Γιώργος Κρεασίδης
▸ Συλλογική πορεία κόντρα σε αστική πολιτική και ενσωμάτωση
Τα συνέδρια του ΝΑΡ ήταν πάντα διαδικασίες στραμμένες προς την κοινωνία και τη φωτιά των εργατικών και νεολαιίστικων αγώνων. Πάνω στην εμπειρία της ταξικής πάλης πραγματοποίησαν συλλογικά βήματα αναζήτησης για το σήμερα και το αύριο του εργατικού κινήματος και της επαναστατικής Αριστεράς. Από την αντίσταση στη συναίνεση και τον εκφυλισμό της κομμουνιστικής Αριστεράς και την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού τη δεκαετία του ’90, μέχρι τις αναζητήσεις για την κομμουνιστική επαναθεμελίωση, το κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα στην εποχή μας, η δημοκρατική συζήτηση γίνεται πάντα μέσα στο οξυγόνο των κοινωνικών συγκρούσεων. Μεταξύ των συνεδρίων πραγματοποιήθηκαν πολλές συνδιασκέψεις και πολιτικά σώματα, θεματικά ή εφ’ όλης της ύλης.
Στην ιδρυτική 1η Συνδιάσκεψη του ΝΑΡ (10-11/2/1990), στο μεγάλο αμφιθέατρο των φοιτητικών εστιών του Ζωγράφου, οι 413 αντιπρόσωποι συζήτησαν πάνω στην «Πρόταση συζήτησης για μια νέα προοπτική της Αριστεράς στην Ελλάδα» της προσωρινής Συντονιστικής Επιτροπής. Ήταν η πρώτη οργανωμένη συζήτηση του δυναμικού που συμμετείχε στην «ανταρσία της ΚΝΕ» τον Σεπτέμβρη του ’89, είχε διαγραφεί ή αποχωρήσει από το ΚΚΕ, αρνούμενο να συναινέσει με την πολιτική της συγκυβέρνησης του ενιαίου Συνασπισμού με την ΝΔ και κατόπιν με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπως αποφάσισε η ηγεσία του ΚΚΕ το 1989. Στη συζήτηση δέσποζε η διαφαινόμενη χρεοκοπία της περεστρόικα του Μ. Γκορμπατσόφ και του ΚΚΣΕ. Η Συνδιάσκεψη κατέληξε σε ένα πρώτο πλαίσιο πολιτικών αρχών, αποφασίστηκε η συμμετοχή στις επερχόμενες εκλογές με το σχήμα της Λαϊκής Αντιπολίτευσης, σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις της επαναστατικής Αριστεράς, ενώ εκλέχτηκε και νέα Συντονιστική Επιτροπή.
To 1o Συνέδριο του ΝΑΡ (3-5/7/1998) έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας με κεντρικό σύνθημα «Επανάσταση και πάλη ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτικό καπιταλισμό». Συμμετείχαν 375 αντιπρόσωποι, στον απόηχο των άγριων απεργιών ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, της μάχης στα εξεταστικά του «διαγωνισμού της ντροπής» και της οργανωμένης δολοφονικής επίθεσης της Χρυσής Αυγής ενάντια στον Δ. Κουσουρή και τους συντρόφους του. Είχε χαρακτήρα συγκρότησης, ενώ είχαν προηγηθεί θεματικές συνδιασκέψεις για το εργατικό κίνημα (1996) και τον σύγχρονο καπιταλισμό (1997). Οι Θέσεις εισηγούνταν την ανάλυση για τον Ολοκληρωτικό Καπιταλισμό σαν νέο στάδιο ανάπτυξης και κρίσης, αλλά και εκτιμήσεις για τον «υπαρκτό σοσιαλισμό». Η ανάγκη για την Κομμουνιστική Επαναθεμελίωση καθοριστικό στοιχείο της φυσιογνωμία του ΝΑΡ. Συζητήθηκαν οι επεξεργασίες για το Νέο Εργατικό Κίνημα, το αναγκαίο Μέτωπο της «Εργατικής Πολιτικής», το επαναστατικό υποκείμενο και την οργάνωση του ΝΑΡ. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη του συνολικού επαναστατικού αγώνα για να γίνει ξανά οδηγός «η στρατηγική στο τιμόνι» και η λογική της «αντίστροφης ιεράρχησης». Από τον πλούσιο διάλογο δεν έλλειψαν οι αντιπαραθέσεις, ειδικά στο οργανωτικό, όπως ήταν φυσικό σε ένα συνέδριο με αυτόν τον χαρακτήρα. Μαζί με την Πολιτική Απόφαση και τους Κανόνες Λειτουργίας ψηφίστηκε και Πολιτική Επιτροπή 41 μελών. Το ΝΑΡ επανήλθε στο οργανωτικό στην 4η Συνδιάσκεψη (Γενάρης 2000), που αποσαφήνισε πλευρές των Κανόνων Λειτουργίας, που ισχύουν (με μικρές τροποποιήσεις) μέχρι σήμερα.
