▸Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα
Δεν έγινε ακόμα ο φετινός καθαρισμός
Στο δημ. Συμβούλιο της Τετάρτης 19/7/023 στον Βύρωνα τα 2 θέματα από τα 14 αφορούσαν το δάσος του Υμηττού και είναι ιδιαίτερα σοβαρά.
Το πρώτο σοβαρό είναι ο όρος που περιέχεται στο μνημόνιο συνεργασίας που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή να συνυπογραφεί με την Φιλοδασική Ένωση Αθηνών (ΦΕΑ) ότι δεν αμφισβητείται από το δήμο Βύρωνα η ιδιοκτησία της ΦΕΑ στο Αισθητικό δάσος της Καισαριανής (περιλαμβάνει το δάσος από την Μονή Καισαριανής μέχρι και τον Κουταλά και τον Καρέα) τώρα ή στο μέλλον (!!).
Δυστυχώς αυτό το μνημόνιο συνεργασίας και αυτός ο όρος εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο με 11 ψήφους υπέρ έναντι 9 κατά (μόλις 2 ψήφους παραπάνω). Δηλαδή ψήφισαν μόνο 20 από τους 41 δημοτικούς συμβούλους, με πολλές απουσίες και δηλώσεις αποχής.
Είναι τεράστια η πολιτική ευθύνη όσων συναίνεσαν σε αυτήν την επιλογή για αυτό και ζητήσαμε την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Πρόκειται για τη δημοτική αρχή Κατωπόδη (ΣΥΡΙΖΑ) που ανενδοίαστα επέμενε στην έγκριση αυτού του μνημονίου και όσων πρόθυμα συμφώνησαν μαζί της από τις άλλες παρατάξεις Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ανεξάρτητων και όσους που απείχαν ή αποχώρησαν σιωπηρά κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Θα επιμένουμε στην ακύρωση-ανάκληση αυτής της απόφασης.
Ενημερωτικά
– Για τη ΦΕΑ α. Η ΦΕΑ είναι ένα «Σωματείο» που συστήθηκε για «την ανάπτυξη της φιλοδασικής συνείδησης», την αναδάσωση χέρσων εκτάσεων και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος» με όρο «τη μη αλλαγή χρήσης της γης και την προστασία τους από κάθε πιθανό καταπατητή» και για να είναι τυπικά στο όνομα αυτού του σωματείου η ιδιοκτησία εκτάσεων που παραχωρήθηκαν ως προς χρήση από το 1898 και έκτοτε στον Βασίλειο Μελά και την Καίτη Αργυροπούλου (εύποροι έλληνες του εξωτερικού) ως αναγνώριση στη συμβολή τους για την αναδάσωση εκτάσεων. β. Στη ΦΕΑ συνέχισαν να παραχωρούνται με βασιλικά διατάγματα εκτάσεις ως προς τη χρήση τη δεκαετία του 1950 και κατά τη διάρκεια της χούντας το 1972 παραχωρήθηκαν και 384,35 στρέμματα στα οποία βρίσκεται και ο χώρος δασικής αναψυχής του Κουταλά, γ. Σήμερα πρόεδρος στο Δ.Σ. της ΦΕΑ είναι ο Γεώργιος Μελάς.
– Για το μνημόνιο συνεργασίας α. Συντάχτηκε από τη Φιλοδασική προκειμένου να της παραδοθεί μελέτη που συνέταξε ο δήμος, ώστε εν συνεχεία η ΦΕΑ να την παραδώσει στο δασαρχείο, προκειμένου να δοθεί άδεια εκτέλεσης εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης στον Κουταλά (να στρωθεί χαλίκι στην αρχή του δρόμου και το πάρκινγκ, να συντηρηθούν τα γήπεδα, να απομακρυνθούν κατεστραμμένα και να μπουν νέα παγκάκια και πάγκοι ξύλινοι, να καθαριστούν τα δέντρα κλπ). β. Περιλαμβάνει με σαφήνεια τον όρο-δέσμευση ότι «Ο δήμος δηλώνει ότι δεν αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου δασικής αναψυχής και ότι οι ενέργειες του δεν υποκρύπτουν καμία πράξη αμφισβήτησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της έκτασης», γ. Σε ερώτησή μας ποιος θα εκτελέσει το έργο και με ποιο προσωπικό, απαντήθηκε ότι ο δήμος θα αναλάβει και την εκτέλεση και θα την κάνει αναθέτοντας την σε εξωτερικό εργολάβο και αναζητώντας κονδύλια.
