Μπάμπης Συριόπουλος
▸Το κίνημα αλληλεγγύης στον πρόσφυγα μαθητή Σαϊντού Καμαρά έδειξε τη δύναμή του στη συγκέντρωση συμπαράστασης την Τετάρτη μπροστά στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου εξεταζόταν σε δεύτερο βαθμό η αίτηση ασύλου του μαθητή.
Την πρώτη φορά, τον Δεκέμβριο, απορρίφθηκε γιατί ενηλικιώθηκε και έπαψε το «καθεστώς υπό ανοχή παραμονής» που ισχύει για τα ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Ο Σαϊντού Καμαρά γεννήθηκε στη Γουινέα, μια χώρα της Δυτικής Αφρικής με ενδημική φτώχεια και προσδόκιμο ζωής τα 61 χρόνια, έφτασε στην Κάλυμνο ναυαγός τον Νοέμβριο του 2019. Αφού μεταφέρθηκε σε προσφυγικές δομές, εντάχθηκε στο εκπαιδευτικό σύστημα, στο 1ο Λύκειο Αγ. Δημητρίου.
Στο πλευρό του βρέθηκαν οι συμμαθητές του και γενικότερα μαθητές από το Μπραχάμι, η τοπική Ένωση Γονέων, ο διευθυντής του σχολείου του, η ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας και άλλοι φορείς. Οι μαθητές κρατούσαν πλακάτ αλληλεγγύης «με τον Σαϊντού και τον κάθε Σαϊντού» και διεκδίκησης «για όλους τους Σαϊντού», δείχνοντας ότι το ζήτημα δεν περιορίζεται μόνο στον συμμαθητή τους. Τελικά, η Επιτροπή Προσφυγών θα αποφασίσει δέκα μέρες μετά.
Αυτό το μαζικό κύμα συμπαράστασης ήρθαν να καπηλευτούν οι υπεύθυνοι για αυτό το καθεστώς αβεβαιότητας και αποκλεισμού, που αφορά χιλιάδες προσφυγόπουλα και όχι μόνο. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε επικοινωνήσει με τον Σαϊντού, ενώ τον υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει «εμπλουτίσει τον φάκελο» του μαθητή που έχει στα χέρια της η Επιτροπή Προσφυγών, «δείχνοντας» την κυβερνητική πίεση για μια ευνοϊκή απόφαση. Αυτή η εκδήλωση συμπάθειας, όμως, βασίζεται στην εξαιρετική περίπτωση του μαθητή που έμαθε την ελληνική γλώσσα, που είναι άριστος κ.λπ.
Η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ διευρύνει τη δυνατότητα παραμονής στη χώρα μετά την ενηλικίωση, όταν συντρέχουν ανθρωπιστικοί λόγοι (ποιοι άλλοι λόγοι θα εξωθούσαν ένα παιδί να έρθει περνώντας από σαράντα κύματα στην Ελλάδα;) και με τη ρητή αναφορά της «ανάπτυξης των ιδιαιτέρως ισχυρών δεσμών με τη χώρα».
Το ελληνικό κράτος και τα αστικά κόμματα ζητούν από τα προσφυγόπουλα να μάθουν γρήγορα τη γλώσσα, να αριστεύσουν, να έχουν καλή διαγωγή, να είναι συμπαθή…
Όπως ο Ευρυσθέας ζητούσε από τον Ηρακλή να σκοτώσει τη Λερναία Ύδρα, το λιοντάρι της Νεμέας και τις Στυμφαλίδες Όρνιθες.