Κυριάκος Νασόπουλος
Διεθνής 1η Μάη
Σε όλο τον κόσμο υψώθηκαν οι κόκκινες σημαίες στις συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς, τη διεθνή μέρα πάλης του εργατικού κινήματος. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, όπου σε πολλές χώρες είτε δεν είχαν γίνει καθόλου συγκεντρώσεις είτε ήταν περιορισμένες, δόθηκε η δυνατότητα για μια μαζική επιστροφή. Σε κάθε χώρα πάντως, η Πρωτομαγιά πήρε συγκεκριμένο χρώμα, ανάλογα με τα ζητήματα της ταξικής αντιπαράθεσης. Στη Γαλλία εκφράστηκε η αντίθεση στην πολιτική Μακρόν και πλήθος κόσμου «υποσχέθηκε» μια ισχυρή κοινωνική αντιπολίτευση στον «ακροκεντρώο» πρόεδρο. Στη Γερμανία στις συγκεντρώσεις κυριάρχησε το ζήτημα του πολέμου, σε λίγες όμως τέθηκε με πιο αιχμηρό τρόπο η αντίθεση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας/ΝΑΤΟ και Ρωσίας αλλά και στα τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα της Γερμανίας και της ΕΕ. Στη μαχητική διαδήλωση του Βερολίνου συμμετείχε και μπλοκ της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ με πανό και συμμετοχή δεκάδων μεταναστών.
Στην Τουρκία, για μία ακόμα χρονιά, η αστυνομία είχε απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, απαντώντας με καταστολή και συλλήψεις διαδηλωτών που επιχείρησαν να πλησιάσουν στο σημείο.
Πάντως σε όλη την Τουρκία πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις με μαζική και συγκροτημένη συμμετοχή ταξικών συνδικάτων και εργατικών αριστερών κομμάτων όπως το EMEP.
Μεγάλες ήταν οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις στην Αργεντινή, όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα αντιλαϊκά προγράμματα του ΔΝΤ, που αυτή τη φορά έφερε η κεντροαριστερή κυβέρνηση. Χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι πήραν μέρος στη συγκέντρωση του Μετώπου της Αριστεράς και των Εργαζομένων (FIT), όπου μεταξύ άλλων οργανώσεων στάλθηκε μήνυμα του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, το οποίο ανακοινώθηκε στους συγκεντρωμένους.
Στην Ασία πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις, με κόκκινες σημαίες και σφυροδρέπανα. Ειδικά στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα Κολόμπο, δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα. Οι διαδηλωτές έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό της προεδρικής κατοικίας.
Χιλιάδες εργαζόμενοι στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα
Είχε πολιτικά μηνύματα η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα, που αντιπάλεψε φέτος και το τριήμερο των αργιών, πέρα από την μακρόχρονη προσπάθεια τυποποίησης και πολιτικού ευνουχισμού της. Δεν είναι χωρίς σημασία πως για δεύτερη φορά μετά την πανεργατική απεργία της 6ης Απρίλη, βγήκαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι/νες στον δρόμο, διαδηλώνοντας για τα δικαιώματά τους, ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης-κεφαλαίου και στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Κι αν βεβαίως η συμμετοχή δεν ήταν αντίστοιχη του βάθους και της έντασης της επίθεσης του κεφαλαίου κατά των εργαζομένων, αναδείχθηκαν δυνατότητες. Ιδιαίτερα, καθώς ήταν η συγκέντρωση στα Προπύλαια στην Αθήνα που χαρακτηρίστηκε από μια ιδιαίτερη δυναμική, συγκεντρώνοντας χιλιάδες εργαζόμενους, αρκετά πρωτοβάθμια σωματεία, πλήθος εργατικών, τοπικών και νεολαιίστικων συλλογικοτήτων, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων. Γενικότερα η συμμετοχή της νέας εργατικής βάρδιας, μιας νέας γενιάς που μπαίνει μαχητικά στο εργατικό κίνημα, ξεχώριζε στα Προπύλαια και στην πορεία προς τη βουλή.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ένα ευρύτατο φάσμα πολιτικών οργανώσεων της Αριστεράς επέλεξε φέτος να συμμετέχει στην ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων στα Προπύλαια, ξεπερνώντας δισταγμούς και διαφορετικές προσεγγίσεις παλιότερων ετών. Ο αστικοποιημένος συνδικαλισμός των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ δεν κατάφερε να κινητοποιήσει ούτε τα… επαγγελματικά του στελέχη, με αποτέλεσμα η συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος να είναι άμαζη, αισθητά μικρότερη των Προπυλαίων, με την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ να δίνει… προεκλογικό τόνο. Δυστυχώς, ακόμα και μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ορισμένες δυνάμεις της Αριστεράς συμμετείχαν στη συγκέντρωση της γραφειοκρατίας αντί να στηρίξουν τη μαζική ταξική συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων.
Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε μια μαζική συγκέντρωση στο Σύνταγμα, με συμμετοχή πλήθους σωματείων, που κινήθηκε όμως στα γνωστά επίπεδα συμμετοχής σε ανάλογες συγκεντρώσεις.
Στα Προπύλαια, το «παρών» έδωσαν πολλές εργατικές και λαϊκές συλλογικότητες και κινήσεις, πολιτικές οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής και μαχόμενης Αριστεράς καθώς και συλλογικότητες του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου. Μεταξύ αυτών, το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, πολλοί αγωνιστές/στριες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Πρωτοβουλία για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα και η Ταξική Κίνηση για την Εργατική Χειραφέτηση.
☮Δεν μπορούν να λείπουν από τις διαδηλώσεις τα συνθήματα για την ειρήνη και την αλληλεγγύη όλων των λαών. ✊Η νεολαία στην πρώτη γραμμή, για μια άλλη κοινωνία, ελεύθερη, δίχως πολεμους, φτώχεια, εκμετάλλευση. #Πρωτομαγια #Απεργία #1May #WorkersDay #antireport #LabourDay #Greece pic.twitter.com/JorJbuSe7j
— νΚΑ – νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (@neolaiaKA) May 1, 2022
Στην συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν η γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Κωνσταντίνα Θεοχαροπούλου, η πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Ειρήνη Θάνου, η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Αριστοτέλης» Πολίνα Τόλη, ο Λάμπρος Κυπριώτης ως εκπρόσωπος της Ταξικής Κίνησης για την Εργατική Χειραφέτηση, το μέλος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Κ. Σωτηρίου» Κώστας Τουλγαρίδης και ο Άκης Σωτηρόπουλος, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία ενός στρατευμένου ναύτη, ο οποίος έστειλε δυνατό μήνυμα ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια του ΝΑΤΟ.
Στην πορεία που ακολούθησε προς τη βουλή, στην κεφαλή υπήρχε το κοινό πανό των επιχειρησιακών και κλαδικών πρωτοβάθμιων σωματείων, ενώ ακολουθούσαν πανό σωματείων, μπλοκ φοιτητικών συλλόγων και πολιτικών οργανώσεων. Οι χιλιάδες διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου, τον πόλεμο στην Ουκρανία και για την Εργατική Πρωτομαγιά.
Τη δική τους απεργιακή συγκέντρωση και μοτοπορεία πραγματοποίησαν στο Πεδίον του Άρεως εργαζόμενοι διανομείς-δικυκλιστές μετά από κάλεσμα της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ), οι οποίοι γύρισαν τις γειτονιές της Αθήνας κάνοντας λόγο για την πρώτη απόπειρα παγκόσμιας απεργίας του κλάδου.
Ηχηρό μήνυμα ταξικής αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή δεκάδων νεολαίων και εργαζόμενων, εξέπεμψε και η επιτυχημένη πρωτοβουλία σχημάτων της ΕΑΑΚ Αθήνας για την διοργάνωση πρωτομαγιάτικου γλεντιού οικονομικής ενίσχυσης του αγώνα των απεργών της ΛΑΡΚΟ στο προαύλιο της Νομικής, μετά την ολοκλήρωση της πορείας, με εκπρόσωπο των εργαζομένων να απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό.
Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 2 Μάη και ο ιστορικός περίπατος και η κατάθεση στεφάνων στο Σκοπευτήριο Καισαριανής από τις Οργανώσεις Αττικής του ΝΑΡ και της νΚΑ, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά και τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής. Με αφετηρία την κεντρική πλατεία της Καισαριανής και με τη συνδρομή του ιστορικού Γιώργου Μιχαηλίδη, οι συγκεντρωμένοι περιδιάβηκαν ιστορικά σημεία της Καισαριανής, ενώ στη συνέχεια, με μαζική πορεία και συνθήματα, κατευθύνθηκαν στο Σκοπευτήριο, όπου έγιναν σύντομες ομιλίες και χαιρετισμοί. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο χώρο των εκτελέσεων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στο Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο στη Λαμπηδόνα, στον Βύρωνα, με συλλογική κουζίνα και μουσική.
Πετυχημένες συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη, μαζική ήταν η ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση στην Καμάρα, με τα συνθήματα ενάντια στη φτώχεια και τον πόλεμο να κυριαρχούν κατά τη διάρκεια της μαχητικής πορείας στο κέντρο της πόλης.
Μαχητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων σε Πάτρα, Γιάννενα, Ηράκλειο, Τρίκαλα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα.
Εργατική Πρωτομαγιά: Μαζικά στους δρόμους ενάντια στον πόλεμο και την επίθεση του κεφαλαίου