▸Καμία συγκεκριμένη δέσμευση ή χρονοδιάγραμμα που να είναι αποδεκτά από όλους, καθώς οι ανταγωνισμοί αποδείχθηκαν ξανά πολύ ισχυροί. «Σταύρωσαν τα δάχτυλα και ευχήθηκαν για το καλύτερο», όπως εύστοχα έγραψε κάποιος. Αυτό είναι το (μη) αποτέλεσμα της νέας διάσκεψης για το κλίμα στη Γλασκώβη — παρά την αόριστη διακήρυξη ΗΠΑ-Κίνας.
► Κυνήγησαν την πρέσβη του Ισραήλ
Διετέλεσε υπουργός Εποικισμού επί κυβέρνησης Νετανιάχου, προωθώντας και επιβλέποντας την άλωση των κατεχόμενων εδαφών. Είναι πασίγνωστη για τις δηλώσεις μίσους σε βάρος των Παλαιστινίων και γενικότερα των Αράβων. Ο διορισμός της ως πρέσβη του Ισραήλ στη Βρετανία είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, ακόμη και από Εβραίους που έχουν την υπηκοότητα της χώρας ή κατοικούν εκεί, που την χαρακτήρισαν ρατσίστρια με εμπρηστική συμπεριφορά. Αναμενόμενη, λοιπόν, η αντιμετώπιση την οποία έτυχε η Τζίπι Χοτοβέλι, όταν μετέβη στο φημισμένο London School of Economics, προσκεκλημένη της διοίκησης, προκειμένου να διαφημίσει την πολιτική της ακροδεξιάς κυβέρνησης της χώρας της στο Μεσανατολικό. Οι αποδοκιμασίες ήταν τόσο έντονες, ώστε αναγκάστηκε να τραπεί ατάκτως σε φυγή από τον χώρο, υπό την προστασία των πρακτόρων και της αστυνομίας, κυριολεκτικά σαν κυνηγημένη…
► Σι, όπως Μάο και Ντενγκ…
Ιστορική χαρακτηρίστηκε η σύνοδος της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα. Δικαίως, καθώς σφραγίστηκε από την έγκριση του τρίτου «Ψηφίσματος για την Ιστορία», μετά από εκείνα που είχαν περάσει επί Μάο Τσετούνγκ (1945) και Ντενγκ Σιαοπίνγκ (1981). Με αυτό, ο νυν πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, φιλοδοξεί να κερδίσει μια ισότιμη θέση στο «κάδρο» της ιστορίας, παίρνοντας ταυτόχρονα αποστάσεις και από τους δύο. Με σύνθημα τον «σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά» και την «ευημερία για όλους», ο Σι και η ηγετική ομάδα επιχειρούν, πρώτα από όλα, να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες αντιθέσεις στο εσωτερικό της Κίνας, όπου κυριαρχούν οι έντονες κοινωνικές ανισότητες και η απειλή να σκάσει η «φούσκα» που έχει προκαλέσει η «οικονομία της αγοράς» α λα κινεζικά. Δεν θα είναι, όμως, εύκολο.
► Το σύμβολο του «παλιού καπιταλισμού»
Η εξέλιξη σηματοδοτεί, δίχως αμφιβολία, το τέλος μιας ολόκληρης εποχής της καπιταλιστικής οικονομίας, εκείνης την οποία σφράγισαν οι παραδοσιακές βιομηχανίες και η μεταποίηση. ταυτόχρονα, επιβεβαιώνει την κυριαρχία του νέου μοντέλου, που χαρακτηρίζεται από την ψηφιακή τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη. Πρόκειται, βεβαίως, για την απόφαση που αφορά το «σπάσιμο» στα τρία μιας από τις εταιρείες που αποτέλεσαν επί δεκαετίες ένα από τα εμβλήματα της αμερικανικής ισχύος —της θρυλικής General Electric, η οποία μόλις πριν από 20 χρόνια είχε τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία, με πάνω από 600 δισ. δολάρια, καθώς και περισσότερους από 300.000 εργαζόμενους. «Κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο στην επιχειρηματική ιστορία των ΗΠΑ», έγραψαν οι Financial Times,
«γυρίζει σελίδα στη σύγχρονη ιστορία των επιχειρήσεων», σημείω-
σε η Wall Street Journal.