Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος (16o) των Τετραδίων Μαρξισμού για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, (εκδόσεις ΚΨΜ), με επίκαιρη και ενδιαφέρουσα ύλη.
Στην ύλη του τεύχους περιλαμβάνονται αφιέρωμα για την περιβαλλοντική κρίση, άρθρα για τον πόλεμο, την πολιτική θεωρία, τον πολιτισμό, βιβλιοκριτική για τρία βιβλία και βέβαια το editorial και σχόλια για επίκαιρα προβλήματα.
Στο editorial επ’ ευκαιρία του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη ερευνάται το θέμα των δημόσιων αγαθών, ο ρόλος του κράτους και των καπιταλιστικών επιχειρήσεων στα πεδία αυτά. Στα σχόλια εξετάζονται το αστικό κομματικό σύστημα και οι εκλογές, ο σιδηρόδρομος και η ιδιωτική ιδιοκτησία, η εξάρτηση του παγκόσμιου καπιταλισμού απ’ τον πόλεμο, η σχέση καπιταλιστικής κρίσης και πολεμικής εποχής, το αναπόφευκτο μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης και η συνθήκη της Λωζάνης.
Στο αφιέρωμα για το περιβάλλον εξετάζεται το κομβικό ζήτημα της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος και οι μηδαμινές δυνατότητες επίλυσής του στα πλαίσια της ενδοκαπιταλιστικής διαχείρισης. Σε συνθήκες οξύτατων προβλημάτων που επιφέρει η κλιματική αλλαγή είναι άκρως αναγκαία η αναμέτρηση τη μαρξιστικής θεωρίας με το περιβαλλοντικό πρόβλημα. Στο πρώτο άρθρο ο πιο γνωστός μαρξιστής οικολόγος John Bellamy Foster εξετάζει την ιστορική σχέση του μαρξισμού με τα οικολογικά ζητήματα και τις ιστορικές παλινδρομήσεις. Στη συνέχεια, ο Paul Burkett απαντά σ’ αυτές τις θέσεις εξετάζοντας τις προσάψεις ενάντια στον Μαρξ απ’τους οικο-οικονομολόγους ότι τα σχήματα αναπαραγωγής του Μαρξ υποβαθμίζουν την εξάρτηση της παραγωγής από τις φυσικές συνθήκες. Στο τρίτο άρθρο ο Γιώργος Πισίνας εξετάζει κριτικά τις αστικές πολιτικές διαχείρισης της εντονότερης οικολογικής κρίσης, γνωστής ως κλιματικής αλλαγής. Στην συνέχεια, ο Κώστας Βουρεκάς εστιάζει την ανάλυση στις αγορές ενέργειας και την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, σημειώνοντας ότι η συγκρότηση αγορών και χρηματιστηρίου ενέργειας δεν αποτελεί ιδιαιτερότητα του ελληνικού καπιταλισμού, αλλά διεθνές φαινόμενο του σύγχρονου καπιταλισμού. Στο ίδιο θέμα η Τατιάνα Μάκη διερευνά τις ελληνικές πολιτικές για την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα, αποκαλύπτοντας ότι οι πράσινες ενεργειακές πολιτικές αποτελούν, περισσότερο, πεδίο κερδοφορίας. Η Μαρία Καραμπέλη στο άρθρο της αναδεικνύει τους κινδύνους που δημιουργεί ο καπιταλισμός για την ανάπτυξη νέων νόσων και πανδημιών. Τέλος, η Ελένη Τριανταφυλλοπούλου αναλύει τη λογική του κεφαλαίου για την αστικοποίηση, που ευνοεί σε συνθήκες κλιματιστικής κρίσης την έξαρση της νοσηρότητας και την πανδημία.
Στο πρώτο άρθρο για τον πόλεμο ο Κώστας Δικαίος εξετάζει τις αντιλήψεις των επαναστατών μαρξιστών ηγετών, Λένιν, Τρότσκι, Ρόζας Λούξεμπουργκ, καθώς και του Κάρλ Λίμπκνεχτ για τον πόλεμο και τη θέση της εργατικής τάξης και των επαναστατικών κομμάτων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε αντίθεση με τις θέσεις της σοσιαλδημοκρατίας, θεωρώντας ότι τα επιχειρήματα της επαναστατικής πλευράς διατηρούν και σήμερα την επικαιρότητά τους. Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Γρηγορόπουλος διερευνά τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου στην Ουκρανία στο στάδιο του ολοκληρωτικού καπιταλισμού. Με ενδελεχή διερεύνηση των δεδομένων της σύγχρονης πραγματικότητας υποστηρίζει την αποδοχή του ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα του πολέμου, προσαρμοσμένου όμως και καθοριζόμενου και από τις ιδιαιτερότητες και εξελίξεις στο στάδιο του ολοκληρωτικού καπιταλισμού, οικονομικές, τεχνολογικές, κοινωνικές, πολιτικές, που συνθέτουν τον συγκεκριμένο ιστορικά ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου στο σύγχρονο στάδιο του ολοκληρωτικού καπιταλισμού.
Στον τομέα της πολιτικής θεωρίας ο Γιώργος Αντωνίου επιδιώκει να αναδείξει τον ιδιαίτερο τρόπο ανάγνωσης του Machiavelli από τον Gramsci, πώς τον αξιοποίησε για τους δικούς του θεωρητικούς και πολιτικούς στόχους. Ο Τάσος Σκλάβος αναλύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ευρωκομμουνιστικού ρεύματος, το οποίο διαχωρίζεται σ’ έναν κυρίαρχο δεξιό και σ’ έναν εναλλακτικό αριστερό πόλο. Τέλος, στο άρθρο του για τον Γκ. Λαντάουερ, ο Παύλος Μουρουζίδης εξετάζει τον ρομαντισμό ως ανορθολογικό ρεύμα αμφισβήτησης του καπιταλισμού. Ακολουθεί άρθρο της Κατερίνας Μανιού στον τομέα του πολιτισμού ως σύνθεση πληροφοριών και σκέψεων επί των μορφών της Κασσάνδρας όπως αποτυπώνονται στη δυτική λόγια μουσική, με την επικουρία αναφορών από το θέατρο και την ποίηση.
Το τεύχος κλείνει με τρεις ενδιαφέρουσες βιβλιοκρισίες: Στο βιβλίο του Στάθη Ψύλλου, Καρλ Μαρξ, η μεταφυσική της προόδου, από τον Μπάμπη Συριόπουλο. Ακολουθεί η βιβλιοκρισία του Βασίλη Μηνακάκη στο βιβλίο του Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν με τίτλο: Ψυχοπολιτική – ο νεοφιλελευθερισμός και οι νέες τεχνολογίες της εξουσίας. Τέλος, ο Κώστας Βουρεκάς κρίνει το βιβλίο των Τσίντσια, Αρρούτσα, Τίθι Μπαττατσάρυα και Νάνσυ Φρέιζερ, Φεμινισμός για το 99% Μανιφέστο.