Ιωάννα Καρδάρα
▸Ανάμεικτα συναισθήματα αφήνει η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την υπόθεση trafficking στην Ηλιούπολη που ολοκληρώθηκε πριν περίπου μία εβδομάδα με τη διεξαγωγή μόλις επτά δικάσιμων.
Από τη μία πλευρά, το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε αποτελεί μία μεγάλη νίκη καθώς σε όλη τη διάρκεια της δίκης η κοινωνία στάθηκε συλλογικά στο πλάι των παθουσών. Από την άλλη πλευρά όμως, το δικαστήριο προχώρησε στην προκλητική απόφαση για χορήγηση αναστολής στον καταδικασθέντα για σωματεμπορία, ενδοοικογενειακή βία κατ’ εξακολούθηση και οπλοχρησία αστυνομικό, Δημήτρη Μπουγιούκο.
Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο καταδίκασε δύο από τους κατηγορούμενους (τον αστυνομικό Δημήτρη Μπουγιούκο που εξέδιδε την 20χρονη Ε. καθώς και τον προηγούμενο μαστροπός της, Ντανιέλ), σε ποινές κάθειρξης πέντε ετών και έξι μηνών και δώδεκα ετών και δέκα ημερών αντιστοίχως, την ίδια ώρα προχώρησε στην χορήγησης αναστολής στον αστυνομικό αναγνωρίζοντάς του μάλιστα το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.
Δακρυγόνα μέσα στο δικαστήριο.#trafficking_ilioupoli pic.twitter.com/RkPXXVTuUD
— Danai Maragoudaki (@d_maragoudaki) December 23, 2022
Παράλληλα, αθώωσε τον πατέρα της 20χρονης που βίαζε το ανήλικο τότε παιδί του. Απλά του επιβλήθηκε φυλάκιση έξι μηνών και πρόστιμο 600 ευρώ καθώς κρίθηκε ένοχος για παράνομη οπλοκατοχή (τριετής αναστολή). Επιπλέον, αθωώθηκε ο κατηγορούμενος για τον οποίο οι αρχές αρνήθηκαν να ερευνήσουν και να συλλέξουν στοιχεία, από την πρώτη στιγμή ως το ακροατήριο, ενώ ο αστυνομικός αθωώθηκε για τη δεύτερη κοπέλα, η οποία πάσχουσα από μετατραυματικό στρες, επέλεξε να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα της να μην παραστεί στη δίκη και κρίθηκε αναξιόπιστη από το δικαστήριο.
Τα γεγονότα αυτά προκάλεσαν την αντίδραση των δικηγόρων της Ε., Αντωνίας Λεγάκη και Δήμητρας Κεραμυδά, οι οποίες άσκησαν έφεση κατά της απόφασης. Οι δικηγόροι καταγγέλλουν επίσης ως παραβιαστικές για τα δικαιώματα των θυμάτων και προωθητικές για την αθώωση των κατηγορουμένων από την Πολιτεία τις συνθήκες που διεξήχθη η δίκη για μια σειρά λόγους όπως ελλιπέστατη δικογραφία, παράλειψη από τις προανακριτικές και ανακριτικές αρχές ερευνητικών πράξεων για συγκεκριμένους κατηγορούμενους, σιωπηρή ή ρητή απόρριψη εγγράφων αιτημάτων των παθουσών από το δικαστήριο, παράλειψη κλήσης στο ακροατήριο συγκεκριμένων μαρτύρων κ.ά.
Οι δικηγόροι μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι στον αστυνομικό αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, με την αιτιολόγηση ότι του χορηγήθηκε από τον εισαγγελέα της φυλακής όπου κρατείτο, διήμερη άδεια και αυτός επέστρεψε ενώ σημειώνουν ότι οι προφυλακισμένοι δεν δικαιούνται άδεια. Συνεπώς θα πρέπει να εξηγηθεί από την εισαγγελία γιατί τού χορηγήθηκε σκανδαλωδώς ένα προνόμιο που δεν έχουν οι άλλοι προφυλακισμένοι.
«Για τις ίδιες πράξεις, ο ένας κατηγορούμενος καταδικάζεται σε 12 έτη και επιστρέφει στη φυλακή και ο άλλος σε πέντε έτη και έξι μήνες και αποφυλακίζεται με αναστολή ως το εφετείο», τονίζουν. Επιπλέον επισημαίνουν ότι ο αστυνομικός – έμπορος ανθρώπων, έφερε στο δικαστήριο έγγραφο της ΕΛΑΣ στο οποίο αναφέρεται ως πολύτιμο στέλεχος για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων, την ώρα που η ΕΛΑΣ εξέδιδε ανακοινώσεις ότι δεν είναι καν αστυνομικός γιατί ήταν σε διαθεσιμότητα με το ερώτημα της απόταξης.
«Θεωρούμε ότι συντρέχει νόμιμη περίπτωση άσκησης έφεσης κατά της ανωτέρω αποφάσεως από τον Εισαγγελέα Εφετών, στον οποίο θα προσφύγουμε με αίτησή μας, θα προβούμε δε σε σχετική παράσταση ενώπιον της κ. Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών», καταλήγει η ανακοίνωσή των δύο δικηγόρων.