Γιώργος Μιχαηλίδης
Μεγάλες ανακατατάξεις έφεραν οι εκλογές στην Αργεντινή. Οι Περονιστές, μετά την κωλοτούμπα τους σε σχέση με την κήρυξη του ιλιγγιώδους χρέους της Αργεντινής στο ΔΝΤ ως παράνομου, υπέστησαν μεγάλες εκλογικές απώλειες. Αφού επέβαλλαν σκληρά προγράμματα λιτότητας με την υπόσχεση της ανάπτυξης που θα αναπλήρωνε το χαμένο εισόδημα των νοικοκυριών –μια ανάπτυξη που δεν ήρθε ποτέ– είδαν το εκλογικό σώμα να τους γυρνάει την πλάτη. Έτσι, το μέτωπο του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντεζ έχασε 6 εκατομμύρια ψήφους ή αλλιώς το 35% όσων οι Περονιστές είχαν κερδίσει πριν από μία διετία. Το κόμμα τους έχασε την πλειοψηφία στη Γερουσία για πρώτη φορά από το 1983.
Σημαντικές απώλειες, όμως, κατέγραψε και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του επιχειρηματία και πρώην προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι, χάνοντας 2 εκατομμύρια ψήφους — αν και συνολικά η παραδοσιακή συντηρητική Δεξιά βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στον στόχο της κατάκτησης της πλειοψηφίας στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2023. Σημαντική άνοδο σημείωσε και ο βασικός κομματικός σχηματισμός της Ακροδεξιάς, ο οποίος απέσπασε πάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους και ποσοστό της τάξης του 17% στο Μπουένος Άιρες.
Σημαντικό νέο αποτελεί το γεγονός ότι το αριστερό αντικαπιταλιστικό Μέτωπο Αριστεράς και Εργαζομένων (FIT) αύξησε τη δύναμή του κατά 82% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, αγγίζοντας ακόμα και ποσοστά της τάξης του 25% σε ορισμένες επαρχίες, ενώ στο Μπουένος Άιρες συγκέντρωσε το 6,8% των ψήφων. Κεντρική θέση στο πρόγραμμα του FIT, που εξέλεξε 4 βουλευτές, κατείχε το ζήτημα της παύσης αποπληρωμής του χρέους με στόχο την ενίσχυση των κοινωνικών δαπανών, ενώ οι ευρύτεροι στόχοι του έφταναν μέχρι τον σοσιαλισμό.
Μετά από τρία χρόνια υποχώρησης της οικονομίας, η λατινοαμαερικάνικη χώρα βλέπει τη φτώχεια να ανεβαίνει και να αγκαλιάζει το 40% του πληθυσμού, ενώ το 60% των παιδιών βρίσκονται κάτω από το όριό της. Η πρόσφατη επιβολή πλαφόν σε 1.400 αγαθά δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα για την κυβέρνηση, με τις πληθωριστικές πιέσεις να αυξάνονται. Η κεντροαριστερή κυβέρνηση των Περονιστών βρίσκεται μπροστά σε ένα αδιέξοδο: Αποφεύγει να πάρει τα ριζοσπαστικά μέτρα που υποσχόταν για την ενίσχυση του εργατικού εισοδήματος, κόντρα στο ΔΝΤ, κάτι που όμως την οδηγεί στην εκλογική καταστροφή. Θα λάβει η δυσαρέσκεια εργατικά αντιπολιτευτικά χαρακτηριστικά ή θα κυριαρχήσει μία συντηρητική και ακροδεξιά στροφή; Αυτό είναι το στοίχημα για την Αργεντινή.