Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ «Εναλλακτική λύση» χωρίς εναλλακτική πολιτική πρόταση
Σε ευθεία κόντρα θα βρεθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες, έως τις ευρωεκλογές, το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη. Το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών και κυρίως ο δεύτερος γύρος που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Κυριακή, αν αναλύσει κανείς τα δεδομένα, δεν έδειξαν κάποια σημαντική αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ. Συνεχίζει να παραμένει ένα κόμμα του 12%, ελαφρώς ενισχυμένο σε σχέση με τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Όμως η νίκη του Χάρη Δούκα έναντι του Κώστα Μπακογιάννη ανανεώνουν τις ελπίδες της ηγεσίας του ώστε να σφετεριστεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση».
Στη Χαριλάου Τρικούπη, αμέσως μετά το αποτέλεσμα των εκλογών του καλοκαιριού, έσπευσαν να μιλήσουν για έναν τετραετή προγραμματισμό με στόχο να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ σε αντιπολιτευτικό πόλο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως είχε χαρακτηριστικά δηλώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Ζάππειο, επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ να είναι «υπεύθυνη, αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση, που με το πολιτικό της πρόγραμμα θα καταφέρει να είναι το κυβερνητικό σχέδιο της πατρίδας μας μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές». Ακριβώς λοιπόν σε αυτό το αφήγημα ενέταξαν τις επιδόσεις του κόμματος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Η συγκυρία συνέβαλε μάλιστα στο να έχει το ΠΑΣΟΚ αρκετά επιχειρήματα επ’ αυτού στο συμβολικό επίπεδο. Με πρώτη, φυσικά, την ανατροπή στις εκλογές για τον Δήμο Αθηναίων όπου ο Χάρης Δούκας, έχοντας την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων δυνάμεων σε συνδυασμό με την απροθυμία της βάσης της ΝΔ, να στηρίξει τον μέχρι χθες δήμαρχο και εκλεκτό του μεγάρου Μαξίμου, πέτυχε να κερδίσει. Επίσης την επικράτηση του Δημήτρη Κουρέτα –προερχόμενου από το Ποτάμι– που στην περιφέρεια Θεσσαλίας κέρδισε τελικά τον Κώστα Αγοραστό. Σε αυτά το ΠΑΣΟΚ συνάθροισε την επικράτηση του Στ. Αγγελούδη (που δήλωνε ανεξάρτητος) στη Θεσσαλονίκη, την νίκη του (στηριζόμενου και από την ΝΔ αλλά κυρίως τον εφοπλιστή Β. Μαρινάκη) Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά προκειμένου να εμφανιστεί ως η δύναμη που κατέχει τους μεγάλους δήμους της χώρας. Αυτά σε συνδυασμό με τις «κληρονομημένες» από τις εποχές του «κραταιού ΠΑΣΟΚ» παραδόσεις στον χώρο των δήμων, που του επέτρεψαν να κερδίσει 110 μικρότερους δήμους, πολλούς σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Με αυτά ως δεδομένα το ΠΑΣΟΚ πλέον έχει θέσει ξεκάθαρα τον στόχο να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Άλλωστε –ιδίως με την νέα ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης– είναι σαφές ότι δεν υφίστανται ουσιώδεις πολιτικές διαφορές σε προγραμματικό επίπεδο. Έτσι λοιπόν ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κληθεί να αντιπαρατεθεί κυρίως στο πεδίο των εντυπώσεων προβάλλοντας ένα προφίλ «τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης». Ευελπιστεί επίσης ότι η παρουσία συγκεκριμένων προσώπων στη νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (Π. Πολάκης, Ν. Παππάς) θα αποτελέσουν «σκιάχτρα» για τους κεντρώους ψηφοφόρους.
Στο πολιτικό επίπεδο φυσικά τίποτε δεν θα αλλάξει για το ΠΑΣΟΚ που κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης της ΝΔ ψήφισε περίπου το 70% των νομοθετημάτων που έφερε η κυβέρνηση. Ήδη μάλιστα επ’ αυτού έχουν φανεί τα πρώτα δείγματα, αφού το ΠΑΣΟΚ ψήφισε «από θέση αρχής» το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των ομογενών.