Γεράσιμος Λιβιτσάνος,
▸ Με το βλέμμα στην κάλπη τα επιτελεία του αστικού πολιτικού σκηνικού
«Εκλογές». Αυτή θα είναι η λέξη – κλειδί εφεξής για όλα τα κόμματα που φιλοδοξούν να παίξουν ρόλο στην κυβερνητική διαχείριση τους επόμενους μήνες. Τα επιτελεία της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και του ΠΑΣΟΚ έχουν πλέον στραμμένη την προσοχή τους στην τελική προετοιμασία για την κάλπη. Οι συνθήκες μιας πολιτικής αντιπαράθεσης «δικομματικού» τύπου θα είναι ουσιαστικά το σημείο στο οποίο οι δύο βασικοί πολιτικοί πόλοι θα συγκλίνουν. Αυτά ενώ όλα δείχνουν ότι οι πολιτικές εξελίξεις μέσα στο 2023 θα είναι αρκετά πιο περίπλοκες μια και το ενδεχόμενο μιας γαλάζιας αυτοδυναμίας είναι εξαιρετικά «αδύναμο».
Στη Νέα Δημοκρατία αναμένουν την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τα Χανιά όπου θα περάσει τις μέρες των γιορτών προκειμένου το Μέγαρο Μαξίμου να λάβει τις αποφάσεις για την ημερομηνία των εκλογών. Επικρατέστερο σενάριο παραμένει αυτές να προκηρυχθούν σε έναν εκ των τριών μηνών της Άνοιξης και όχι νωρίτερα, με τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνει κάποια Κυριακή στα τέλη Μάρτη ή τις αρχές του Απριλίου. Τα κριτήρια για την λήψη της απόφασης θα είναι πλέον … δημοσκοπικού χαρακτήρα μια και ουσιαστικά η κυβέρνηση θα προβάλει ότι έχει «κλείσει» την 4ετία της, μια και δεν μπορούσε να κάνει τις εκλογές στην καρδιά του καλοκαιριού και να εξαντλήσει τα ημερολογιακά περιθώρια. Στο εσωτερικό της ΝΔ πάντως οι διαγκωνισμοί μαίνονται καθώς οι πολιτικοί πόλοι του κόμματος (Σαμαρικοί και Καραμανλικοί) αναμένουν να εκφραστούν στα ψηφοδέλτια οι ισορροπίες που φέρεται να έχουν συμφωνηθεί τις προηγούμενες εβδομάδες. Αυτή θα είναι η προϋπόθεση ώστε να διατηρηθεί η ενότητα της παράταξης στην προεκλογική περίοδο για την οποία έχουν μιλήσει δημοσίως και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί. Σε πολιτικό επίπεδο, το Μέγαρο Μαξίμου έχει έτοιμο το δικό του success story με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προβάλει την αναγκαιότητα μιας ακόμη «γαλάζιας» 4ετίας για να «αποδώσουν» οι αλλαγές που έχουν γίνει. Οι τακτικές της επιδοματικής πολιτικής έστω και στα πενιχρά επίπεδα του «market pass» αναμένεται να συνεχιστούν και το 2023, δείχνοντας την έμμεση αναγνώριση της κυβέρνησης στο ότι το βασικό ζήτημα από το οποίο θα κριθεί είναι αυτό της ακρίβειας. Επίσης αναμένεται να οξυνθεί η «κινδυνολογία» περί των ελληνοτουρκικών σχέσεων αφού στην Ν.Δ αναγνωρίζουν επίσης ότι υφίσταται πρόβλημα συσπείρωσης των ψηφοφόρων «στα δεξιά της».
Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη «ψηθεί» τα ψηφοδέλτια με τα οποία θα κατέλθει στις εκλογές. Κεντρικός στόχος της ηγεσίας του κόμματος είναι να δώσει την εντύπωση μιας «αμφίπλευρης διεύρυνσης» με πρόσωπα όπως η Α. Αδαμοπούλου και Φ. Μπακαδήμα που προέρχονται από το Μέρα 25 αλλά και «μεταγραφές» από αυτό που στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν «προοδευτικό κέντρο», που ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Στην Κουμουνδούρου θα επιχειρήσουν να διατηρήσουν στο επίκεντρο το ζήτημα των υποκλοπών καθώς και της ακρίβειας, ενώ κομβικό θεωρείται για τον ΣΥΡΙΖΑ να δώσει δείγματα και προτάσεις που θα συσπειρώσουν τη λεγόμενη «μεσαία τάξη». Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να πείσει για τον «ρεαλιστικό» και «τεχνοκρατικό» χαρακτήρα του πολιτικού του προγράμματος το οποίο θα ανακοινώσει πλήρως μέσα στον Ιανουάριο. Βασικά χαρακτηριστικά του θα είναι η «κοστολόγησή του» η οποία ουσιαστικά θα συνιστά μία άσκηση εναρμόνισης αυτών που αποκαλεί πολιτικές του προτεραιότητες με τους περιορισμούς που τίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι ώστε να μην δώσει χώρο στην Νέα Δημοκρατία να ασκήσει κριτική περί ασυμβατότητας με τις «ευρωπαϊκές προδιαγραφές» των θέσεων του. Παράλληλα ό ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει ένα ιδιότυπο μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ το οποίο επιθυμεί να πιέσει καλώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη να λάβει σαφή θέση για το τι πρόκειται να πράξει μετεκλογικά, ενώ θα επιμείνει στην πολιτική πρόταση για «προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή».