες των χειρουργείων, όπου, σύμφωνα με το υπουργείο βρίσκονται πάνω από 100.000 ασθενείς και τις οποίες τάχα έρχεται να αποσυμφορήσει το μέτρο των επί πληρωμή χειρουργείων, είναι αποτελέσματα της ίδιας ακριβώς πολιτικής υποβάθμισης του ΕΣΥ. Το 30% των χειρουργικών τραπεζιών και δεκάδες κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, 6.500 οργανικές θέσεις γιατρών και 20.000 θέσεις νοσηλευτών παραμένουν κενές, ενώ απολύονται 6.000 Συμβασιούχοι Ορισμένου Χρόνου και 12.000 Συμβασιούχοι μέσω ΟΑΕΔ. Σε αυτές τις συνθήκες λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, είναι δεδομένο ότι η απογευματινή λειτουργία θα επιβαρύνει νομοτελειακά την πρωινή, και ο ασφαλισμένος, που έχει ήδη χρυσοπληρώσει φόρους και εισφορές, θα εκβιάζεται να βάλει ξανά το χέρι στην τσέπη για να έχει πρόσβαση στη δημόσια περίθαλψη. Το κόστος για τον ασθενή κυμαίνεται από 300 ευρώ για μια «πολύ μικρή επέμβαση» έως 2.000 ευρώ για «εξαιρετικά βαρεία».
Παράλληλα, έχει ήδη κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Οι ασφαλισμένοι θα χρεώνονται ακόμα περισσότερο για τις υπηρεσίες υγείας, καθώς προβλέπεται χαράτσι ένα ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών, τρία ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, πέρα από τη συμμετοχή που ήδη πληρώνουν, ενώ θα πληρώνουν πέντε ευρώ για τη διενέργεια εμβολιασμού για τον κορονοϊό σε φαρμακείο.
Προβλέπεται, επίσης, η άρση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ. Το υπουργείο Υγείας επαναφέρει το μέτρο που είχε ψηφιστεί με τον νόμο Πλεύρη – Γκάγκα αλλά δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή, περιγράφοντας μάλιστα ακόμα χαλαρότερους όρους για την άσκηση ιδιωτικού επαγγέλματος από τους γιατρούς των δημοσίων νοσοκομείων. Όπως ανέφερε παλιότερα η ΟΕΝΓΕ «η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση είναι αδιαπραγμάτευτη γιατί είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα για ένα καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και απολύτως δωρεάν σύστημα υγείας». Το δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος και στον ιδιωτικό τομέα, που μέχρι τώρα έχουν μόνο οι πανεπιστημιακοί ιατροί, είναι προς αποκλειστικό όφελος των ιδιωτικών κλινικών αλλά και διάφορων μεγαλογιατρών που επιχειρούν να κερδοφορήσουν στις πλάτες των ασθενών. Η διαφθορά και το «πασάρισμα» της «πελατείας» από το δημόσιο νοσοκομείο στα ιδιωτικά μαγαζιά νομιμοποιείται, όπως ακριβώς θεσμοθετήθηκε και το κρατικό φακελάκι με τα απογευματινά χειρουργεία.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται, επίσης, διάταξη που δίνει τη δυνατότητα παράτασης σε όσους γιατρούς βγαίνουν στη σύνταξη, οι οποίοι θα μπορούν να παραμείνουν στην υπηρεσία τους έως τις 31/12/2025. Η συγκεκριμένη διάταξη φέρει αέρα… μνημονίων, καθώς η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γιατρών του ΕΣΥ στα 69 έτη αποτελούσε μνημονιακό μέτρο, το οποίο δεν έχει εφαρμοστεί.
Επόμενο βήμα διάλυσης της δημόσιας δωρεάν υγείας είναι η εργασία ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ «οι ιδιώτες γιατροί μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ αμειβόμενοι με μπλοκάκι. Αυτό γίνεται εδώ και χρόνια. Αυτό που πράγματι σκεφτόμαστε -και θα είναι το κλείσιμο της μεταρρύθμισης- είναι οι ιδιώτες γιατροί να μπορούν να μπαίνουν στο ΕΣΥ. Με ποια έννοια; Για παράδειγμα εάν ένας χειρουργός θέλει με την ομάδα του, να κάνει χρήση της χειρουργικής αίθουσας ενός δημόσιου νοσοκομείου θα πληρώνει γι αυτή τη χρήση». Με σχεδόν τις μισές χειρουργικές αίθουσες να είναι εκτός λειτουργίας λόγω ελλείψεων, το υπουργείο σχεδιάζει να παραχωρήσει πόρους και εξοπλισμό των δημοσίων νοσοκομείων για τα κέρδη των κλινικαρχών.
Το 30% των χειρουργείων και πολλές ΜΕΘ δεν λειτουργούν, λείπουν 6.500 γιατροί και 20.000 νοσηλευτές
Τα νέα χαράτσια και αυξήσεις της συμμετοχής των ασφαλισμένων για φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή, επιδεινώνουν την ήδη ασφυκτική κατάσταση. Η Ελλάδα κατέγραψε το 2022 το υψηλότερο ποσοστό (16,7%) πολιτών στην ΕΕ που ανέφερε ότι δεν μπόρεσε να κάνει ιατρική εξέταση λόγω κόστους, απόστασης ή μεγάλης λίστας αναμονής, βάσει στοιχείων της Eurostat. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του διαΝΕΟσις, σχεδόν ένας στους πέντε (22%) δεν έκανε χρήση υπηρεσιών υγείας ή δεν έλαβε κάποιο αναγκαίο φάρμακο λόγω του υψηλού κόστους. Με τα δημόσια νοσοκομεία να υπολειτουργούν, και το δωρεάν χαρακτήρα της περίθαλψης να βάλλεται μέρα με την μέρα, η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο απελπιστική για τον φτωχό λαό. Οι καταγγελίες της οικογένειας του 72χρονου καρκινοπαθούς που αυτοκτόνησε στο Ηράκλειο της Κρήτης συγκλονίζουν: εξετάσεις που έπρεπε να κάνει εκτός νοσοκομείου, ακόμα σε άλλες πόλεις, χωρίς να υπάρχει η οικονομική δυνατότητα μετακίνησης, εξαντλημένα φάρμακα που καλούταν να βρει ο ίδιος και να φέρει στο νοσοκομείο.
Σε δίωρη στάση εργασίας προχώρησε η ΕΙΝΑΠ την Πέμπτη, προχωρώντας και σε κινητοποίηση στον Ευαγγελισμό, όπου έγινε το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στην Αθήνα. Στη μαζική κινητοποίηση συμμετείχε το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, η ΟΕΝΓΕ, καθώς και σύλλογοι χρηστών υγείας. Σε αντίστοιχη κινητοποίηση προχώρησαν οι υγειονομικοί και στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Παρασκευή. «Οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν συνένοχοι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας», τονίζει η ΕΙΝΑΠ, ενώ η ΟΕΝΓΕ χαρακτηριστικά αναφέρει: «Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην υγεία και τη ζωή. Μαζί με τους ασθενείς και όλο το λαό να τους σταματήσουμε!».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (16.3.24)