Ποιοι και ποιες θυμούνται τις συγκλονιστικές και μαχητικές συγκεντρώσεις του Μαρτίου κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στο Σεντ Σολίν της Γαλλίας, οδηγώντας σε κατά μέτωπο συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής και τον σοβαρό τραυματισμό αρκετών διαδηλωτών; Σίγουρα, πάντως, δεν τις ξεχνούν ο Μακρόν και η κυβέρνησή του, που προσπαθούν να πάρουν εκδίκηση κηρύσσοντας παράνομο το κίνημα «Εξεγέρσεις της Γης», με την κατηγορία της οικοτρομοκρατίας.
Με τη βούλα τα Predator στην ΕΕ
Η εθνική ενότητα απαιτεί εθνική ασφάλεια κι αυτή, με τη σειρά της, τη στοχοποίηση όσων την υπονομεύουν, είτε με τη δράση τους είτε με τις αποκαλύψεις που κάνουν. Σε αυτή την τελευταία κατηγορία εμπίπτουν οι δημοσιογράφοι. Ή τουλάχιστον, όσοι επιμένουν να κάνουν τη δουλειά τους ανεξάρτητα. Αυτοί μπήκαν στο στόχαστρο των απαγορεύσεων που επιβλήθηκαν από την επόμενη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τόσο από Μόσχα και Κίεβο όσο και από τις Βρυξέλλες. Αυτοί επιχειρείται να ελεγχθούν και να σιωπήσουν και μέσω της αποκαλούμενης Ευρωπαϊκής Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, η οποία, σε αντίθεση με το όνομά της, δίνει το πράσινο φως για την παρακολούθηση δημοσιογράφων για λόγους εθνικής ασφάλεια — όπως απαίτησε η Γαλλία και άλλες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Predator και με τη βούλα!
Το «παιχνίδι» των ΗΠΑ με Κίνα-Ινδία
Μια περίπλοκη τακτική ξεδιπλώνουν πάνω στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα οι Αμερικανοί. Έτσι, από τη μία, υπέβαλαν σε ένα… σκοτσέζικο ντους τους Κινέζους: Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, συναντήθηκε με τον Σι Τζινπίνγκ και διέρρευσε ότι μπήκε φρένο στην επιδείνωση των διμερών σχέσεων και άνοιξε ο δρόμος για μια συνάντηση του προέδρου της Κίνας με τον Τζο Μπάιντεν. Μόνο που ο τελευταίος, την επόμενη ημέρα, τίναξε στον αέρα το αφήγημα αυτό, αποκαλώντας δημοσίως δικτάτορα τον Σι, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Πεκίνου και απομακρύνοντας κάθε προοπτική συνάντησης μαζί του. Από την άλλη, ο Μπάιντεν υποδέχθηκε στην Ουάσιγκτον τον πρωθυπουργό της Ινδίας, στον οποίο έταξε κυριολεκτικά λαγούς με πετραχήλια προκειμένου να τον κάνει να τα σπάσει με τη Ρωσία και να έρθει σε ανοιχτή ρήξη με την Κίνα.
Το Βελιγράδι ψάχνει την ευκαιρία…
Όλοι οι λαοί της πρώην Γιουγκοσλαβίας βγήκαν χαμένοι από τη βίαιη διάλυσή της από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Τα νέα σύνορα που χάραξαν οι ιμπεριαλιστές της Δύσης, ωστόσο, δεν έχουν κλείσει τις ρωγμές του παρελθόντος ούτε έχουν εξαλείψει τις αντιθέσεις. Και οι αστικές τάξεις της περιοχής, εκμεταλλευόμενες τα «γυρίσματα» των καιρών, επιχειρούν να κερδίσουν ό,τι περισσότερο μπορούν, ξύνοντας πληγές. Τη συγκεκριμένη περίοδο, δε, φαίνεται πως είναι αυτή της Σερβίας –η πιο χαμένη από τον πόλεμο– που κάνει ρελάνς. Οι εξελίξεις τόσο στο βόρειο Κόσοβο και ειδικά στην περιοχή όπου κυριαρχεί η σερβική μειονότητα όσο και στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης δείχνουν πως το Βελιγράδι, υπό την ηγεσία του εθνικιστή Βούτσιτς, είναι έτοιμο να «χτυπήσει» και στα δύο μέτωπα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες να του δώσουν μια ευκαιρία…
Δημοσιεύτηκε στις 24.6.23