▸ Πρωτοβάθμια κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής καλούν σε συγκέντρωση και διαδήλωση για την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, με «απειθαρχία και πανεργατικό αγώνα», την Τρίτη 22 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στον πεζόδρομο της Κοραή. Στα σωματεία που καλούν προστέθηκαν το σωματείο εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ο ΣΕΦΚ -Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση και το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Τα σωματεία που πλαισιώνουν το κάλεσμα εκτιμούν ότι καθοριστικό ζήτημα για όλο το εργατικό κίνημα είναι η ανατροπή/κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (4808/21), που αποτελεί τομή στο βάθεμα της αντεργατικής λαίλαπας και που βάζει στον «γύψο» τη συνδικαλιστική δράση, τους αγώνες, τις απεργίες και την ίδια τη λειτουργία των σωματείων.
Απέναντι σ’ αυτό, το εργατικό κίνημα πρέπει να προχωρήσει στον ευρύτερο δυνατό συντονισμό από τη βάση, από τα πρωτοβάθμια σωματεία, με στόχο την ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη. Πρέπει να οργανώσει την ανάπτυξη πανεργατικού αγώνα για ζωή με δικαιώματα στην Εργασία, την Υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Παιδεία, το Περιβάλλον και γενικότερα για κάθε κοινωνική ανάγκη στην οποία επιτίθεται ο καπιταλισμός και την μετατρέπει σε πεδίο κερδοφορίας και εκμετάλλευσης για το κεφάλαιο.
Τα σωματεία διαμηνύουν ότι «δεν αποδεχόμαστε ως τετελεσμένο γεγονός την ψήφιση του νόμου (Ιούνης 2021). Χρειάζεται πανεργατική συσπείρωση και αγώνας με στόχο την ανατροπή του. Μαχητικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με “προσαρμογή” στον νόμο δεν μπορεί να υπάρχει».
Στο κάλεσμά τους σημειώνουν:
«Με τον νόμο 4808/21, μέσα από μια σειρά αντιδραστικές διατάξεις, το κράτος και η εργοδοσία θέλουν να ελέγξουν και να καθυποτάξουν τα σωματεία, να εξανδραποδίσουν κάθε εργατική αντίσταση. Τα εργατικά σωματεία δεν μπορούν να αποδεχτούν αυτές τις ρυθμίσεις. Τώρα πρέπει να οργανώσουμε την ανυπακοή και την απειθαρχία […], να οργανώσουμε την αντίσταση και τη συναδελφική αλληλεγγύη».
Προβάλλουν, δε, συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδικήσεων, όπως μείωση των ωρών εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά, όχι απολύσεις, αυξήσεις στους μισθούς με υπογραφή ΣΣΕ. Όσον αφορά τη λειτουργία των σωματείων, προώθηση των διαδικασιών του κινήματος, ενάντια σε όλους τους περιορισμούς του νόμου Χατζηδάκη. Όλη η εξουσία στις δια ζώσης γενικές συνελεύσεις, όχι τηλε-συνελεύσεις και τηλε-εκλογές, όχι συμμετοχή στο ΓΕΜΗΣΟΕ. Με παρατεταμένο αγώνα, με όλες τις μορφές (διαδηλώσεις, απεργίες κ.α.), για να καταργηθεί το αντεργατικό και αντι-συνδικαλιστικό «έκτρωμα».