Ένα κατασκοπευτικό μπαλόνι μετατράπηκε εσχάτως σε νέα εστία κρίσης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε την αναβολή της προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψής του στο Πεκίνο. Το μπαλόνι, το οποίο η Κίνα ισχυρίστηκε πως ήταν ένα αερόστατο μετεωρολογικών μελετών, διέσχισε μια τεράστια απόσταση και, πετώντας σε ύψος περίπου 18 χιλιομέτρων, εισήλθε στην επικράτεια των ΗΠΑ, αφού πέρασε τα σύνορα του Καναδά. Τελικώς, καταρρίφθηκε από μαχητικό αεροσκάφος στις 4 Φεβρουαρίου, όταν πλέον έφτασε στα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ στον Ατλαντικό, ενώ η επιχείρηση ανάσυρσης ξεκίνησε την επόμενη ημέρα από δύτες και υποβρύχια drones.
Την ίδια στιγμή, ο Μπάιντεν δέχεται σφοδρή κριτική από τους Ρεπουμπλικάνους για αδικαιολόγητη καθυστέρηση και υποχωρητική στάση έναντι της Κίνας. Από την άλλη, το Πεκίνο αντέδρασε σφοδρά στην κατάρριψη και μίλησε για παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και για σοβαρό πλήγμα στις διμερείς σχέσεις. Και σαν να μην έφταναν αυτά, μερικά 24ωρα αργότερα, ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι η Κίνα έχει αναπτύξει ένα «στόλο» κατασκοπευτικών μπαλονιών σε όλο τον κόσμο — επιχειρώντας, έτσι, να εμπλέξει και άλλες χώρες στη διαμάχη και να τις αναγκάσει να πάρουν θέση εχθρική προς το Πεκίνο.
Το σίγουρο είναι ότι η κατασκοπεία με κάθε μέσο και από τις δύο πλευρές εντείνεται και αναδεικνύει την κλιμάκωση της μεταξύ τους αντιπαράθεσης. Μπορεί οι αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου να διαβεβαίωναν ότι οι αισθητήρες που έφερε το καταρριφθέν μπαλόνι δεν μετέδωσαν κρίσιμες πληροφορίες για το πυρηνικό οπλοστάσιο και τις βάσεις των ΗΠΑ, καθώς είχε εντοπιστεί εγκαίρως, αλλά το βάθεμα των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών μεταξύ των δύο οδηγούν με πολιτική ακρίβεια σε κορύφωση της μεταξύ τους κρίσης. Ενδεχομένως και σε πολεμική σύγκρουση.
Μάκης Γεωργιάδης