Οι απεργιακές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για πρώτη φορά ταυτόχρονα σε πάνω από 70 πόλεις της χώρας, ήταν οι μεγαλύτερες της τελευταίας δεκαετίας. σε αρκετές πόλεις οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες. Θα προστεθούν ανταποκρίσεις και από άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Μεγαλειώδης ήταν η απεργιακή συγκέντρωση το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή περισσότερων από 40.000 ανθρώπων, στη μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων δεκαετιών στην πόλη. Ο χαρακτήρας της συγκέντρωσης ήταν πολύ ευρύτερος από τις συνήθεις απεργιακές συγκεντρώσεις, είχε παλλαϊκή συμμετοχή, καθώς η Θεσσαλονίκη βιώνει τον πόνο αλλά και την οργή δεκάδων νεκρών, μεταξύ των οποίων πολλών φοιτητών του ΑΠΘ. Πριν ξεκινήσει η διαδήλωση από το Άγαλμα Βενιζέλου κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του δυστυχήματος. Μεταξύ των διαδηλωτών υπήρχαν και επιβάτες της αμαξοστοιχίας IC62.
Τον τόνο στην πορεία που ξεχύθηκε στους δρόμους της πόλης έδωσε η νεολαία, χιλιάδες μαθητές και φοιτητές μαζί με πλήθος εργατικών σωματείων, συλλογικοτήτων και οργανώσεων. Δεκάδες ήταν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια από όλες τις περιοχές της Θεσσαλονίκης που κατέβηκαν οργανωμένα με δικά τους μπλοκ, ενώ σχεδόν το σύνολό του ΑΠΘ βρίσκεται υπό κατάληψη με μαζικές γενικές συνελεύσεις. Υπό κατάληψη βρίσκεται και το ΠΑΜΑΚ, για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια, αποτυπώνοντας το μέγεθος της οργής της νεολαίας και της διάθεσης της να ανατρέψει την πολιτική που δολοφονεί τις ζωές και τα όνειρα της.
Η πορεία που ξεκίνησε από το Αγ. Βενιζέλου κατευθύνθηκε μέσω της Εγνατίας και της Μοναστηρίου προς τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια μέσω των οδών Αγ. Πάντων, Λαγκαδά και Αγ. Δημητρίου η μεγαλειώδης πορεία έφτασε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, με αρκετά μπλοκ διαδηλωτών να περικυκλώνουν το κτίριο του Διοικητηρίου. Η πορεία όμως έσπασε στη μέση καθώς έξω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν στην πορεία με χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης. Τα μπλοκ που δέχθηκαν την επίθεση ανασυντάχθηκαν και κινήθηκαν και αυτά προς το ΥΜΑΘ μέσω της Αντιγονιδών.
Τεράστια ήταν και η απογευματινή διαδήλωση, όπου οι φωνές για την ανατροπή της δολοφονικής πολιτικής συνενώθηκαν με τις διεκδικήσεις των γυναικών. Πριν την έναρξη της διαδήλωσης προηγήθηκε μοτοπορεία δεκάδων εργαζόμενων delivery. Η διαδήλωση από την Αριστοτέλους κατευθύνθηκε και πάλι προς τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, μέσω της Τσιμισκή και της Αναγεννήσεως. Εκτός των μπλοκ των σωματείων και των φοιτητικών συλλόγων, μαζική ήταν η παρουσία και των πολιτικών οργανώσεων στην απογευματινή διαδήλωση, με εντυπωσιακό μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που συγκέντρωσε 500 διαδηλωτές.
Μεγαλειώδες συλλαλητήριο, καταλήψεις και κινητοποιήσεις στην Πάτρα
Η απεργία της 8ης Μάρτη στην Πάτρα καθορίστηκε από την μεγαλύτερη απεργιακή
συγκέντρωση στην πόλη την τελευταία δεκαετία. Πάνω από 10.000 άτομα, μαθητές,
φοιτητές, εργαζόμενοι κατέκλυσαν από νωρίς την πλατεία Γεωργίου. Το παλμό στην
συγκέντρωση τον έδωσαν τα μαθητικά και φοιτητικά μπλοκ. Εκατοντάδες μαθητές
προχώρησαν σε καταλήψεις στα σχολεία τους και συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην
πλατεία. Μαζί και φοιτητικοί σύλλογοι με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και καταλήψεις
στις σχολές τους.
