Γιάννης Ελαφρός
Κάνουμε το επόμενο βήμα, ήταν το κεντρικό μότο του 5ου συνεδρίου του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Το συνέδριο ανταποκρίθηκε στην πρόκληση και ψήφισε μια προωθητική πολιτική απόφαση. Έκανε το δικό του βήμα. Τώρα πρέπει να ακολουθήσουν πολλά περισσότερα –και πιο δύσκολα, πιο σύνθετα- μέσα στη ζωή για να ανταποκριθεί το ΝΑΡ στους υψηλούς στόχους που έθεσε: Να συμβάλλει στη δημιουργία μιας νέας ανώτερης κομμουνιστικής οργάνωσης μέχρι τα τέλη του 2024, συσπειρώνοντας δυνάμεις, απλώνοντας και βαθαίνοντας τη συζήτηση για την κομμουνιστική επαναθεμελίωση στον 21ο αιώνα και προχωρώντας σε κομμουνιστική ανασυγκρότηση του ίδιου του εαυτού. Να ιεραρχήσει αυτά τα καθήκοντα, όχι όμως μέσα σε συνθήκες εργαστηρίου, σε μια γυάλα απομονωμένη από την ταξική πάλη και τις πολιτικές μάχες, αλλά πρωτοστατώντας (με νέα ποιότητα) στην αντεπίθεση του εργατικού, λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος (ήδη η συμβολή της νΚΑ στο φοιτητικό κίνημα είναι πολύ σημαντική) και στην ανασυγκρότηση της αντικαπιταλιστικής ανατρεπτικής και αντιΕΕ Αριστεράς, με ιδιαίτερη συμβολή και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Η Απόφαση του συνεδρίου αναφέρει πως «το 5ο Συνέδριο θέτει σαν στόχο να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα το αποφασιστικό ποιοτικό βήμα συγκρότησης μιας ανώτερης κομμουνιστικής οργάνωσης. Αυτό το καθοριστικό βήμα θα συμβάλλει σε μια επανεξόρμηση των κομμουνιστικών ιδεών στην εργατική τάξη, τον λαό και τη νεολαία, θα ανεβάσει ψηλότερα το στρατηγικό προγραμματικό και πολιτικό πήχη της παρέμβασης μας.
Το 5ο συνέδριό αποφασίζει ένα συγκεκριμένο σχέδιο πρακτικών και πολιτικών βημάτων που οδηγούν στην ίδρυση της νέας οργάνωσης, σχέδιο που θα αφορά τα πολιτικό-οργανωτικά βήματα και τους σταθμούς που απαιτούνται έως εκεί.»
Η Πολιτική Απόφαση του 5ου Συνεδρίου υπερψηφίστηκε από το 71,9% των αντιπροσώπων, ενώ 16,4% ψήφισε λευκό και 11,7% κατά. Η υποστήριξη της Απόφασης είναι ευρεία, χωρίς να σημαίνει πως δεν υπήρξαν επιφυλάξεις, αντιρρήσεις, διαφορετικές ιεραρχήσεις. Όλα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν γόνιμα στην υλοποίηση του πολιτικού σχεδίου της κομμουνιστικής ελπίδας και της επαναστατικής προοπτικής. Όλοι και όλες καταλαβαίνουν τη δυσκολία μιας πολιτικής επιλογής που πάει κόντρα στο ρεύμα της διαχείρισης, της ενσωμάτωσης και της στασιμότητας και γι’ αυτό δεν κυριαρχεί ένας εύκολος ενθουσιασμός αλλά δυναμώνει η συνειδητή αποφασιστικότητα.
H διεθνιστική αλληλεγγύη εκδηλώθηκε στη συγκλονιστική υποδοχή στο βήμα του εκπροσώπου των Παλαιστινίων Εργαζομένων στην Ελλάδα Μιχτιάρ Εκτάμι, με το συνέδριο να σηκώνεται όρθιο και να χειροκροτεί φωνάζοντας «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Ο παλαιστίνιος αγωνιστής σημείωσε πως ήταν η πιο συγκινητική υποδοχή που του έχουν κάνει στην Ελλάδα.