Προφανώς εργασίες συντήρησης, αποκατάτασης, και παρεμβάσεις συμβατές με το δασικό περιβάλλον του Κουταλά είναι αναγκαίες, αλλά αυτές μπορούν να γίνουν με κατάθεση της μελέτης απευθείας στο Δασαρχείο χωρίς τη διαμεσολάβηση της ΦΕΑ. Με κατάλληλη φροντίδα για την προστασία του δάσους και από το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό, μπορούν να γίνουν με χωρίς τη διαμεσολάβηση της ΦΕΑ και τη δέσμευση με αυτούς τους όρους. Η μελέτη για τις εργασίες του 1985, που δημιούργησαν το χώρο δασικής αναψυχής στον Κουταλά, έγιναν με έγκριση από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων του Υπουργείου, χωρίς την έγκριση και διαμεσολάβηση της ΦΕΑ.
Όσο για το καθεστώς που διέπει το δάσος του Υμηττού και την προστασία του υπάρχει μιαδαιδαλώδης κατάσταση όσον αφορά την ιδιοκτησία, την παραχώρηση χρήσης, τον καθαρισμό και την προστασία του δάσους, την ευθύνη για την πρόληψη των πυρκαγιών και την πυρόσβεση μεταξύ ιδιωτών-«ευεργετών» (ΦΕΑ), Υπουργείων, Δασικής Υπηρεσίας, Πυροσβεστικής, Περιφέρειας, Δήμων και πρόσφατα του ΤΑΙΠΕΔ, που ορίστηκε υπεύθυνο για τη δασοπροστασία του από το 2022.
Μια κατάσταση που ευνοεί να διαχέονται οι ευθύνες για την προστασία των δασών και του δάσους του Υμηττού, με δραματικές συνέπειες στην έλλειψη της πυροπροστασίας και όσα ζούμε με τις καταστροφικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται και φέτος σε όλη τη χώρα.
Σχετικές μας ανακοινώσεις το Μάρτη του 2022 Ο καθαρισμός των δασών στο ΤΑΙΠΕΔ, το δάσος του Υμηττού σε κίνδυνο μετά και τις καταστροφές από την κακοκαιρία
και τον Ιούνη του 2022 για το θέμα της δασοπροστασίας του Υμηττού, την πρόσφατη πυρκαγιά
Το βίντεο από τη συνεδρίαση βρίσκεται εδώ Μπορείτε να δείτε το απόσπασμα από τη συζήτηση για το θέμα στο 1.46’.45’’. Η δική μας τοποθέτηση στο 2.05’.29’’ -2.09’.20’’.
Το δεύτερο σοβαρό και σχετικό με τα παραπάνω είναι ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο φέτος στον Υμηττό δεν έγινε καθαρισμός του δάσους για αντιπυρική προστασία και διάνοιξη- καθαρισμός των δασικών δρόμων, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Πέρισυ με ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος έγινε καθυστερημένα ο καθαρισμός και με απευθείας ανάθεση από το ΤΑΙΠΕΔ (δικαιολογία ότι έτσι θα απέφευγε η κυβέρνηση χρονοβόρες διαδικασίες). Φέτος, η κυβέρνηση δεν μερίμνησε καν. Σύμφωνα Κατά Κατωπόδη υπεύθυνο το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο δήμος δεν έχει κάνει μέχρι τώρα κάποια έγγραφη διαμαρτυρία για το θέμα. Φέτος απλώς προσλήφθηκαν 10 εποχικοί δασοπυροσβέστες και η εθελοντική ομάδα δασοπροστασίας έχει ένα επιπλέον αυτοκίνητο. Η συζήτηση του θέματος είναι από το 6’.40’’.
Είναι κατανοητό ότι έχει σημάνει συναγερμός για την προστασία της ζωής στον πλανήτηαπό τα φαινόμενα με τους παρατεταμένους και έντονους καύσωνες που ζούμε και στην χώρα μας και τις γενικότερες συνέπειες από την κλιματική κρίση που γίνονται όλο και πιο επώδυνες από την καταστροφή των δασών με τις πυρκαγιές και το φαύλο κύκλο πυρκαγιές-καταστροφή δασών-κλιματική κρίση-πυρκαγιές.
Ο καπιταλισμός και οι πολιτικές της Ε.Ε. των κυβερνήσεων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών που τον υπηρετούν υποβαθμίζουν την προστασία των δασών, που γίνεται βορά στα κέρδη, τις επενδύσεις, την εμπορευματοποίηση των πάντων, την «πράσινη» ανάπτυξη, την αποψίλωση δασών για εγκατάσταση ανεμογεννητριών ή και την δήθεν ακίνδυνη μέθοδο με την εφαρμογή εισητηρίων για διαδρομές εισόδου σε δασικά μονοπάτια και άλλες ευφάνταστες κερδοσκοπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Καμιά επανάπαυση και κανένας εφησυχασμός για την προστασία των δασών από πολιτικές αποφάσεις, νόμους και συμφωνίες που υπονομεύουν τη ζωή μας και τη φύση δεν επιτρέπεται πλέον.
Απαιτούμε:
Άμεσο καθαρισμό του δάσους του Υμηττού.
Να μην υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας Δήμου-ΦΕΑ. Να προχωρήσουν οι αναγκαίες εργασίες στον Κουταλά από το δήμο Βύρωνα με προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.