Η κυβέρνηση και τα μεγάλα μίντια των ΗΠΑ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να θάψουν το «χημικό Τσερνόμπιλ» στο Οχάιο, όπου ένα τρένο με χημικά εκτροχιάστηκε στις 3 Φεβρουαρίου, όμως λεπτομέρειες έγιναν γνωστές μόνο αυτή την εβδομάδα. Το τοξικό νέφος από τη φωτιά που έβαλαν οι αρχές για να καταστρέψουν το φορτίο έφτασε σε ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων, με τη βροχή να σκοτώνει μαζικά φυτά και ζώα και να προκαλεί – ανυπολόγιστες ακόμη – βλάβες στην υγεία των κατοίκων.
Συνεχίζεται ο πόλεμος των… μπαλονιών
Την αρχή έκαναν οι ΗΠΑ, που κατέρριψαν ένα κατασκοπευτικό –όπως είπαν– κινεζικό μπαλόνι και άλλα τρία αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα, κάνοντας μάλιστα λόγο για «στρατιά μπαλονιών» που πετάνε σε όλο τον κόσμο. Το Πεκίνο διέψευσε τις κατηγορίες και πέρασε στην αντεπίθεση: Ισχυρίστηκε ότι αμερικανικά μπαλόνια παραβιάζουν συστηματικά τον εναέριο χώρο της Κίνας και απείλησε με αντίμετρα. Στη συνέχεια, η Ουκρανία έβαλε και τη Ρωσία στο παιχνίδι και ανακοίνωσε ότι κατέρριψε έξι μπαλόνια της πάνω από το Κίεβο. Σχεδόν ταυτόχρονα, Ιαπωνία και Ταϊβάν κατηγόρησαν επίσης τους Κινέζους ότι κατασκοπεύουν τα εδάφη τους με αυτόν τον τρόπο και διεμήνυσαν πως έχουν έναν ακόμη λόγο να συσφίξουν τις στρατιωτικές τους σχέσεις. Σας θυμίζουν όλα αυτά, άραγε, κάτι από την υστερία που προκάλεσε η φάρσα του Όρσον Γουέλς για εισβολή των Σοβιετικών;
«Τριγμοί» στις σχέσεις Μελόνι και ΕΕ
Το «παιχνίδι κέντρου» ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Ρώμη μοιάζει να έχει τελειώσει. Παρά το γεγονός ότι η –ακροδεξιά μεν φολονατοϊκή και φιλο-ΕΕ δε– Τζόρτζια Μελόνι φρόντισε να τηρήσει χαμηλούς τόνους μέχρι σήμερα, οι κόντρες έχουν ήδη ξεκινήσει. Αρχικά, η μη πρόσκλησή της στο δείπνο των Μακρόν-Σολτς με τον Ζελένσκι, την περασμένη εβδομάδα, έστειλε ένα μήνυμα πως η Ιταλία δεν θεωρείται πλέον μέλος του «διευθυντηρίου» της ΕΕ (όπου είχε ενταχθεί επί Ντράγκι) — με τις… διαρροές να επιρρίπτουν την ευθύνη όχι στην ίδια, αλλά στους εταίρους της, Μπερλουσκόνι και Σαλβίνι. Η ίδια, στη συνέχεια, όχι απλώς αντέδρασε, αλλά επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση, επιτιθέμενη στην Κομισιόν και την ΕΚΤ για τα δημοσιονομικά, την απαγόρευση των οχημάτων με μηχανές εσωτερικής καύσης από το 2035 κ.λπ. Η υπόθεση αποκτά ενδιαφέρον…
Προς νέα αναμέτρηση στη Λατ. Αμερική
Οι τελευταίες εξελίξεις στην Κολομβία, που έρχονται να προστεθούν σε εκείνες στο Περού και άλλες χώρες, ενισχύουν την εκτίμηση ότι οι αστικές τάξεις και η σκληρή (ακρο)Δεξιά της Λατινικής Αμερικής ετοιμάζουν μια συνολική αντεπίθεση με κάθε μέσο και σκοπό, ώστε να αντιστρέψουν τη «ροζ παλίρροια», εκμεταλλευόμενες την αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων που την εκφράζουν να χαράξουν μια καθαρή γραμμή υπέρ των συμφερόντων της λαϊκής πλειοψηφίας, σε ρήξη με το κεφάλαιο. Για του λόγου το αληθές, αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν στην Μπογκοτά δύο διαδοχικές μεγάλες διαδηλώσεις. Μία υπέρ των μεταρρυθμίσεων που εξήγγειλε η κυβέρνηση του Γκουστάβο Πέτρο και μία κατά, καθώς η αντιπολίτευση θεωρεί ότι το (ελεγχόμενο) άνοιγμα του συστήματος υγείας και των πανεπιστημίων στα φτωχότερα στρώματα υπονομεύει την «οικονομική σταθερότητα» και το μοντέλο της πλήρους ιδιωτικοποίησης όλων των τομέων.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (18.2.23)