Δημήτρης Σταμούλης
▸Ξέφρενη κερδοφορία και το 2023 με +48 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο
Σε πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις προχώρησαν από την Τρίτη 19/12 οι εργαζόμενοι στην Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) αντιδρώντας στην εκποίηση ποσοστού μετοχών από το ελληνικό Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) αλλά και τον έτερο μεγαλομέτοχο Paneuropean (συμφερόντων Λάτση) που σηματοδοτεί την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού ομίλου και την απώλεια του όποιου ελέγχου είχε το Δημόσιο.
Το πανελλαδικό σωματείο των εργαζομένων (ΠΣΕΕΠ) ανακοίνωσε 24ωρες απεργίας για τις 19, 20, 21 και 28 Δεκεμβρίου 2023 και από 2 έως 6 Ιανουαρίου. Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας (ΠΟΕ) κήρυξε κινητοποιήσεις τις ίδιες ημερομηνίες, για όλες τις εταιρείες του κλάδου, δηλαδή σε όλα τα διυλιστήρια.
Η εταιρεία –η οποία δραστηριοποιείται σε κλάδους όπως διυλιστήρια, πετροχημικά, πρατήρια, ΑΠΕ, φυσικό αέριο, ηλεκτροκίνηση κ.α.– κινήθηκε δικαστικά κατά των κινητοποιήσεων και την Τρίτη 19/12 οι απεργίες κηρύχθηκαν από το δικαστήριο παράνομες και καταχρηστικές. Ωστόσο το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή των ΕΛΠΕ και ΕΚΟ που προσέφυγαν κατά της απεργίας που προκήρυξε η ΠΟΕ.
Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν από το ΠΣΕΕΠ ενάντια στην πρόσφατη πώληση μετοχών της εταιρείας, καθώς το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ μειώθηκε από 35,47% σε 31,18% και της Paneuropean από 47,12% σε 40,41%. Μάλιστα το Δημόσιο πούλησε κατά 0,5 ευρώ φθηνότερα 13 εκατ. μετοχές του, ενώ στην επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση στις 28/12 θα απολέσει έναν εκπρόσωπο (από 4 σε 3) στο Διοικητικό Συμβούλιο της Helleniq Energy. Σύμφωνα με το ΠΣΕΕΠ, το Δημόσιο έχει εισπράξει την τελευταία δεκαετία (εν μέσω κρίσης) περίπου 1 δισ. ευρώ έσοδα, και επομένως τίθεται το ερώτημα «τι κίνητρο υπήρχε και ενδεχομένως υπάρχει ακόμα, για να πουλήσει τη δεδομένη στιγμή και να εισπράξει μόνο 93 εκ. ευρώ».
Από την πλευρά της, η ΠΟΕ τονίζει πως «είναι τουλάχιστον οξύμωρο το γεγονός, ότι το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει την εκποίηση ποσοστών μετοχών σε επιχειρήσεις που όχι μόνο δεν είναι “προβληματικές”, αλλά είναι κερδοφόρες και αποτελούν πηγή εσόδων για το Δημόσιο». Προειδοποιεί επίσης ότι «η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων του κλάδου, θέτει σε κίνδυνο τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου» και ότι έτσι το Δημόσιο «απεμπολεί τη δυνατότητα να παρεμβαίνει και μέσω της συμμετοχής του στις επιχειρήσεις ενέργειας, με σκοπό τη ρύθμιση των θεμάτων ενέργειας υπέρ των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, εν μέσω μάλιστα ενεργειακής κρίσης».
Ωστόσο το κύριο ζήτημα που σχετίζεται με το νέο βήμα ιδιωτικοποίησης των πρώην ΕΛΠΕ δεν είναι ο διορισμός των μελών στο ΔΣ ούτε οι όποιες απώλειες του Δημοσίου από τη χαμηλή πώληση των μετοχών. Αλλά ότι η Helleniq Energy λειτουργεί ως ιδιωτικός καπιταλιστικός όμιλος με μοναδικό του γνώμονα το μέγιστο κέρδος, σε βάρος του λαού και των φτωχών νοικοκυριών και υπό το αδιάφορο βλέμμα του Δημοσίου με τα όποια ποσοστά αυτό κατέχει.
Για του λόγου το αληθές, προ ημερών ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Α. Σιάμισιης δεν έκρυψε τη χαρά του για το ότι «η χρονιά που φεύγει ήταν πολύ αποδοτική» αλλά και το… παράπονό του ότι «δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν τα κέρδη ρεκόρ του 2022»!
Υπενθυμίζεται ότι την περσινή χρονιά η Helleniq Energy σημείωσε ρεκόρ κερδοφορίας καθώς τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ με τα ελληνικά νοικοκυριά να πληρώνουν πανάκριβα τα καύσιμα για μεταφορές, θέρμανση, αλλά και το πληθωριστικό ράλι που στηρίχθηκε στην ενεργειακή ακρίβεια (τρόφιμα, υπηρεσίες κ.α.). Αλλά και φέτος, τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη διαμορφώθηκαν στα 300 εκατ. ευρώ στο Γ’ τρίμηνο 2023 (+48 εκατ. από το 2022) και στα 462 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο 2023!
Είναι φανερό ότι απέναντι σε μια πολιτική που ιδιωτικοποιεί την ενέργεια και εκτινάσσει σε δυσθεώρητα ύψη τα κέρδη των ενεργειακών καπιταλιστικών ομίλων όπως της Helleniq Energy, η απάντηση του ταξικού εργατικού κινήματος πρέπει να είναι συνολική και με ένα πλέγμα αιτημάτων που θα περιλαμβάνει τόσο τα δικαιώματα των εργαζόμενων στον κλάδο που βιώνουν την εργολαβοποίηση, την εντατικοποίηση κ.α. όσο και συνολικότερων αιτημάτων, από την επιβολή διατίμησης στις τιμές ενέργειας και την κατάργηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό, στη θέρμανση και στα τιμολόγια κοινωνικής ωφέλειας, μέχρι την πλήρη και οριστική κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας και την κρατικοποίηση όλων των ιδιωτικών εταιρειών διύλισης και εμπορίας καυσίμων και ενέργειας.