▸Πώς ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο χειραγωγεί μέσα δικτύωσης και χρήστες.
Στις αρχές του έτους, ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ ξεκίνησε να αγοράζει σιωπηλά μετοχές της εταιρείας Twitter. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου συγκέντρωσε λίγο παραπάνω από το 9% των μετοχών, γεγονός που τον καθιστά το μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας.
Ταυτόχρονα, από τον προσωπικό του λογαριασμό στην πλατφόρμα ξεκινά μία καμπάνια κριτικής προς αυτήν. Στις αρχές Απριλίου, η Twitter ανακοινώνει πως, μετά από συνομιλίες, ο ίδιος τον Μασκ έχει αποδεχθεί να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, καθώς και προτίθεται να υπογράψει συμφωνία που θα περιορίζει το μέγιστο ποσοστό μετοχών το οποίο μπορεί να κατέχει στο 14,9%. Οι κινήσεις αυτές οδηγούν τη μετοχή της Twitter σε μία αύξηση της τάξης του 25%.
Το Twitter μπορεί να μην έχει τόσους πολλούς χρήστες όσο το Facebook και το Instagram, ωστόσο παραμένει το πιο «πολιτικοποιημένο» μέσο κοινωνικής δικτύωσης και η πλατφόρμα προτίμησης των λεγόμενων διαμορφωτών της κοινής γνώμης (opinion makers).
Όμως, στις 9 Απρίλιου, τη μέρα που θα ξεκινούσε η συμμετοχή του στο ΔΣ, ο Μασκ απορρίπτει τελικά την πρόταση. Τρεις ημέρες αργότερα, γίνεται δημοσίως γνωστό πως ο Μασκ δεν θα συμμετάσχει τελικά στο ΔΣ. Η μετοχή του Twitter ξεκινάει κατευθείαν μία καθοδική πορεία.
Εκμεταλλευόμενος την περίεργη αυτή κατάσταση, ο Μασκ, που δεν είναι μέλος του ΔΣ, καταθέτει πρόταση για εξαγορά του συνόλου της Twitter για 43,4 δισ., μια αρκετά συμφέρουσα τιμή.
Το μέλλον της εταιρείας –και ειδικά των εργαζομένων– βρίσκεται στον αέρα, την ώρα που ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, σε ρόλο μιντιακής περσόνας, χειραγωγεί με το σόου του την κοινή γνώμη για να εξαγοράσει φθηνά το Twitter.
CaptainLinux