Ο Άρης Σερβετάλης έχει επιλέξει τον δρόμο του ανορθολογισμού και της θρησκοληψίας, πράγμα που εκφράστηκε και με τις αντιεμβολιαστικές του απόψεις. Όμως η απόφασή του να μην δεχθεί τον διαχωρισμό εμβολιασμένων-ανεμβολίαστων είναι θεμιτή. Αρκεί να μην αποτελεί σημαία ευκαιρίας. Οπότε για να είναι συνεπής με την αρχή του μη διαχωρισμού θα έπρεπε ίσως να καταδικάσει, π.χ., τον διαχωρισμό ανδρών-
γυναικών στο Άγιο όρος ή τα δεκάδες άλλα «άβατα» και φράχτες που χωρίζουν τους ανθρώπους.
Είναι καταδικαστέα η απόφαση της κυβέρνησης για την πρόσβαση στα θέατρα. Πολύ περισσότερο, όταν υπάρχουν τρόποι (rapid test) για τη μη μετάδοση της νόσου, πράγμα το οποίο αποφασίστηκε για τις εκκλησίες. Η διαφορετική αντιμετώπιση των χώρων τέχνης σε σχέση με τους χώρους λατρείας έχει βαθύτερα αίτια, στον βαθμό που η τέχνη αποτελεί ισχυρό αντίδοτο στο «όπιο του λαού».
Η απόφαση του Α. Σερβετάλη θα έπρεπε να τεθεί στους συναδέλφους του, ώστε να ξεφύγει από το ατομικό και να πάρει συλλογικό χαρακτήρα, με στόχο τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Γιατί, προφανώς, δεν φταίει η στάση του κάθε Σερβετάλη για την απόλυσή τους. Με τη λογική αυτή, στους χώρους εργασίας δεν θα πρέπει να γίνονται διεκδικήσεις υπό τον φόβο απολύσεων. Η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση και την παραγωγή, πολύ περισσότερο, όταν αυτή ήταν ενήμερη γι’ αυτό το ενδεχόμενο και όφειλε να πάρει όλα τα μέτρα (ύπαρξη αντικαταστάτη) και από στιγμή που δεν το έκανε, θα έπρεπε άμεσα να αποζημιώσει τους ηθοποιούς.
Ενημέρωση: Τελικά μετά και από τον θόρυβο που προκλήθηκε ανακοινώθηκε ότι η παράσταση θα συνεχιστεί και ο ηθοποιός Αιμιλιανός Σταματάκης θα αντικαταστήσει τον Άρη Σερβετάλη στην παράσταση “Ρινόκερος” που ανεβαίνει στο θέατρο «Κιβωτός». Οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωση τους τονίζουν ότι δεν θεωρούν ότι ως εμβολιασμένοι πολίτες και ηθοποιοί διαχωρίζονται με οποιονδήποτε τρόπο από λοιπούς τυχόν ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.
Βασίλης Τσιράκης