Ιδιαίτερη στιγμή του συνεδρίου ήταν ο χαιρετισμός της Ελέν Μπουσέλ, από το Ανεξάρτητο Εργατικό Κόμμα (ΡΟΙ) της Γαλλίας, όπου τόνισε την κοινή προσέγγιση και παρέμβαση με το ΝΑΡ ενάντια στους πολέμους του κεφαλαίου σε ανεξαρτησία από όλα τα αστικά στρατόπεδα και τις κυβερνήσεις. Χαιρετισμό έστειλαν στο συνέδριο το Κόμμα Εργασίας (ΕΜΕΡ) από την Τουρκία, το Παρτίδο Ομπρέρο από την Αργεντινή, η Κόκκινη Πρωτοβουλία / Κόκκινη Δράση από Σερβία και Κροατία, η Σοσιαλιστική Αυγή από την Βόρεια Μακεδονία και η Ομοσπονδία Ταξικών Οργανώσεων από τη Γερμανία.
Η Πολιτική Απόφαση του 5ου Συνεδρίου του ΝΑΡ
▸Κάνουμε το επόμενο βήμα προς μια νέα κομμουνιστική οργάνωση!
▸Για ένα πολιτικό σχέδιο νέας κομμουνιστικής ελπίδας και επαναστατικής προοπτικής.
▸Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση του 5ου Συνεδρίου εδώ: https://t.co/0nCBiWsbUi pic.twitter.com/8oI7oCaxTN— ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση (@narnews) March 11, 2024
Ποιοτικό και νεανικό
Ήταν ένα συνέδριο ποιοτικό, με στοιχεία διαφοροποίησης από τα προηγούμενα, που έφερε στην επιφάνεια τάσεις μιας ανώτερης κομμουνιστικής συγκρότησης. Η μεγάλη αίθουσα στο «Ελληνικό Μολύβι» αποδείχθηκε μικρή για να χωρέσει τους πάνω από 300 αντιπροσώπους, τα μέλη του ΝΑΡ που παρακολουθούσαν και τους πολλούς/ές προσκεκλημένους/ες. Παρά το βαρύ πρόγραμμα, οι σύνεδροι παρέμειναν προσηλωμένοι στις 62 ομιλίες περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Το δεύτερο νέο στοιχείο ήταν η καταλυτική παρουσία στην αίθουσα αλλά κυρίως στο βήμα μιας νέας γενιάς αγωνιστριών και αγωνιστών της κομμουνιστικής απελευθέρωσης, είτε προερχόμενοι από τη νΚΑ είτε από τις νεώτερες ηλικίες του ΝΑΡ. Το δυναμικό αυτό σφράγισε τη διαδικασία με τη ζωντάνια του, τη συνειδητή του παρέμβαση και την αποφασιστικότητά του, γεγονός που εκφράστηκε και στη σύνθεση της νέας Πολιτικής Επιτροπής. Αξιοσημείωτο: Πρόκειται κυρίως για τη «νέα βάρδια» της εργατικής τάξης και όχι σπουδαστές/στριες.
Για μια ακόμα φορά υπήρχαν πολλές ομιλίες, δόθηκε μάλιστα παράταση το Σάββατο το βράδυ. Υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις, επιφυλάξεις, προβληματισμοί, αλλά διάθεση για κοινή-συλλογική πορεία μπροστά κι όχι κλειστές ομαδοποιήσεις, που είχαν εμφανιστεί στο ΝΑΡ παλιότερα.
Το συνέδριο ήταν πολιτικό γεγονός για τον χώρο της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, καθώς την Παρασκευή παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες πολλών οργανώσεων. Χαιρετισμό στο συνέδριο έστειλαν οι: Αναμέτρηση, ΔΕΑ, ΕΕΚ, ΕΚΚΕ, Κίνηση Ενωτικής Μαχόμενης Αριστεράς, ΚΚΕ(μ-λ), Μεταβατική Κομμουνιστική Οργάνωση (ΑΡΑΝ, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, ανένταχτοι/ες), ΟΚΔΕ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, ΟΡΜΑ, ΣΕΚ, Ταξική Αντεπίθεση.
Στο «Μολύβι» παρευρέθηκαν πολλά μέλη της Πρωτοβουλίας για Σύγχρονο Κομμουνιστικό Πρόγραμμα και Κόμμα, μέλη της γραμματείας της όπως ο Δημήτρης Κατής, συνδικαλιστές (όπως από τη διοίκηση της ΠΕΝΕΝ, με τον πρόεδρό της Αντώνη Νταλακογεώργο), ο Δημήτρης Καλιαμπάκος, καθηγητής από το ΕΜΠ, ο Δημήτρης Χατζηπαναγιώτου από τους Οικολόγους Εναλλακτικούς, που στον συγκινητικό του χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην αυτοπυρπόληση του Άαρον Μπούσνελ για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν, στο φύλλο 9-10/3/2024