Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Η κυβέρνηση θεσμοθετεί αντιδραστικές ρυθμίσεις με το νομοσχέδιο
Νόμος του κράτους είναι από την περασμένη Πέμπτη ένα πλαίσιο που θέτει «υπό παρακολούθηση» από την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική κάθε κοινωνική δραστηριότητα, πόσο μάλλον κινηματική. Πρόκειται για το νομοσχέδιο άρσης του απορρήτου που ψηφίστηκε την Παρασκευή από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και προβλήθηκε ως η «θεσμική» απάντηση στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Παρότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, έχουν στρέψει την κριτική τους στην πρόθεση της κυβέρνησης να μπει τέλος στη διερεύνηση του σκανδάλου με τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ, όπως φαίνεται η μακροπρόθεσμη στόχευση του νομοθετήματος είναι η ύπαρξη της θεσμοθετημένης δυνατότητας παρακολούθησης του οποιουδήποτε. Μάλιστα, η δομή του νομοσχεδίου και η πρόνοιά του για παρακολουθήσεις με την επίκληση του κινδύνου της εθνικής ασφάλειας δείχνει ότι είναι προσανατολισμένο στην αντιμετώπιση και καταστολή της λαϊκής δράσης.
Είναι ενδεικτικό ότι η έννοια της «ασφάλειας» περιλαμβάνει την «οικονομική ζωή» και τις «βασικές λειτουργίες του κράτους». Δηλαδή όσα οι κυβερνήσεις λένε πως κινδυνεύουν, όταν πραγματοποιούνται καταλήψεις, πορείες ή απεργίες. Επίσης αποκαλυπτικό είναι το ότι προβλέπονται παρακολουθήσεις όχι μόνο όταν υφίσταται κίνδυνος «σοβαρού εγκλήματος» αλλά ακόμη και στην περίπτωση ενός επαπειλούμενου πλημμελήματος. Ενώ διατηρείται και ενισχύεται ο θεσμός των ειδικών εισαγγελέων, δηλαδή δικαστικών που λειτουργούν ως μόνιμοι συνεργάτες της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής, υιοθετώντας ως στόχο την αποτελεσματική λειτουργία των εν λόγω υπηρεσιών.
Οι διατάξεις του εν λόγω νομοθετήματος ξεφεύγουν ακόμη και από τα όρια της αστικής αντίληψης του δικαίου. Το ότι η λειτουργία του νέου θεσμικού πλαισίου για τις παρακολουθήσεις θα αξιοποιηθεί εναντίον των λαϊκών κινητοποιήσεων εντόπισε ακόμη και ο επικεφαλής της Αρχής για την Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος. Ένα πρόσωπο που κάθε άλλο παρά σχετίζεται με την αριστερά, αντιθέτως, πρόκειται για θεσμικό παράγοντα με την ιδιότητα του επίτιμου αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επισήμανε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης όπου εξετάστηκε το νομοθέτημα, πως οι διατάξεις που προβλέπουν παρακολουθήσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας θα χρησιμοποιηθούν διαφορετικά. Όπως είπε, «η εθνική ασφάλεια είναι μια αόριστη νομική έννοια. Οι αόριστες νομικές έννοιες μπορούν να υποστούν κατάχρηση που, ούτως ή άλλως, είτε αναλύονται, είτε δεν αναλύονται. Μπορεί να θεωρηθεί, παραδείγματος χάριν, ότι κάποιοι αγρότες που κλείνουν έναν εθνικό δρόμο διαταράσσουν την οικονομική ασφάλεια».
Στο παραπάνω πλαίσιο της ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών δεν μπορεί παρά να εντάξει κανείς και σειρά διατάξεων που προωθεί ο Μάκης Βορίδης ως υπουργός Εσωτερικών, με πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες. Εκεί προβλέπεται η λειτουργία στρατιωτικών μηχανισμών σε κάθε υπουργείο, μέσω της ενεργοποίησης των ΠΣΕΑ (διευθύνσεις Σχεδιασμού Εκτάκτου Ανάγκης). Αυτές οι διευθύνσεις θα μετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις άνευ στρατευμάτων, Επίσης, προωθούνται διατάξεις για την περαιτέρω ενίσχυση των κατασταλτικών χαρακτηριστικών της Δημοτικής Αστυνομίας.