Κώστας Παπαγεωργίου
▸Η κυβέρνηση προχωρά στο τελειωτικό χτύπημα στη δημόσια χρήση του αιγιαλού. Με σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη βουλή και θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στις αρμόδιες επιτροπές, κάνει αποφασιστικό βήμα στην ολοκληρωτική παράδοση του αιγιαλού στο τουριστικό και κατασκευαστικό κεφάλαιο.
Άλλωστε από καιρό έχει πάρει φόρα, άλλοτε για τις ανάγκες της τουριστικής αγοράς και άλλοτε για χάρη της «πράσινης ανάπτυξης»!
Στο νομοσχέδιο, το οποίο ήδη συναντά τις έντονες αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων, περιλαμβάνονται μια σειρά από διατάξεις που διευρύνουν την εκμετάλλευση του αιγιαλού από τα επιχειρηματικά συμφέροντα καταργώντας στην ουσία την αδόμητη ζώνη και προβάλλουν νέους όρους για αξιοποίηση παραλιών σε περιοχές Natura ή σε αρχαιολογικούς χώρους.
Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έρχεται να καταργήσει το ιστορικό όριο του ελάχιστου πλάτους παραλίας 30 μέτρων. Έτσι, δίνει το σήμα για πράξεις οριοθέτησης παραλίας που επιτρέπουν δόμηση κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Την ώρα που η διεθνής εμπειρία επιβάλλει την επέκταση της ζώνης προστασίας μέχρι τα 250 μέτρα, αναγνωρίζοντας τον ρόλο των ακτών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για επιχειρηματικά τερατουργήματα στις παραλίες.
Το νομοσχέδιο εξαφανίζει επίσης την απαγόρευση παραχώρησης των «μικρών αιγιαλών» (μήκος ή πλάτος μικρότερο των πέντε μέτρων ή έκταση μικρότερη των 150 τετραγωνικών), καθιστώντας ακόμα και αυτά τα πολύτιμα οικοσυστήματα διαθέσιμα προς ενδεχόμενη εμπορική εκμετάλλευση. Με άλλα λόγια, ακόμα και αυτές οι μικρές, απομονωμένες παραλίες, τώρα θα μπορούν να παραχωρούνται σε ξενοδοχεία. Ενώ για να θωρακίσει την εφαρμογή της πολιτικής αυτής από τις αυξανόμενες λαϊκές αντιδράσεις και να επιταχύνει την υλοποίηση των σχεδίων με απευθείας συμφωνίες, αναθέτει το έργο απευθείας στο υπουργείο Οικονομικών μέσω της ΕΤΑΔ.
Τέλος, μεταξύ άλλων, υπάρχει χωρίς καμία διαβούλευση, πρόβλεψη και για νέες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες από ορυκτά καύσιμα στα νησιά και την Κρήτη.