Γιώργος Κρεασίδης
Πολλαπλά μηνύματα είχε η ομιλία στη Βουλή του Άγγελου Συρίγου την Πέμπτη 14 Ιουλίου κατά τη συζήτηση του νέου αντιδραστικού νόμου για τα πανεπιστήμια. Ο υφυπουργός μίλησε για «μυθολογία» και «μύθο του Πολυτεχνείου», προκαλώντας αγανάκτηση, έχοντας όμως πλήρη κάλυψη από Κ. Μητσοτάκη.
Το γεγονός ότι ο υφυπουργός Παιδείας μίλησε απαξιωτικά και μάλιστα σε γραπτή ομιλία, για «αντάρτικα σε ταβέρνες με παϊδάκια» και χρησιμοποίησε με προβοκατόρικη διάθεση τη φράση «μύθος του Πολυτεχνείου», μια ατάκα που είναι μόνιμο στοιχείο ήδη από τη Μεταπολίτευση της ακροδεξιάς προπαγάνδας, φάνηκε με μια πρώτη ματιά πως αυτήν ακριβώς αναπαράγει.
Ασφαλώς και δεν πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τις ψήφους της ακροδεξιάς, καθώς φοβάται απώλειες από εκεί, πράγμα που την οδηγεί σε ανοίγματα που δεν μένουν στο επίπεδο της ρητορικής. Και ο Α. Συρίγος είναι ένα από τα κατάλληλα πρόσωπα, καθώς είναι προερχόμενος από τη διακομματική εθνικιστική οργάνωση «Δίκτυο 21» που προωθούσε αντίστοιχη ατζέντα παράλληλα με την βραχύβια Πολιτική Άνοιξη του Α. Σαμαρά. Ακόμα είχε παίξει κεντρικό ρόλο στη δημόσια στήριξη της καιροσκοπικής επιλογής Μητσοτάκη να καταψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών προκειμένου να μαζέψει ψηφοφόρους με εθνικιστικές αντιλήψεις. Παράλληλα πολιτεύεται στην Α΄ Αθήνας, όπου η διαγραφή του Κ. Μπογδάνου αφήνει κενό στα ακροδεξιά της ΝΔ.
Τα προεκλογικά ανοίγματα όμως της ΝΔ δεν είναι μόνο ούτε κυρίως η στόχευση των προκλητικών δηλώσεων του Α. Συρίγου για το Πολυτεχνείο. Στην ουσία επανέλαβε αυτό που η επίσημη Δεξιά, όπως εκφραζόταν από τη ΝΔ, έλεγε από την πρώτη στιγμή της Μεταπολίτευσης. Ότι το Πολυτεχνείο ήταν μια ηρωική, αλλά κοινωνικά απομονωμένη εξέγερση, που δεν επηρέασε τις εξελίξεις. Για το καραμανλικό αφήγημα της Μεταπολίτευσης, η Χούντα έπεσε το 1974 μετά την προδοσία της Κύπρου, αφού υπήρξε έργο μιας μικρής ομάδας επίορκων αξιωματικών που διέπραξαν «στιγμιαίο αδίκημα» το βράδυ της 21ης Απριλίου 1967. Έτσι δικαιολογήθηκε η υπονόμευση της ουσιαστικής αποχουντοποίησης, αλλά και ότι οι συνέπειες θα αφορούν μόνο τους πρωταίτιους, ώστε να διασφαλιστεί η «συνέχεια του κράτους». Και κυρίως ότι θα επιχειρηθεί να μπει φραγμός στην ορμή και τις διεκδικήσεις του ριζοσπαστισμού της Μεταπολίτευσης.
Η αντιδραστική ρητορική του Συρίγου θυμίζει αλλά δεν ταυτίζεται με την ακροδεξιά μούχλα του παρελθόντος. Έχει το βλέμμα στο μέλλον των νεολαιίστικων αντιστάσεων
Σε αυτόν τον ριζοσπαστισμό απέδωσε ο Συρίγος με τις παρεμβάσεις του το γεγονός ότι ως σήμερα είχαμε «ένα πανεπιστήμιο σε διαρκή εξέγερση παρά ένα πανεπιστήμιο στα δυτικά πρότυπα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Με αυτό θέλει να ξεμπερδεύει ο νέος νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με το πανεπιστήμιο που έχει χώρο για τις νεολαιίστικες και κοινωνικές διεκδικήσεις, για το φοιτητικό κίνημα και τη διακίνηση ιδεών, ειδικά των ανατρεπτικών. Η αντιδραστική ρητορική του Συρίγου ενάντια στο Πολυτεχνείο θυμίζει αλλά δεν ταυτίζεται με την ακροδεξιά μούχλα του παρελθόντος. Έχει το βλέμμα στο μέλλον των νεολαιίστικων αντιστάσεων στην εισβολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας που ετοιμάζεται εκ νέου, αφού έχει εμποδιστεί επανειλημμένα. Αλλά και στην αντίσταση στην ολοκληρωτική υποταγή της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και έρευνας στα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα «δυτικά πρότυπα» που λέει ο Συρίγος. Ουσιαστικά η προσπάθεια απαξίωσης και απονομιμοποίησης στην κοινωνική συνείδηση του Πολυτεχνείου, μέσα από το ξαναγράψιμο της ιστορίας, είναι απειλή ενάντια στο φοιτητικό κίνημα.
Φοβάται η κυβέρνηση το ιστορικό παράδειγμα της πολύμορφης δράσης σε σκληρές συνθήκες ενάντια στη Χούντα που κορυφώθηκε με το Πολυτεχνείο, αλλά και τους αγώνες που αυτό ενέπνευσε. Καθόλου τυχαία η σημερινή κυβέρνηση προσπάθησε τον Νοέμβρη 2020 με απαγορεύσεις, ΜΑΤ και πρόστιμα να καταργήσει τον αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου με πρόσχημα τα υγειονομικά μέτρα, «για να τελειώνει το θέμα με τις διαδηλώσεις που καταλύουν τη ζωή στην πόλη», όπως δήλωνε χαρακτηριστικά ο Χρυσοχοΐδης στον Σκάι.
Ο Κ. Μητσοτάκης έχει αναφερθεί εξάλλου επανειλημμένα στη κεντρική σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του νόμου για τα πανεπιστήμια. Τα ΜΑΤ και οι αύρες στο ΑΠΘ θυμίζουν πάντα ότι ο νεοφιλελευθερισμός που σφραγίζει την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και της ΕΕ συνολικά, έχει ανάγκη για να επιβληθεί την κρατική καταστολή. Ο Α. Συρίγος εκπροσώπησε το δόγμα «νόμος, τάξη, αγορά» όταν ξόρκισε από τη Βουλή τη λάμψη της εξέγερσης του Νοέμβρη. Δικαίως φοβάται…