Αλλεπάλληλες είναι οι προκλήσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι κατά τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ενώ έχει περάσει ήδη 1,5 χρόνος εκρηκτικής ανόδου του πληθωρισμού, με τους εργαζόμενους να συμπιέζονται ανάμεσα στις δυσθεώρητες τιμές και τα χαμηλά εισοδήματα, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την αύξησή του από τον (προεκλογικό) Απρίλη.
Οι προτάσεις των εργοδοτικών, αλλά και των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών, φορέων είναι σκέτη πρόκληση. Το βασικό στοιχείο τους είναι ένα: «Ας υπάρξουν “αυξήσεις”, αλλά προσέξτε μην πληγεί η καπιταλιστική υπερκερδοφορία». Κοινώς, «συνεχίστε να ζείτε φτωχοί, αλλά μην πεθάνετε κιόλας». Αποκαλυπτική η τοποθέτηση της Τράπεζα της Ελλάδος: Δεν υπάρχει πρόβλημα με οποιαδήποτε αύξηση, αρκεί να είναι κάτω από το ύψος του πληθωρισμού! Δηλαδή, ο μισθός θα αυξηθεί, αλλά το «ζύγι» θα παραμείνει αρνητικό για τη λαϊκή οικογένεια….
Στο ίδιο μήκος κύματος σχεδόν όλοι οι μεγάλοι φορείς που συμμετέχουν στη διαβούλευση με την κυβέρνηση. ΚΕΠΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ προτείνουν ο κατώτατος μισθός να μην υπερβαίνει τα 784 μικτά. Ενώ ο ΣΕΤΕ (ξενοδόχοι) προτείνει αύξηση στα… 753 ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, οι κύκλοι των μεγαλύτερων επιχειρήσεων θα προτείνουν αύξηση με βάση τα επίπεδα πληθωρισμού που εικάζονται για το 2023, δηλ. μόλις 5-6%, και όχι του 2022, που ο (επίσημος) πληθωρισμός ήταν σχεδόν 10%.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν ούτε από τη ΓΣΕΕ, η οποία πρότεινε αύξηση στα μόλις 826 ευρώ, λιγότερα και από τα 850 που έλεγε. Απαιτείται εργατικός αγώνας για αυξήσεις σε όλους τους μισθούς για να ζούμε με αξιοπρέπεια, υπερκαλύπτοντας παλαιότερες απώλειες και τον πληθωρισμό, με κανένα μισθό κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά.