• Νίκος Καπιτσίνης
Η κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλδημοκρατών, με τη στήριξη των σοσιαλ-φιλελεύθερων, του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του κοκκινοπράσινου συνασπισμού, έδειξε τις διαθέσεις της, όταν στις αρχές του Φλεβάρη αποφάσισε την εγκατάσταση Αμερικανών στρατιωτών στο έδαφος της Δανίας. Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, έστειλε πολεμικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και στις 10 Μάρτη περίπου 200 στρατιώτες στην Εσθονία, για την ενίσχυση των νατοϊκών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη. Σε μία σημαντική κίνηση, η πρωθυπουργός ανακοίνωσε δημοψήφισμα την 1η Ιούνη για την είσοδο της Δανίας στην κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, στηρίζοντάς την, ενώ δεσμεύτηκε στην αύξηση των πολεμικών δαπανών, με στόχο το 2% του ΑΕΠ το 2033. Η κυβέρνηση, όπως και όλα τα κόμματα στο κοινοβούλιο, στήριξαν τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, ενώ ο κολοσσός των μεταφορών Maersk δήλωσε πως σταματά τον εφοδιασμό της Ρωσίας με μη βασικά προϊόντα.
Η πλειονότητα του κόσμου καταδικάζει τη ρώσικη εισβολή, παραγνωρίζοντας τον ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Περίπου 10.000 διαδηλωτές βρέθηκαν έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας την Κυριακή 27 Φλεβάρη, όπου κεντρική ομιλήτρια ήταν η πρωθυπουργός (!), μιλώντας υπέρ του ΝΑΤΟ. Επίσης, γίνονται μεγάλες προσπάθειες για τη συλλογή ειδών για την Ουκρανία, ενώ η κοινωνία εμφανίζεται ανοικτή στη φιλοξενία των προσφύγων.
Υπάρχει, ωστόσο, και ένα αριστερό κομμάτι που βάζει ένα συνολικό αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο. Το Σάββατο 5 Μάρτη, 500 διαδηλωτές έκαναν πορεία ξεκινώντας από τη ρωσική πρεσβεία, περνώντας από την αμερικάνικη και καταλήγοντας στο κοινοβούλιο, στέλνοντας μήνυμα καταδίκης της εισβολής, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αντιπαλεύοντας τους εξοπλισμούς. Η διαδήλωση στηρίχτηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα, τους ανεξάρτητους Πράσινους, το Σοσιαλιστικό Μέτωπο Νεολαίας, την Ένωση Σοσιαλιστών και τους Διεθνείς Σοσιαλιστές.