Οι ταξικές δυνάμεις, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητικές και εργατικές
συλλογικότητες και οργανώσεις της αριστεράς αλλά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συμμετείχαν στην
συγκέντρωση της πλατείας Γεωργίου, ξεκινώντας με προσυγκέντρωση από το
«Παράρτημα». Ήταν εντυπωσιακή η συμμετοχή των ερευνητών-τριών στο μπλοκ του
παραρτήματος Αχαΐας του Πανελλαδικού σωματείου εργαζομένων στην Έρευνα και στην
τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ), ενώ τα αντικυβερνητικά συνθήματα από το μπλοκ των
φοιτητικών συλλόγων έδωσαν παλμό στην συγκέντρωση. Η πορεία που ακολούθησε
πλημμύρισε του δρόμους της Πάτρας, περνώντας και έξω από τον σταθμό του ΟΣΕ στον
μόλο της Αγίου Νικολάου. Ενδεικτικό της μαζικότητας ήταν το γεγονός πως τα τελευταία
μπλοκ έφυγαν από την πλατεία Γεωργίου 40 λεπτά μετά την έναρξη της πορείας.
Μετά το τέλος της πορείας πραγματοποιήθηκε Συνέλευση Αγώνα στον «Έσπερο» στο
κέντρο της πόλης με πρωτοβουλία του ΣΕΡΕΤΕ στην οποία παρευρέθηκαν μέλη του
Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτών Λειτουργών Αχαΐας (ΣΙΕΛ) αλλά και φοιτητικοί σύλλογοι,
μαθητές συζητώντας για τα επόμενα βήματα οργάνωσης του αγώνα.
Μαζική ήταν και η απογευματινή φεμινιστική πορεία που πραγματοποιήθηκε και πάλι στην
πλατεία Γεωργίου από συλλόγους, σωματεία και φεμινιστικές συλλογικότητες, την οποία στήριξε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
από τη σημερινή πορεία ενάντια στην έμφυλη καταπίεση #Πατρα #antireport στο δρόμο στη δουλειά ποτέ καμία μόνη pic.twitter.com/tWDNEjwiNx
— YouSuck☭♊ (@yourcomradee) March 8, 2023
ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΊΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΆΤΗ ΚΑΙ ΚΟΡΟΪΔΊΑ!! Έξω από τα δικαστήρια της #Πατρας #Πατρα #antireport #Τεμπη pic.twitter.com/R0SnD6ZStF
— YouSuck☭♊ (@yourcomradee) March 8, 2023
Τεράστια η συγκέντρωση και στα Χανιά με τους διαδηλωτές (εργαζόμενους, φοιτητές και πολλούς μαθητές) να συγκεντρώνονται στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Ξεκίνησε μια ιδιαίτερα δυναμική πορεία που κατέληξε στην πλατεία Δικαστηρίων! #Απεργια8Μαρτη pic.twitter.com/Zk61Mc1sk5
— Πριν (@PRINgr) March 8, 2023
Με συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Μαρτίου στα Τρίκαλα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, στο οποίο χάθηκαν τόσο άδικα 57 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλά νέα παιδιά – φοιτητές. Ήταν σίγουρα η μεγαλύτερη πορεία όλων των ετών, ένα ποτάμι λαϊκής οργής, που πλημμύρισε τους δρόμους της πόλης των Τρικάλων.
Στη συγκέντρωση, σε συνδυασμό με την απεργία της χθεσινής ημέρας και τις στάσεις εργασίας που έγιναν, συμμετείχαν μαζικά φορείς, οργανώσεις, συλλογικότητες, κόμματα αλλά και πλήθος πολιτών εκφράζοντας την οργή αλλά και την συμπαράσταση στους συγγενείς των θυμάτων.
Κυρίαρχη και δυναμική ήταν η παρουσία μαθητών και νέων παιδιών που βγήκαν στους δρόμους για να φωνάξουν δυνατά “Ποτέ Ξανά”, και “Το έγκλημα στα Τέμπη να μην συγκαλυφθεί – Όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή”, κρατώντας μεγάλα πανό στα οποία αναγράφοταν το τραγικό σύνθημα “Πάρε με όταν φτάσεις”.
Φωνάζοντας ακατάπαυστα συνθήματα, κρατώντας πανό & πλακάτ, ρίχνοντας φέιγ βολάν χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, εργάτες, εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων, ενώσεων, οργανώσεων, συλλογικοτήτων, συνταξιούχοι κ.ά. αλλά και του γυναικείου κινήματος, διέσχισαν τις κεντρικές οδούς, για να καταλήξουν στον Σταθμό του ΟΣΕ.
Πολύ μεγάλη διαδήλωση στη Πρέβεζα. Σειρά σωματείων δημοσίου στη διαδήλωση αλλά και σωματεία του ιδιωτικού τομέα παρά τη προδοτική και εργοδοτική στάση του Εργατικού Κέντρου. Τεράστια η συμμετοχή των μαθητών #Απεργια8Μαρτη pic.twitter.com/hhz9JQoNfi
— Πριν (@PRINgr) March 8, 2023
H μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει γίνει και στα Γρεβενά