Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸Κρύβοντας τις πραγματικές προθέσεις, «σεμνά και ταπεινά», προσπαθεί να αποκτήσει «άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
Την «τακτική του κροκόδειλου» –που κολυμπά ήσυχα με τα ρουθούνια μόνο να προεξέχουν από το νερό μέχρι να δαγκώσει το θύμα του– θα ακολουθήσει την προεκλογική περίοδο η Νέα Δημοκρατία. Επιδιώκοντας μέσω του «σεμνά και ταπεινά» να διατηρήσει και να διευρύνει τα ποσοστά που θα της δώσουν μία «άνετη» κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Στην Πειραιώς –όπου έχει μετακομίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα «γαλάζια» επιτελεία– θεωρούν ότι ο μόνος κίνδυνος δυσμενούς αλλαγής των κοινοβουλευτικών συσχετισμών που διαμορφώθηκαν στις 21 Μαΐου, δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ. Προέρχονται από μια τυχόν μείωση του 40,7% που έλαβε η ΝΔ από τυχόν ψηφοφόρους που θα θεωρήσουν ότι «κρίθηκε το παιχνίδι» και θα απέχουν από την κάλπη. Επίσης, από τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η ΝΔ το 2020 και δυσκολεύει την επίτευξη αυτοδυναμίας σε περίπτωση που προκύψει Βουλή με έξι ή επτά κόμματα. Μια τρίτη «υπόγεια» ανησυχία της ηγετικής ομάδας της ΝΔ είναι η πιθανότητα οι εσωκομματικοί αντίπαλοι (Σαμαρικοί-Καραμανλικοί) να επιχειρήσουν με διαρροή ψήφων να «κοντύνουν» ελεγχόμενα τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα, οι «γαλάζιοι» δημοσκόποι αντιλαμβάνονται πως η επίκληση του φόβου ενός «ανεξέλεγκτου Μητσοτάκη», ίσως προσπορίσει κάποιες ψήφους στην αξιωματική αντιπολίτευση δίχως όμως αυτοί να είναι καθοριστικοί.
Με βάση τα παραπάνω, η Νέα Δημοκρατία έχει επιλέξει ως προεκλογική τακτική να μιλά γενικόλογα για τις «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» τις οποίες ως αυτοδύναμη κυβέρνηση στοχεύει να εφαρμόσει, δίχως όμως να «μπαίνει σε λεπτομέρειες». Ιδίως όσον αφορά το πώς θα επιτευχθούν τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που πλέον ευθέως απαιτεί η Κομισιόν, καθώς και οι ακόμη βαθύτερες αναδιαρθρώσεις στην αγορά εργασίας, που προβλέπουν τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, αποκρύπτει τις προθέσεις της για περεταίρω παράδοση στον ιδιωτικό τομέα όλων των πτυχών της κοινωνικής πολιτικής (Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση, Πρόνοια) αλλά και την προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών που έχει προδιαγράψει στον χώρο της Παιδείας. Η εγκαθίδρυση των ΜΑΤ στα πανεπιστήμια και η αποφασιστική διείσδυση των επιχειρηματικών συμφερόντων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης θα είναι ορισμένες από τις προτεραιότητές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Επιπλέον η ακρίβεια αναμένεται να παραμείνει και να ενισχυθεί, ιδίως από τη στιγμή που οι Βρυξέλλες «κόβουν» τα περιθώρια κρατικής επιδότησης των παραγωγών εταιρειών, που τώρα θα πληρώνονται απευθείας από τους καταναλωτές και όχι μέσω των υπερεσόδων από τον αυξημένο ΦΠΑ.
Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την απήχηση της απουσίας εναλλακτικής στο εκλογικό σώμα που έχει δημιουργήσει η εφαρμογή μνημονίων από τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Για τον λόγο αυτό επικαλείται το επιχείρημα της «κυβερνησιμότητας», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι υπάρχει μόνον ένας υποψήφιος πρωθυπουργός. Επίσης, να τονίζει πως «το πραγματικό αίτημά της επόμενης κάλπης [είναι] μία σταθερή κυβέρνηση με άνετη πλειοψηφία», εννοώντας προφανώς ότι επιθυμεί να προσεγγίσει τους 160 βουλευτές.
Τέλος, είναι φανερό ότι η ΝΔ κάνει κινήσεις επαφών και διαπραγματεύσεων με την Εκκλησία, προκειμένου να περιοριστεί η δραστηριότητα του ακροδεξιού κόμματος «Νίκη» και στο πλαίσιο αυτό ήταν ενταγμένη και η -ακυρωμένη λόγω covid- επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος.