Ενημέρωση: Οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με τους αστυνομικούς εξαπλώνονται στη Γαλλία παρά την ανάπτυξη περίπου 60.000 αστυνομικών και ειδικών δυνάμεων της χωροφυλακής με τεθωρακισμένα οχήματα. Οι ταραχές ξέσπασαν για τέταρτη συνεχή νύχτα σε πολλές γαλλικές πόλεις. Δύο νεκροί. Ένας 19χρονος έπεσε από στέγη και πέθανε ενώ στη Γουιάνα ένας 50χρονος έχασε τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα. Ο αριθμός των συλλήψεων έχει ξεπεράσει τους χίλιους με τον μέσο όρο ηλικίας των συλληφθέντων να είναι τα 17 έτη, ενώ μεταξύ τους υπάρχουν και αρκετοί 13χρονοι.Yπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αναμένεται να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι του Σαββάτου η κηδεία του Ναέλ στη Ναντέρ.
Οι νέοι διψούν για ζωή και η αστυνομία για καταστολή
▸Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά. Αυτός είναι ο στίχος που ταιριάζει στον λαό της Γαλλίας, καθώς κάθε τόσο συμβαίνει κάτι που τον βγάζει μαζικά στους δρόμους, με διάθεση σύγκρουσης με τις δυνάμεις καταστολής. Πότε το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, πότε οι μεγαλειώδεις απεργίες για το συνταξιοδοτικό, πότε οι εν ψυχρώ δολοφονίες νέων παιδιών από τους σερίφηδες-Ράμπο, όπως συνέβη τώρα με τον 17χρονο αλγερινής καταγωγής στο Παρίσι.
«Θα φας σφαίρα στο κεφάλι»
Διότι δεν συνεμορφώθη προς τα υποδείξεις. Αυτή είναι η πραγματική και μοναδική ερμηνεία για την εκτέλεση του Ναέλ Μ. από έναν από τους αστυνομικούς που τον σταμάτησαν για έλεγχο, ο οποίος αποφάσισε να πατήσει τη σκανδάλη στοχεύοντας στο ψαχνό και σχεδόν εξ’ επαφής για να σκοτώσει, όταν ο νεαρός πάτησε γκάζι για να φύγει. «Θα φας σφαίρα στο κεφάλι», ακούγεται να λέει μια φωνή στο βίντεο που δείχνει τον αστυνομικό να έχει ήδη σηκώσει το όπλο του – ένα βίντεο που αποκάλυψε το ψέμα που πήγε να «σερβίρει» η αστυνομία αρχικά, υποστηρίζοντας ότι ο νέος επιχείρησε να εμβολίσει δύο μηχανές της. Δεν μας προκαλεί εντύπωση. Τις ίδιες μεθόδους χρησιμοποιούν, άλλωστε, οι συγκεκριμένοι εγκληματικοί κρατικοί μηχανισμοί σε όλες τις χώρες – από τις ΗΠΑ και την Κίνα, μέχρι το Ιράν και την Ελλάδα.
Οργή κατά Μακρόν από αστυνομία-Λεπέν
Μόλις ο φόνος έγινε γνωστός, ο Μακρόν και η κυβέρνησή του επιχείρησαν να πάρουν αποστάσεις από τη νέα κοινωνική έκρηξη που κατάλαβαν ότι έρχεται. Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «ακατανόητο» και «αδικαιολόγητο» τον θάνατο του Ναέλ, ζητώντας να «αποδοθεί δικαιοσύνη». Αυτό, όμως, προκάλεσε την έκρηξη των συνδικαλιστών της αστυνομίας, που προφανώς περίμεναν ότι η κυβέρνηση θα σιωπούσε και θα κάλυπτε τους εγκληματίες, όπως συνέβη με τους 13 θανάτους (αριθμός-ρεκόρ) ανθρώπων οι οποίοι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των «δυνάμεων της τάξης» το 2022. Επικαλέστηκαν, μάλιστα, το τεκμήριο της αθωότητας υποστηρίζοντας ότι παραβιάστηκε βάναυσα – κάτι που, προφανώς, δεν ισχύει για τον 17χρονο ο οποίος εκτελέστηκε χωρίς καν να… απολογηθεί. Στο πλευρό τους τάχθηκε και η Λεπέν, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Μακρόν «υπερβολικές» και «ανεύθυνες» και διαμαρτυρόμενη για τις περιορισμένες αρμοδιότητες της αστυνομίας.
Η Γαλλία των μεγάλων αντιθέσεων
Σε αυτή τη χώρα, τη Γαλλία, όπου οι κοινωνικές αντιθέσεις είναι τεράστιες και η οργή ξεχειλίζει με κάθε ευκαιρία και από κάθε ρωγμή, το ζητούμενο της μετατροπής του ίδιου του λαού σε υποκείμενο των πολιτικών εξελίξεων παραμένει ένα μεγάλο ζητούμενο. Κι αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί με «δημοκρατικά μέτωπα» ή με συμμαχίες-ακορντεόν που περιλαμβάνουν από τμήματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς μέχρι τους ακραία συστημικούς Σοσιαλιστές. Η υποταγή στον θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης αποδεικνύεται ανεπαρκής και ηττοπαθής ειδικά σε στιγμές όξυνσης των αντιθέσεων, όπως τώρα, με τη δολοφονία του 17χρονου. «Σε βάθος μεταρρύθμιση της λειτουργίας της εθνικής αστυνομίας, η οποία πρέπει να είναι καλύτερα εκπαιδευμένη, ελεύθερη από διακρίσεις και ρατσισμό και εξοπλισμένη από ένα ανεξάρτητο εποπτικό σώμα», προτείνει η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν – ενώ οι «κολασμένοι» της κοινωνίας βράζουν.