Και μαζί και χώρια. Η επίσκεψη του Λαβρόφ στην Άγκυρα και η συνάντησή του με τον Τσαβούσογλου αναδεικνύουν την περίπλοκη, ανταγωνιστική, αλλά και εξαιρετικά σημαντική σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις και τους συσχετισμούς στη Μαύρη Θάλασσα, τον Καύκασο, τη Συρία, τη Λιβύη και άλλες χώρες. Δεν τα λες και λίγα…
Η Παλαιστίνη δεν είναι Ουκρανία…
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κρίνει ότι η κατοχή παλαιστινιακών εδαφών και οι συστηματικές διακρίσεις σε βάρος των Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ είναι οι «βασικές αιτίες» για τις επαναλαμβανόμενες εντάσεις και συγκρούσεις που σημειώνονται στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη. «Τα συμπεράσματα (…) παραπέμπουν συντριπτικά στο Ισραήλ», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της αρμόδιας ερευνητικής επιτροπής. Την ίδια στιγμή, η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει μόνο εν μέρει τους μισθούς των περίπου 150.000 υπαλλήλων της, καθώς το Ισραήλ παρακρατεί τους φόρους που εισπράττει εκ μέρους της – κι αυτό, σε μια στιγμή που η φτώχεια και η πείνα σαρώνουν. Φυσικά, ελάχιστα διεθνή ΜΜΕ έδωσαν σημασία σε αυτά. Βλέπετε, δεν αφορούν την Ουκρανία και την «διαβολική Ρωσία», αλλά ένα κράτος-δολοφόνο με ισχυρή επιρροή στη Δύση.
Άγριο παζάρι και υύμπανα πολέμου στη Συρία
Πυκνώνουν επικίνδυνα τα σύννεφα στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, η οποία ετοιμάζει την τέταρτη κατά σειρά στρατιωτική της εισβολή στις κουρδικές περιοχές. «Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να το κάνουμε», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, απευθύνοντας παράλληλα μια απειλητική προειδοποίηση: «Ας μην εμφανιστεί κανείς μπροστά μας σε αυτό το θέμα, ας μην προσπαθήσει να μας εμποδίσει. Ο μοναδικός μας στόχος είναι οι τρομοκράτες». Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για σημαντικές ενισχύσεις που στέλνει στην περιοχή το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, που φέρεται να έχει έρθει σε συμφωνία με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τον κορμό των οποίων απαρτίζουν οι Κούρδοι. Προφανώς, βεβαίως, δεν είναι η Δαμασκός που θα κρίνει την έκβαση της επικείμενης αναμέτρησης. Είναι οι ΗΠΑ και η Ρωσία, που διατηρούν εκεί σημαντικές δυνάμεις.
Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το τέλειο προτεκτοράτο
Όποτε αναφέρονται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αυτό το κράτος που γεννήθηκε δια της βίας με τις συμφωνίες του Ντέιτον, ΗΠΑ και ΕΕ καταγγέλλουν όλους τους άλλους (και κυρίως τους Σέρβους) για την κατάσταση που επικρατεί. Κρύβουν, όμως, επιμελώς το καθεστώς που καθιστά τη χώρα ένα πρότυπο προτεκτοράτου. Μόνο που μας το υπενθύμισε ο Ύπατος Αρμοστής, ο Γερμανός Κρίστιαν Σμιντ, όταν διέταξε την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να διαθέσουν για τις εκλογές της 2ας Οκτωβρίου μεγαλύτερο ποσό από αυτό που είχε αποφασιστεί. Θα ρωτήσει κανείς: Μα μπορεί να το κάνει; Φυσικά και ναι! Άλλωστε, ο Ύπατος Αρμοστής είναι αυτός που έχει τον τελευταίο λόγο στην ερμηνεία του συντάγματος, ενώ έχει και το δικαίωμα να αλλάζει νόμους και να απολύει απείθαρχους δημόσιους υπαλλήλους. Εδώ, στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη της δημοκρατίας!