Το 2ο Συνέδριο (7-9/7/2006) στο Πάντειο πανεπιστήμιο, με τη συμμετοχή 410 αντιπροσώπων, είχε κεντρικό σύνθημα «Αντικαπιταλιστικό εργατικό μέτωπο ενάντια στον ολοκληρωτικό καπιταλισμό». Πραγματοποιήθηκε στο φόντο έντονων αγώνων, όπως στους ΟΤΑ, και των διεργασιών που οδήγησαν στην απεργία έξι εβδομάδων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στην πλήρη του ανάπτυξη το νικηφόρο φοιτητικό κίνημα του 2006-07. Στην απόφαση αναλύεται ο κεντρικός στόχος του Αντικαπιταλιστικού Εργατικού Μετώπου, αποφασίζεται η γραμμή για τον Πόλο και το Μέτωπο της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, ενώ τη συζήτηση απασχόλησε ιδιαίτερα η σύνδεση της τακτικής και της στρατηγικής. Στο συνέδριο κατατέθηκαν δύο πλατφόρμες, της πλειοψηφίας της Πολιτικής Επιτροπής και μελών της.
Το 3ο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε από 29 Νοέμβρη μέχρι 1 Δεκέμβρη 2013 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, με τη συμμετοχή 428 αντιπροσώπων. Ήταν μια διαδικασία μέσα στην καρδιά της ευρωμνημονιακής επίθεσης καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, την ανάπτυξη συγκλονιστικών αγώνων και μιας πρωτοφανέρωτης πολιτικής κρίσης, με τη διαχειριστική λύση ΣΥΡΙΖΑ να προετοιμάζεται. Το 3ο Συνέδριο ήταν αποκορύφωμα μιας πλούσιας διαδικασίας διαλόγου, καθώς προηγήθηκαν δυο πανελλαδικά σώματα για την καπιταλιστική κρίση (2011) και το επαναστατικό υποκείμενο (2012). Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη πλευρά στη συζήτηση ήταν η εμπειρία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της δράσης, αλλά και της πρωτότυπης διαδικασίας συγκρότησης στη βάση που αποτυπώθηκε με τις δυο πανελλαδικές συνδιασκέψεις που είχαν γίνει μέχρι τότε. Το 3ο συνέδριο επεξεργάστηκε την επαναστατική τακτική της αντικαπιταλιστικής ανατροπής της επίθεσης, ενώ κατέληξε στην αναγκαιότητα για ένα νέο κόμμα της κομμουνιστικής απελευθέρωσης, εγκρίνοντας και την Πρόταση Προγραμματικής Διακήρυξης. Σε μια πρώτη κίνηση, προχώρησε στην πρόσθήκη στον τίτλο του ΝΑΡ του όρου «για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση».
Στο 4ο Συνέδριο που έγινε στις 1-3/12/2017, επίσης στο μεγάλο αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, συμμετείχαν 400 περίπου αντιπρόσωποι. Στο κέντρο των Θέσεων και της συζήτησης ήταν η αποτίμηση των μεγάλων αγώνων της μνημονιακής περιόδου και η διαμόρφωση της τακτικής στις συνθήκες επιβολής των αναδιαρθρώσεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πλέον. Το 4ο συνέδριο απασχόλησε ιδιαίτερα το αντικαπιταλιστικό πολιτικό πρόγραμμα πάλης και η υπέρβαση του «διαχειριστικού μεταρρυθμισμού», του κομμουνιστικού ρεφορμισμού, του κινηματικού κατακερματισμού. Στις βασικές ιδέες του 4ου συνεδρίου ήταν η αναβάθμιση της παρέμβασης του ΝΑΡ με στόχο την ανώτερη συγκρότηση των πρωτοπόρων δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα. Στο συνέδριο εκλέχτηκε νέα Πολιτική Επιτροπή ενώ παράλληλα υπερψηφίστηκε Πολιτική Απόφαση για αποφασιστικά βήματα στην πορεία διαμόρφωσης ενός σύγχρονου κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος. Στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο αργότερα η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για την Προγραμματική Διακήρυξη, η οποία ολοκλήρωσε την επεξεργασία της. Τον Ιούλιο του 2021 στην Καισαριανή πραγματοποιήθηκε η πρώτη πανελλαδική συνάντηση της Πρωτοβουλίας για Σύγχρονο Κομμουνιστικό Πρόγραμμα και Κόμμα.
Δυναμικό ξεκίνημα για το 5ο συνέδριο του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (2.3.24)