Υρώ Ζώζια
Φεμινιστική συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 6:30 μ.μ.
▸Η φετινή 8η Μάρτη, μέρα ορόσημο για τους αγώνες των γυναικών και του ευρύτερου φεμινιστικού και ΛΟΑΤΚΙΑ+ κινήματος, μας βρίσκει για ακόμη μια χρονιά σε δεινή θέση. Έρχεται στο επίκεντρο μιας μαύρης περιόδου, που βρίσκει τους λαούς να μαστίζονται από τον πόλεμο, τη φτώχεια, τους καταστροφικούς σεισμούς αλλά και προσφάτως στην Ελλάδα το θανατηφόρο δυστύχημα στα Τέμπη.
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται αυτό που ήδη ξέραμε: πρώτα και κύρια πλήττονται και υποφέρουν τα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας, ενώ η εγκληματική κερδοσκοπία του κεφαλαίου και η αδιαφορία για μηχανισμούς προστασίας του λαού έχει ως αιματηρό αντίτιμο τις δικές μας ζωές.
Σε αυτό το φόντο, και ύστερα από τρία χρόνια πανδημίας, οι γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα της εργατικής τάξης εξωθήθηκαν ακόμα περισσότερο στο περιθώριο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Στο εργασιακό επίπεδο οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται χαμηλότερα, να απασχολούνται περισσότερο με ελαστικές σχέσεις εργασίας και να πλήττονται από την ανεργία σε διπλάσιο ποσοστό από τους άνδρες. Το χάσμα απασχόλησης δε είναι ιδιαίτερα υψηλό στις μόνες μητέρες, τις γυναίκες με ευθύνες παροχής φροντίδας, τις γυναίκες με αναπηρία, τις μετανάστριες και προσφύγισσες, τις γυναίκες χαμηλότερης εκπαιδευτικής βαθμίδας, τις νέες και ηλικιωμένες, καθώς και τα ΛΟΑΤΚΙΑ+.
Την ίδια στιγμή, σε παγκόσμια κλίμακα παρατηρείται μια προσπάθεια αντεπίθεσης των υπεραντιδραστικών και ακροδεξιών ιδεών υπό τη μορφή της επιστροφής στις παραδοσιακές αξίες και στον θεσμό της οικογένειας. Κορωνίδα αυτής της επίθεσης είναι αποστέρηση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών (βλ. Πολωνία, ΗΠΑ).
Στην Ελλάδα ξεχωρίζει η ψήφιση της αντιδραστικής μεταρρύθμισης του οικογενειακού δικαίου (νόμος Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια), ενώ δεν έλειψε μέχρι και η προώθηση συνεδρίων γονιμότητας και προγραμμάτων «προγεννητικής αγωγής». Την εικόνα συμπληρώνουν η σωρεία βιασμών και γυναικοκτονιών που τείνουν να γίνουν καθημερινά φαινόμενα. Η υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια είναι μόνο μια πτυχή του αχρείου κυκλώματος της εμπορίας των ανθρώπινων σωμάτων γυναικών, παιδιών και ΛOATKI+ ατόμων, στο οποίο εμπλέκονται κύκλοι εξουσίας με τις πλάτες του συστήματος.
Όσο η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και η φτώχεια χτυπάνε την εργατική τάξη, τόσο το κράτος αποσύρεται, με αποτέλεσμα οι θηλυκότητες της εργατικής τάξης να φορτώνονται το βάρος της αναπαραγωγικής εργασίας στο σπίτι και κατ’ επέκταση να δυσχεραίνει συνολικά η θέση τους εντός της κοινωνίας.
Απέναντι στο κράτος των (παιδο)βιαστών, των ιδιωτικοποιήσεων και των εγκλημάτων κατά της υγείας και της ζωής του λαού, αύριο απεργούμε-διαδηλώνουμε και πρωί και απόγευμα! Απεργία εργατική – φεμινιστική – για τη δικαίωση των νεκρών στα Τέμπη. #Απεργια8Μαρτη #απεργια_Τεμπη #Τεμπη pic.twitter.com/Fb6LKGF5f9
— Μένουμε Ενεργοί – Υγεία, Συλλογικότητα, Αλληλεγγύη (@menoume_energoi) March 7, 2023
Ωστόσο, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, το ταξικό φεμινιστικό κίνημα δυναμώνει. Πιάνοντας το νήμα από τις κινητοποιήσεις στο Ιράν, τις μεγάλες φεμινιστικές απεργίες στην Ισπανία και τον ελπιδοφόρο αγώνα των καλλιτεχνών που είναι σε εξέλιξη, να οργανώσουμε μια απεργία από τα κάτω που να εμπλέκει τα πρωτοβάθμια σωματεία και όλους τους πυρήνες αγώνα που είναι ενεργοί. Να οργανώσουμε παράλληλα απεργία στην αναπαραγωγή, απεργία δηλαδή από τη φροντίδα, την αναπαραγωγική άμισθη εργασία και τους κατεστημένους έμφυλους ρόλους.
Ο αγώνας ενάντια στην πατριαρχία αλλά και σε κάθε καταπίεση είναι σήμερα στην προμετωπίδα του κινήματος που θα τσακίσει το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα και θα κάνει πραγματικότητα το μέλλον της χειραφέτησης και της ισότητας. Αυτή την 8η Μάρτη οι γυναίκες, τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ και όλος ο κόσμος της δουλειάς να αγκαλιάσουν τη φετινή διεθνή Φεμινιστική Απεργία και να τη μετατρέψουν σε κόμβο νίκης!
Οι συγκεντρώσεις στην Αθήνα είναι το μεσημέρι στις απεργιακές συγκεντρώσεις (τα πρωτοβάθμια σωματεία καλούν στα Χαυτεία) και στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα.