Δημήτρης Τζιαντζής
▸ Ο πράσινος ήλιος επιστρέφει, όχι όμως και η παλιά σοσιαλδημοκρατία
Την επιστροφή στο παλιό όνομα –με κάποια προσθήκη– και τον πράσινο ήλιο του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά την πανηγυρική εκλογή του στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ. Παρά τη μεγάλη διαφορά με την οποία επικράτησε στον δεύτερο γύρο, γεγονός είναι ότι ψήφισαν 65.000 λιγότεροι πολίτες σε σχέση με τον πρώτο, κάτι που αναδεικνύει και την αντιδημοκρατική πλευρά της «εκλογής από τη βάση». Οι αρχηγοί εκλέγονται από ένα εκλογικό σώμα που, μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, ουσιαστικά παύει να υπάρχει και να ελέγχει την εξουσία. Έτσι, τα κομματικά όργανα και λειτουργίες αποκτούν διακοσμητικό χαρακτήρα και τα κόμματα καθαρά προσωποκεντρικό-αρχηγικό. Δύσκολα θα μπορέσει κανείς να αμφισβητήσει τον αρχηγό που ψηφίστηκε από το 68% ενός μεγαλύτερου σώματος.
Αν κάτι ανέδειξε η διαδικασία του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη διαθέτει ακόμα έναν μεγάλο μηχανισμό επιρροής, που είναι όμως εντελώς δυσανάλογος με την κοινωνική και εκλογική δύναμή του, καθώς περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους του δήλωσαν μέλη-φίλοι. Αυτό είναι το αντίστροφο πρόβλημα από αυτό που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, που αδυνατεί να μετουσιώσει το εκλογικό του ρεύμα σε ενεργητική οργανωτική στήριξη.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει ανοίξει ακόμα τη βεντάλια των πολιτικών του θέσεων και πρωτοβουλιών, ωστόσο γίνεται φανερό ότι βιάζεται να αξιοποιήσει το momentum της εκλογής του, το οποίο ήδη τα συστημικά ΜΜΕ φουσκώνουν τεχνητά με αμφιλεγόμενες δημοσκοπήσεις, οι οποίες έγιναν πριν τον δεύτερο γύρο. Ο νέος πρόεδρος κάνει σαφές ότι επιθυμεί να οριοθετήσει το «νέο κέντρο» ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ με μετριοπαθείς προτάσεις που θα ακούγονται εύηχες στο πρότυπο του Μπάιντεν ή των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών. Για παράδειγμα, σχετικά με τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα υπήρχε αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ. Παράλληλα, όμως, στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος αναφέρθηκε στον κοινό ευρωπαϊκό στρατό, τονίζοντας με περηφάνια ότι «στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα δεν μείωσε ποτέ τον προϋπολογισμό για την Άμυνα». Το νέο ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε μαζί με τους βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης τα 7,5 δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς που περιλαμβάνουν οι αμυντικές δαπάνες του 2022 αφού σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο… «σε τέτοια ζητήματα δεν επιτρέπονται σκοπιμότητες και ιδεοληψίες».
έδειξε με αυτό τον τρόπο και τα όρια της αντιπολίτευσης που θα ασκεί, επενδύοντας σε έναν δημαγωγικό «πατριωτικό λόγο» στο θέμα του ανταγωνισμού με την Τουρκία.
Ενδιαφέρον για την κατεύθυνση της αντιπολίτευσης του νέου κέντρου παρουσιάζουν και οι πρωτοβουλίες που σχεδιάζει να πάρει το ΠΑΣΟΚ στο θέμα της υγειονομικής κρίσης, στην κατεύθυνση της «ανάγκης εθνικής συνεννόησης για την υπέρβασή της».
Με τη λογική… «στιβαρών ρεαλιστικών προτάσεων», το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ταχθεί υπέρ της διεύρυνσης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες, όπως για τους δημόσιους λειτουργούς που έρχονται σε απευθείας επικοινωνία με τους πολίτες, αλλά παραμένει θολό, αν θα περιλάβει σε αυτή την επέκταση τον βαθύ πυρήνα του κράτους. Οι ανακοινώσεις αυτές θα γίνουν μετά την προγραμματισμένη συνάντηση με την Κ. Σακελλαροπούλου.
Σε επίπεδο κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης το ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπηθεί από τον Μιχάλη Κατρίνη, που ήταν υπεύθυνος του τομέα οικονομίας και ανάπτυξης. Σε πρόσφατη συνέντευξη του στη Βασιλική Σιούτη, ο τελευταίος υπερασπίστηκε ως «αναγκαίες για τη σωτηρία της χώρας» όλες τις μνημονιακές περικοπές και πολιτικές λιτότητας, βασιζόμενος και στο δόγμα «δεν υπάρχει εναλλακτική».