Η ακρίβεια θα πλήξει ακόμη πιο ισχυρά εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά στην Ευρώπη. Αφενός, εξαιτίας της νέας εκτόξευσης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου –άρα και των τιμών σε λογαριασμούς και προϊόντα– και, αφετέρου, επειδή Ρωσία και Ουκρανία θεωρούνται οι «σιτοβολώνες» της Ευρώπης, εφοδιάζοντάς την με τεράστιες ποσότητες του πολύτιμου δημητριακού.
Διπλάσιος στρατός της ΕΕ στη Βοσνία
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται πως έχει ή, έστω, μπορεί να έχει πολύ ευρύτερες επιπτώσεις. Αυτό τουλάχιστον δείχνει και η απόφαση της ΕΕ να διπλασιάσει τον αριθμό της «ειρηνευτικής δύναμης» –τι άλλο;– που διατηρεί στην πιο ασταθή σήμερα χώρα των Βαλκανίων, στέλνοντας άμεσα άλλους 500 στρατιώτες. «Η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας παγκοσμίως έχει τη δυναμική να επεκτείνει την αστάθεια στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη», σημειώνει ανακοίνωση της EUFOR. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα, που προέκυψε πριν από 30 χρόνια από τη βίαιη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, επιθυμεί επίσης να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ (όπως και στην ΕΕ), ουσιαστικά όμως βρίσκεται υπό διάλυση, καθώς το ένα της μισό, η Σερβοβοσνιακή Δημοκρατία, κινείται τους τελευταίους μήνες προς την κατεύθυνση της πλήρους απόσχισης, έχοντας πολύ στενές σχέσεις με Βελιγράδι και Μόσχα.
Ο όρος της Σερβίας στον Ζελένσκι
Την περασμένη Τρίτη, λίγες ώρες μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονμπάς από τον Πούτιν, ο πρέσβης της Ουκρανίας στη Σερβία ζήτησε από τον πρόεδρό της να καταδικάσει αυτή την ενέργεια. Ο Αλεξάντερ Βούτσιτς, αφού το σκέφτηκε λίγο, αποφάσισε κυνικά και χωρίς περιστροφές: «Είμαστε μια μικρή χώρα και (…) με κανένα τρόπο δεν καθορίζουμε τη μοίρα της Ουκρανίας. Πάντως, εφόσον έτσι έχουν τα πράγματα, καλώ τον πρέσβη να ζητήσει από τον πρόεδρό του, τον κ. Ζελένσκι, να καταδικάσει σήμερα κιόλας από την τηλεόραση την τρομακτική και τραγική επίθεση κατά της Σερβίας από ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία και άλλες χώρες. Είμαι βέβαιος ότι θα το κάνει και τότε, άμεσα, εγώ ευχαρίστως θα δεχθώ την πρόσκλησή του και την παράκλησή του». Ό,τι δώσεις, παίρνεις στην αστική διπλωματία.
Πλησιάζει συμφωνία για Ιράν;
Ενώ η Ουκρανία φλέγεται και η προσοχή είναι στραμμένη εκεί, ενώ Δύση και Ρωσία ετοιμάζονται να διαρρήξουν πλήρως τις σχέσεις τους, οι διαπραγματεύσεις της Βιέννης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δείχνουν να πηγαίνουν πολύ καλά. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές και από τις δύο πλευρές, η υπόθεση βρίσκεται «κοντά στην γραμμή του τερματισμού» και απομένουν κάποιες κρίσιμες τελευταίες αποφάσεις. Η αλήθεια είναι ότι μια συμφωνία απαιτεί τη συναίνεση όλων όσοι «σφάζονται» στην Ουκρανία και, υπό αυτές τις συνθήκες, μοιάζει δύσκολο να επιτευχθεί, ειδικά καθώς η Τεχεράνη κατηγόρησε ανοιχτά την Ουάσιγκτον για τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει. Εάν, όμως, αυτό συμβεί, τότε ασφαλώς αποδεικνύει ότι πέρα από τα όσα λέγονται και γίνονται για το Ουκρανικό έχουν και μια άλλη πλευρά, που κάθε άλλο παρά ασήμαντη είναι…