Δημήτρης Τζιαντζής
▸ «Μουσική δωματίου» αντί για σκληρό ροκ από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η κοινωνία βράζει από οργή
Εντύπωση προκαλούν οι εξαιρετικά ήπιοι και θεσμικοί αντιπολιτευτικοί τόνοι που διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, δέκα μέρες μετά το έγκλημα στα Τέμπη. Θα περίμενε κανείς ότι απέναντι σε ένα ζήτημα που έχει κλονίσει συθέμελα την κυβέρνηση και το αμόκ αστυνομικής καταστολής απέναντι στη μαχόμενη νεολαία, η αξιωματική αντιπολίτευση να βρίσκεται «στα κάγκελα», ζητώντας την άμεση παραίτηση του «σταθμάρχη του Μαξίμου», τουλάχιστον όπως έκανε στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Αντίθετα, η Κουμουνδούρου από τις πρώτες μέρες τόνιζε ότι «δεν είναι ώρα των ευθυνών» και επαναλάμβανε το σλόγκαν ότι… «θα λογαριαστούμε μετά». Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται αυτές τις μέρες ως «υπεύθυνη δύναμη» ευθυγραμμιζόμενος σε ένα βαθμό με τις αστικές παραινέσεις για «συνεννόηση», συγκέντρωση ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων ή ακόμα και συναίνεση για τη μεταρρύθμιση του κράτους στην κατεύθυνση οικοδόμησης ενός σύγχρονου, «φιλικού στην ανάπτυξη», κράτους.
Αυτή η κατεύθυνση έρχεται δύο εβδομάδες μετά το άδειασμα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ του εκφραστή της γραμμής του «σκληρού ροκ» Παύλου Πολάκη, που άφησε ανοιχτή πληγή στην εκλογική βάση του κόμματος και αποτελεί «διαπιστευτήριο» της μελλοντικής του στάσης και της επιτάχυνσης της μετατόπισης του προς το κέντρο. Δεν είναι τυχαία η ανοχή –ή ακόμα και σύμπλευση– με την άθλια στάση της ΓΣΕΕ, που τη μέρα που έγινε η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση από την εποχή των μνημονίων, επέλεγε να απέχει για να προετοιμαστεί για το…γραφειοκρατικό συμπόσιο στο Καβούρι. Ούτε κουβέντα δεν ειπώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για την προδοτική στάση της ομοσπονδίας για… «να μην τα χαλάσουμε με το ΠΑΣΟΚ». Έτσι και απέναντι στην πολύνεκρη τραγωδία, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε την αντιπολίτευση στα σημεία, εστιάζοντας στο θεσμικό μέρος της υπόθεσης, παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, τη στημένη επιτροπή διερεύνησης, αφήνοντας στο απυρόβλητο την πολιτική ουσία της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και τις σχετικές ντιρεκτίβες της ΕΕ που και ο ίδιος εφάρμοσε. Χαρακτηριστική αυτής της κατεύθυνσης είναι η υπεράσπιση του ξεπουλήματος της ΤΡΕΝΟΣΕ στην Hellenic Train, «που απλά παραδόθηκε σε έναν άλλο κρατικό οργανισμό, αυτόν της Ιταλίας», όπως υποστήριξε ο βουλευτής του κόμματος Κώστας Ζαχαριάδης. Στελέχη του κόμματος ισχυρίζονται ότι απλά ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να εμφανιστεί διχαστικός σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα και πως από Δευτέρα «θα δούμε έναν άλλο ΣΥΡΙΖΑ».
Ωστόσο, οι ασκήσεις υπευθυνότητας και οι ετερόκλητες αυτές συμμαχίες που χτίζει ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να έχουν προκαλέσει σύγχυση ακόμα και σε στελέχη του, μετά και τα δημοσιεύματα ότι έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου της κυβέρνησης Καραμανλή, Ευάγγελου Αντώναρου. Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη, που στο ερώτημα αν στο πλαίσιο της σύμπλευσης «προοδευτικών δυνάμεων» για να απαλλαγεί η χώρα από το καθεστώς Μητσοτάκη θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία ακόμα και με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, άφησε τους πάντες άφωνους, λέγοντας πως «αν ο Κ. Βελόπουλος θεωρεί τον εαυτό του προοδευτική δύναμη και συμφωνήσουμε στα βασικά σημεία, στον στόχο μας…όλα τα συζητάμε»!