Σε τροχιά πρόωρων εκλογών (πιθανώς τον Σεπτέμβριο) μοιάζει να εισέρχεται η Σερβία, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του προέδρου της, Αλεξάντερ Βούτσιτς. Αφορμή για τη δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων έδωσε το σοκ και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δύο πρόσφατες ένοπλες επιθέσεις, που θύμισαν Άγρια Δύση και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 17 άνθρωποι — εκ των οποίων οι 9 μαθητές δημοτικού σχολείου.
Οι επιθέσεις αυτές, που συνέβησαν με διαφορά μόλις μίας ημέρας, ενώ ο δράστης της μίας έχει ακροδεξιές-νεοναζιστικές ρίζες — έρχονται να αναδείξουν ορισμένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σερβική κοινωνία. Ανάμεσά τους, τη φτώχεια και την κοινωνική ανέχεια, τη βία και τη δράση συμμοριών στις τάξεις της νεολαίας (κάτι που αποτυπώνεται και στα γήπεδα), αλλά και τη μαζική οπλοκατοχή, που αποτελεί σε μεγάλο βαθμό «κληρονομιά» της περιόδου των πολέμων που σφράγισαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι οι συγκεκριμένες τραγωδίες έδωσαν στον Βούτσιτς την αφορμή που αναζητούσε για να βάλει στο τραπέζι και μείζονα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Όπως είναι, για παράδειγμα, οι λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στη Δύση (ΕΕ και ΗΠΑ) και τις Ρωσία-Κίνα, αλλά και οι εξελίξεις στο Κόσοβο, που εξακολουθεί να μοιάζει με μπαρουταποθήκη. Άλλωστε, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές παρά το ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια, όπως δείχνουν και οι πάνω από 1.600 αγνοούμενοι του πολέμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του μήνα, κάτω από την «ομπρέλα» της ΕΕ, αναφορικά με το καθεστώς και τα δικαιώματα των Σέρβων του βορείου Κοσόβου –οι οποίοι αρνούνται να αποδεχτούν την εξουσία της Πρίστινα και δεν έλαβαν μέρος στις πρόσφατες εκλογές– οδηγήθηκαν σε νέο ναυάγιο. Ο Βούτσιτς, σύμφωνα με πολλούς, επιδιώκει να παρουσιαστεί ως υπερκομματικός, για να προωθήσει τις επιλογές του.