Κυκλοφορεί το τεύχος 140 της Ουτοπίας με εκτενέστατο αφιέρωμα στην Ουκρανία. Το αφιέρωμα δεν περιορίζεται στο ουκρανικό ζήτημα, αλλά εξετάζει συνολικά την προσπάθεια των ΗΠΑ να επιβληθούν ως μοναδική παγκόσμια υπερδύναμη μετά το 1991. Τρία κείμενα του Β. Πούτιν σηματοδοτούν την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας όπως την παρουσιάζει ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος. Σε ομιλία του το 2007, διαφαίνονται η αντίθεση στο μοντέλο του «μονοπολικού κόσμου» και η ανησυχία από την υποκατάσταση του ΟΗΕ από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενώ στο άρθρο το δημοσιευμένο τον Ιούλιο του 2021, ο Β. Πούτιν εκθέτει την άποψή του για το κοινό παρελθόν ρωσικού και ουκρανικού λαού και την κοινή ορθόδοξη χριστιανική πίστη, καταλήγοντας στη διαπίστωση ότι «η πραγματική εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας είναι δυνατή μόνο σε συνεργασία με τη Ρωσία».
Ακολουθούν άρθρα ρώσων διεθνολόγων για την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ διαχρονικά και τη σημερινή θέση της Ρωσίας. Στη συνέχεια το άρθρο ενός αμερικανού διεθνολόγου επισημαίνει «το λάθος της Δύσης» στην πολιτική περικύκλωσης της Ρωσίας, ενώ ο Χένρi Κίσινγκερ, για πολλά χρόνια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε άρθρο γραμμένο το 1954, εξετάζει την πολιτική ισχύος στην πυρηνική εποχή.
Στο άρθρο του ο Νίκος Παπαδάτος για την περίοδο 1991-2022 αναφέρεται στη μη τηρηθείσα υπόσχεση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ να μην επεκταθούν προς τη Ρωσία, καθώς και την παρούσα σύγκρουση Δύσης-Ρωσίας ως αντιπαράθεση ανάμεσα στις «δυτικές σχέσεις αγοράς» και στις «δυτικές δημοκρατικές διαδικασίες» από τη μία και στην «ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων» και την «πάλη κατά του ατομικισμού» από την άλλη.
Το τεύχος της Ουτοπίας περιλαμβάνει ντοκουμέντα, αντιλήψεις και επιχειρήματα που δεν ακούγονται στην επίσημη προπαγάνδα του δυτικού στρατοπέδου κι αυτό έχει τη σημασία του. Ωστόσο, από το αφιέρωμα απουσιάζει η προσέγγιση μιας μαρξιστικής άποψης για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παγκόσμια σύγκρουση για την καπιταλιστική ηγεμονία στον πλανήτη, μιας άποψης από τη σκοπιά των εκμεταλλευόμενων σ’ όποιο γεωπολιτικό στρατόπεδο κι αν βρίσκονται.