Γεράσιμος Λιβιτσάνος
«Αλαλούμ» με «ευρωσοσιαλιστές» και υπουργοποίηση από Μητσοτάκη
Σαφέστατo δείγμα της βαθιά δεξιάς στροφής αλλά και της… κρίσης τακτικής που χαρακτηρίζουν τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η συζήτηση που αναδείχτηκε στο εσωτερικό του την εβδομάδα που πέρασε σχετικά με το αν θα είναι μέλος της ευρωομάδας της Αριστεράς ή της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών.
Θυμίζουμε πως, σύμφωνα με τη δημόσια πρόταση-πλατφόρμα 3 στελεχών του, των Κ. Ζαχαριάδη, Γ. Ραγκούση και Θ. Θεοχαρόπουλου, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει «να αποφασίσει καθαρά ότι στοχεύει να αποτελέσει το κόμμα της μεγάλης κεντροαριστεράς, τον κύριο εκφραστή της μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης στη χώρα μας, που εκφράζει και –κυρίως– ενώνει τους πολίτες από την Αριστερά μέχρι το Κέντρο». Υποστήριξαν πως αυτό απαιτεί «γενναίες αποφάσεις που θα σηματοδοτήσουν αυτή την επιλογή, καθιστώντας εφικτό τον στόχο της κυβερνητικής προοπτικής». Έτσι, στη βάση αυτή, προκρίνεται η «ένταξη πλέον του ΣΥΡΙΖΑ –
Προοδευτική Συμμαχία στην Πολιτική Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση προήλθε από στελέχη που διατηρούν αποστάσεις από τη σημερινή ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός διαφαίνεται να είναι και ο λόγος που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε την πρόταση, λίγες ώρες μετά την κατάθεσή της. Παρότι ο Νίκος Παππάς, ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της, φέρεται να έχει υποστηρίξει ανάλογη θέση στο παρελθόν.
Εντύπωση προκάλεσε και η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Έσπευσε –μέσω του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Δ. Μάντζιου–
να δηλώσει πως μια τέτοια συζήτηση δεν έχει αντικείμενο. Επισημαίνοντας πως ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε μια διαμορφωμένη σχέση (παρατηρητή) με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, καθώς και ότι οι θέσεις του νυν προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη είναι ταιριαστές με το… Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα. Επικαλούμενος μάλιστα τη συνέντευξη του στενού συνεργάτη του Μανώλη Καπνισάκη, σύμφωνα με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προτείνει στον Στέφανο Κασσελάκη υπουργική θέση και μάλιστα –σύμφωνα με δημοσιεύματα– τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας σε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας!
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ έχουν εκκινήσει οι προσυνεδριακές διαδικασίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενόψει του συνεδρίου που θα γίνει στα τέλη Φλεβάρη. Στην πραγματικότητα, τόσο η πρόταση που κατατέθηκε από τα τρία στελέχη όσο και οι συνεχείς επικοινωνιακού χαρακτήρα πρωτοβουλίες του Στέφανου Κασσελάκη αποτελούν αγωνιώδη προσπάθεια ανάσχεσης της συνεχούς πτώσης της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος που δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται μιας και δημοσκοπικά βρίσκεται στην τρίτη θέση, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποσκελιστεί, και από το ΚΚΕ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως συνεχίζει να «βουλιάζει» στα αδιέξοδα που το ίδιο δημιούργησε, με βασικό «φορέα» την κυβερνητική πολιτική της περιόδου 2015-2019, δηλαδή την εφαρμογή των μνημονίων. Μία συνθήκη πραγμάτων την οποία προφανώς χειροτερεύει η παρουσία στην ηγεσία του ενός προσώπου όπως ο Στέφανος Κασσελάκης, που δεν κρύβει τα νεοφιλελεύθερα και συντηρητικά χαρακτηριστικά του. Την ίδια στιγμή που το περιβάλλον του ομολογεί πως… συζητούσε την ανάληψη ενός χαρτοφυλακίου που δίνεται μόνο σε αμιγείς υποστηρικτές του εγχώριου κεφαλαίου με τη ΝΔ.