Θεοπίστη Καπέτα
▸Νέοι «χαλαροί» περιβαλλοντικοί όροι και χρηματοδότηση 680 εκατ. ευρώ
Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαντλήσει και τις τελευταίες χάρες σε μεγαλοεπιχειρήσεις εις βάρος της κοινωνίας και του Δημοσίου, χάριν της πολυδιαφημιζόμενης «ανάπτυξης». Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και ο γενικός διευθυντής περιβαλλοντικής πολιτικής ΥΠΕΝ Κωνσταντίνος Δημόπουλος προχώρησαν στην έκδοση μια νέας Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, χωρίς μάλιστα να ληφθεί υπόψιν η γνώμη του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και πλήθους κρίσιμων υπηρεσιών.
Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει να ανοίγει τοn δρόμο στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός με κάθε τρόπο, αφού, παρότι πριν λίγο καιρό υπόγραψαν νέα σύμβαση μεταξύ τους, το «Ελληνικό Δημόσιο» σχεδόν παράλληλα αποφάσισε να δώσει χρηματοδότηση 680 εκατ. ευρώ από τράπεζες και το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη του μεταλλείου των Σκουριών. «Η εταιρεία πάντα δημιουργεί τετελεσμένα και μετά σύρονται οι άλλοι και παίρνουν αποφάσεις και υπογράφουν πάνω στα τετελεσμένα της εταιρείας», δηλώνει στο Πριν ο Γιώργος Βλάχος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγιάς.
Πέρα από το κόστος της λεγόμενης «ανάπτυξης», ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος με τον οποίο θα ελέγχεται η εταιρεία για τυχόν παραβάσεις, δεδομένου ότι τουλάχιστον τα τελευταία11 χρόνια –και παραπάνω– οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν καταγγείλει δεκάδες παραβάσεις. Ουσιαστικά, καταργείται η δυνατότητα ουσιαστικών και αιφνιδιαστικών ελέγχων της εταιρείας από ελεγκτικούς μηχανισμούς. «Πλέον δεν έχουμε πρόσβαση σε καμία ουσιαστική πληροφόρηση. Εκεί πάνω γίνεται χαμός, έχουν μπει στο τελικό στάδιο και εμείς δεν μπορούμε να πάμε πάνω να δούμε τι γίνεται», σχολιάζει ο Γιώργος Βλάχος.
Σύμφωνα με το άρθρο 24.1 της νέας σύμβασης, οι έλεγχοι πλέον μόνο αιφνιδιαστικοί δεν θα είναι, καθότι εφεξής θα πραγματοποιούνται από και με την έγκριση ενός Ανεξάρτητου Ελεγκτή Περιβάλλοντος που θα διορίζει η εταιρεία, καθώς και από εσωτερική επιτροπή ελέγχου, η οποία θα ορίζεται επίσης από την ίδια την εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν κάποιος κάνει καταγγελία, οι έλεγχοι και οι αυτοψίες θα πρέπει να γίνονται παρουσία του ιδιώτη ελεγκτή, σε συνεννόηση δηλαδή με την Ελληνικός Χρυσός.
«Εμείς, ως Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας, με έγγραφα ζητήσαμε από τον δήμαρχο να μαζευτούμε, να γίνει κοινοτικό συμβούλιο. Αυτό το κάναμε επειδή έγιναν κάποιες γεωτρήσεις στην περιοχή και ορισμένες βρύσες στη Μεγάλη Παναγία στέρεψαν. Και αφού τη μία ο πρόεδρος δεν προσκάλεσε κάποιους τοπικούς συμβούλους, την άλλη δεν ήρθαν κάποιοι άλλοι, τελικά αυτό που μας παρουσίασε ήταν ότι πήρε τη γνώμη των ειδικών της εταιρείας και ισχυρίστηκε ότι τoν διαβεβαίωσε ότι τα νερά είναι μια χαρά. Παράλληλα, είπε ότι η εταιρεία επίσης τον διαβεβαίωσε πως αν ποτέ χρειαστεί νερό το χωριό, θα μας δοθεί από την συγκεκριμένη γεώτρηση», εξηγεί ο Γιώργος Βλάχος. Στο ίδιο πλαίσιο, η Επιστημονική Επιτροπή Ελέγχου Τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από μια Επιτροπή Συμμετοχικότητας που ασχολείται ουσιαστικά με τις δημόσιες σχέσεις.
Επίσης, σύμφωνα με την ΑΕΠΟ, η εταιρεία υποχρεούται να τηρεί όρια πολύ πιο επιεική από αυτά που έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία μέσω της ευρωπαϊκής οδηγίας και ορίζονται από την ΚΥΑ 51354/2010. Μέχρι τώρα, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν επισημάνει πολλές φορές ότι η εταιρεία παραβιάζει τον σωστό τρόπο παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων, συγκρίνοντας τα όρια διάθεσης των υγρών αποβλήτων με τα επιεικέστερα όρια μια νομαρχιακής απόφασης του 1985, αντί με τα αυστηρότερα όρια που ορίζονται στην ΚΥΑ.
Τώρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «ελαφρύνει» ακόμη περισσότερο την εταιρεία με τη νέα ΑΕΠΟ, αφού τα αυστηρότερα όρια που ορίζονται στην ΚΥΑ αποτελούν πλέον μόνο τιμές-στόχους και όχι όρια. Έτσι, η Ελληνικός Χρυσός αποφεύγει το κόστος για την αναβάθμιση της διαχείρισης των αποβλήτων και των απορροών στα σημεία εκροής αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι το κύριο μέλημα της εκάστοτε κυβέρνησης και της ίδιας της εταιρείας είναι το κέρδος εις βάρος της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Αριστοτέλη και όχι μόνο.