Ιωάννα Καρδάρα
▸Εργαζόμενοι γονείς μιλούν στο Πριν για την εξαγγελθείσα επέκταση λειτουργίας
Την πιλοτική επέκταση της λειτουργίας των ωραρίων λειτουργίας μέρους των ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων και των παιδικών σταθμών ανακοίνωσε πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση, παρουσιάζοντάς το ως ένα μέτρο που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια οι εγγραφές στην Α΄ Δημοτικού έχουν μειωθεί κατά 16,5-17%.
Το 50% των ολοήμερων νηπιαγωγείων και δημοτικών, όπως εξήγγειλε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργούν έως τις 5.30 μ.μ. με σκοπό όμως να επεκταθεί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Παρόλα αυτά, τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η υπουργός δεν διευκρίνισαν πώς ακριβώς θα υλοποιηθεί αυτό το μέτρο, ενώ λίγες μέρες αργότερα ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε 3.500 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι θέσεις που θα προκύψουν από την επέκταση του ωραρίου.
Η επέκταση του ωραρίου των ολοήμερων βρίσκει αντίθετα τόσο τα σωματεία των εκπαιδευτικών όσο και σημαντική μερίδα των γονέων, καθώς εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για ένα μέτρο που καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών αλλά και τις δικές τους.
«Πέρα από τις ανεπαρκείς και ελλιπείς υποδομές που υπάρχουν για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο, η επέκταση της λειτουργίας των ολοήμερων δεν είναι σωστή ούτε παιδαγωγικά. Δεν γίνεται τα παιδιά να βρίσκονται ατελείωτες ώρες στο σχολείο μόνο και μόνο για να προσαρμοστεί η λειτουργία του στις ανάγκες της αγοράς», αναφέρει στο Πριν ο Μάκης Βάσιλας, γονιός δύο παιδιών και μέλος των Ανυπότακτων Γονιών. Όπως εξηγεί, αυτό που βασικά χρειάζεται είναι να μειωθούν οι ώρες εργασίας των γονέων και όχι να επεκταθεί ο χρόνος των ολοήμερων. «Θέλουμε ένα περιβάλλον που το παιδί θα μπορεί να αναπτύσσεται ολοκληρωτικά κι αυτό δεν μπορεί να είναι ένα περιβάλλον που το παιδί θα είναι από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα σε ένα κτίριο, πόσο μάλλον όταν το κτίριο αυτό, δεν είναι κατάλληλο, δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές, δεν επιτρέπει στο παιδί το παιχνίδι αλλά και τον ελεύθερο χρόνο», τονίζει.
Αρνητικά αποτιμά το μέτρο αυτό και η Χρυσούλα Παπαγεωργίου, μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας με ένα παιδί στο δημοτικό, καθώς όπως εξηγεί, δεν απαντά στις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων και των παιδιών. «Είμαι αρνητική σε αυτό, γιατί παρά το γεγονός ότι απαντάει υποτίθεται σε μια ανάγκη που υπάρχει για τους εργαζόμενους γονείς, δεν εντοπίζει την ρίζα του προβλήματος που είναι το ωράριο που επιβάλλει η αγορά εργασίας. Δεν πρόκειται για ένα σχολείο που ανταποκρίνεται στο κομμάτι το εκπαιδευτικό ούτε το παιδαγωγικό αλλά γίνεται ένα πάρκινγκ για τα παιδιά μας. Ήδη από τον τρόπο λειτουργίας των ολοημέρων δημοτικών αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη λογική ότι το σχολείο είναι ένα πάρκινγκ καθώς ούτε υποδομές έχει ούτε εκπαιδευτικούς. Αντιλαμβάνομαι το επικοινωνιακό παιχνίδι αλλά πρέπει να μιλάμε για ανθρώπινους όρους, δουλειάς και εκπαίδευσης. Διαμορφώνεται η σχέση ο γονέας να είναι ο μεταφορέας, ο ντελίβερι του παιδιού και τελειώνει η σχέση εκεί», τονίζει η Χρυσούλα Παπαγεωργίου στο Πριν.
Παράλληλα, όπως επισημαίνουν, το μέτρο αυτό επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους εκπαιδευτικούς καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη αν οι εκπαιδευτικοί που θα εργάζονται στα ολοήμερα θα είναι οι ήδη υπάρχοντες διορισμένοι κι αναπληρωτές που δουλεύουν από το πρωί ή θα υπάρχουν ειδικοί εκπαιδευτικοί γι’ αυτό τον ρόλο.
«Η υπογεννητικότητα δεν αντιμετωπίζεται με την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων. Ένα νέο ζευγάρι δεν θα αποφασίσει να κάνει ένα παιδί, όχι γιατί δεν θα έχει που να το αφήσει για δύο ώρες αλλά γιατί δεν θα διαθέτει τις απαραίτητες απολαβές, συνθήκες ζωής και εργασίας για να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Χωρίς μόνιμη και σταθερή δουλειά πώς θα προγραμματίσει ένα νέο ζευγάρι τη ζωή του», υπογραμμίζει στο Πριν, ο Λάμπρος Κυπριώτης, μέλος των Ανυπότακτων Γονιών.
«Τα σχολεία πρέπει να είναι εκεί για τα παιδιά μας, ανοιχτά πρωί-απόγευμα και με όλη την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις-γήπεδα για το ελεύθερο παιχνίδι του απογεύματος και του Σαββατοκύριακου, με τη χαλαρή παρέα των φίλων και των γονιών. Δεν θα αποδεχτούμε να μάθουν τα παιδιά μας σε εξοντωτικά ωράρια “ήλιο με ήλιο”, ώστε να προετοιμάζονται από νωρίς για μια αγορά εργασίας που δεν θα έχει κανένα όριο», σημειώνει το Δίκτυο των Ανυπότακτων Γονιών.