Πάνος Τσίκαλας
Νέες εξελίξεις έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας για την υπόθεση βιασμού της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα σε πολυτελές ξενοδοχείο στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης. Από τη στιγμή που η νεαρή κοπέλα βρήκε τη δύναμη και το θάρρος να μιλήσει δημόσια, οι εξελίξεις και οι καταγγελίες έρχονται σαν χιονοστιβάδα. Η πίεση του κόσμου, ταυτόχρονα μέσω των social media αλλά και των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, έφεραν μέχρι στιγμής καρπούς, καθώς διαμηνύθηκε σε κάθε υπεύθυνο ότι ενδεχομένη προσπάθεια συγκάλυψης της καταγγελίας δεν θα γίνει ανεκτή. Επιπροσθέτως, επανήλθε στην επικαιρότητα η κουλτούρα των βιασμών και της κακοποιητικής συμπεριφοράς.
Η Γεωργία Μπίκα, σε συμπληρωματική κατάθεσή της την περασμένη εβδομάδα στην ανακρίτρια, έφερε στη μνήμη της ξανά όσα έζησε την πρωτοχρονιά που συντελέστηκε ο καταγγελλόμενος βιασμός. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, Αθανάσιο Ζιώγα, η Γεωργία «εμφανίστηκε με θάρρος μπροστά στην ανακρίτρια και επιβεβαίωσε όσα κτηνώδη βίωσε μέσα στη σουίτα την ημέρα της πρωτοχρονιάς».
Κατάθεση στην ανακρίτρια έδωσε και ο εργοδότης της 24χρονης. Ο ίδιος φέρεται να κατέθεσε πως δέχθηκε απειλές μία ημέρα μετά το περιστατικό και τη σύλληψη του 27χρονου. «Τι πας να κάνεις; Να τα βάλεις με μπίλιονερ;», φέρεται να του είπε ένας εκ των ιδιοκτητών του καφέ και εργοδότης του 33χρονου μετρ που κάλεσε την 24χρονη στο πάρτι.
Ως συνέχεια στη δικαστική πλευρά της υποθέσεως, περισσότερες από 25 μέρες μετά την καταγγελία του βιασμού δεν είχαν φτάσει στους αρμοδίους οι τοξικολογικές εξετάσεις που είχαν σταλεί σε εργαστήριο της Βέρνης στην Ελβετία. Στη Βέρνη εστάλησαν δείγματα των ούρων της 24χρονης για να εντοπιστεί η ποσότητα αλκοόλ, αλλά κυρίως για να διερευνηθεί η ύπαρξη ή μη συγκεκριμένων μεταβολιτών και συνθετικών ναρκωτικών ουσιών που έχουν κυκλοφορήσει τους τελευταίους μήνες στην παράνομη αγορά και δεν μπορούν να αναγνωριστούν από το εργαστήριο του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, που και αυτό πραγματοποίησε τοξικολογικές εξετάσεις.
Η μεγάλη καθυστέρηση στην παράδοση των αποτελεσμάτων των τοξικολογικών της Γεωργίας, εξυπηρέτησε τη δημιουργία σύγχυσης και αναστάτωσης προς άλλη κατεύθυνση από αυτήν της αλήθειας και της δικαίωσης της 24χρονης κοπέλας στην υπόθεση του βιασμού.
Παράλληλα, συνεχίζεται η έρευνα και η προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση του κυκλώματος μαστροπείας στη Θεσσαλονίκη. Ο δικηγόρος Νίκος Δια-
λυνάς, που είναι και νομικός σύμβουλος της 24χρονης, κατέθεσε στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στοιχεία για τρεις ομάδες που, όπως δήλωσε, δρουν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και απαρτίζουν το κύκλωμα αυτό.
Σύμφωνα με όσα μετέφερε στον δικηγόρο πληροφοριοδότης που δεν κατονόμασε –ωστόσο όπως υποστήριξε ο Ν. Διαλυνάς γνωρίζει την κατάσταση εκ των έσω– ο ένας εκ των αρχηγών φέρεται να είναι συνιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη που, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν, φέρεται να αλίευε νεαρά κορίτσια από σχολικές εκδρομές και τα έστελνε στα λεγόμενα «πάρτι».
Φεμινιστικό κίνημα
Μαζική και δυναμική διαδήλωση
Στον απόηχο της μαζικής φεμινιστικής πορείας στο κέντρο της Αθήνας την Παρασκευή 21/1, συνεχίζουν να βγαίνουν στη δημοσιότητα καταγγελίες παραβιαστικών συμπεριφορών από εκπρόσωπους της εναλλακτικής και εμπορικής ραπ σκηνής. Φαίνεται ότι ο βιασμός της Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη, στο πεντάστερο ξενοδοχείο από γόνους αστικών οικογενειών, κινητοποίησε πολλές θηλυκότητες να σπάσουν τη σιωπή τους και να μοιραστούν το τραυματικό βίωμά τους. Παράλληλα, η μαζικότητα της πορείας, με τη συμμετοχή 6.000 και πλέον ατόμων σύμφωνα με συστημικά μέσα, θέτει νέα καθήκοντα για το ίδιο το φεμινιστικό κίνημα αλλά και τις συλλογικότητες ή/και οργανώσεις που παρεμβαίνουν σε αυτό.
Η συλλογικότητα Sabbat, που πήρε την πρωτοβουλία και κάλεσε την εν λόγω πορεία, έθεσε κάποιες διαχωριστικές γραμμές για την παρέμβαση στο φεμινιστικό κίνημα, με κυρίαρχα τα ταξικά, διεθνιστικά και αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά. Με πίστη στο βίωμα των καταγγελλουσών, αλλά και μια συνεχή πρότερη δράση σε επιμέρους πορείες γειτονιών, έδειξε στην πράξη την σημασία της συνολικής ρήξης με το «αστικό δικαιωματισμό» και τους εκπροσώπους του (π.χ. ΣΥΡΙΖΑ και διάφορες ΜΚΟ).
Πρόταξε, λοιπόν, ξεκάθαρα τη λογική του ταξικού φεμινισμού και θέτει ως κόμβο μέσω του Συντονισμού Φεμινιστικών και Εργατικών Συλλογικοτήτων από τώρα τη φεμινιστική απεργία της 8ης Μάρτη, εκεί όπου στην πράξη το φεμινιστικό και εργατικό κίνημα θα συναντηθούν από τα «κάτω».