▸Το ταξίδι της Αμάλ, της γιγάντιας μαριονέτας που έγινε διεθνές σύμβολο των ανήλικων προσφύγων, έφτασε στην Αθήνα. Η ύψους 3,5 μέτρων Αμάλ (Ελπίδα στα συριακά) ξεκίνησε από τη Γκαζιαντέπ της Συρίας με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ. Η ακροδεξιά μισανθρωπία δεν πτοήθηκε και τραμπουκίζει. Το φωνάζουμε ακόμα μια φορά: «Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι».
► Δημοσκοπική ανάκαμψη για το SPD
Οι φονικές πλημμύρες του Ιουλίου και οι εκρηκτικές γεωπολιτικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν ανέτρεψαν το σκηνικό της προεκλογικής κούρσας στη Γερμανία. Στην τελική ευθεία πια, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) φαίνεται να αναγεννιούνται δημοσκοπικά και να αυξάνουν τα ποσοστά τους από 15% προ εφτά μηνών σε 25%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η «κεντροδεξιά» συνεργασία (CDU/CSU) του μερκελικού υποψηφίου Άρμιν Λάσετ, με 21%. Η δυναμική των Πρασίνων συνεχίζει να είναι αξιο-
σημείωτη με 19%. Οι Φιλελεύθεροι και το ακροδεξιό AFD παίρνουν από 11%, ενώ η Αριστερά βρίσκεται στο 7%. Όπως όλα δείχνουν, το ενδεχόμενο αυτοδύναμης κυβέρνησης μοιάζει –για ακόμα μία φορά– απίθανο. Οι υποψήφιοι κυβερνητικοί συνασπισμοί είναι πολλοί, ενώ αναλυτές εκτιμούν πως διαφαίνεται η πιθανότητα το CDU/CSU να μείνει εκτός κυβερνητικού κορμού.
► Σεξιστικός μεσαίωνας στο Τέξας
Τη βαθιά εμπέδωση αντιδραστικών πατριαρχικών αντιλήψεων ακόμα και στα κλιμάκια των ανώτερων αμερικανικών νομικών οργάνων, απέδειξε η πρόσφατη άρνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να αναστείλει την ισχύ του νόμου κατά των εκτρώσεων στο Τέξας. Παρότι ακόμα και ο Τζο Μπάιντεν και άλλοι Δημοκρατικοί βουλευτές τόνισαν την αντισυνταγματικότητα του νόμου, οι δικαστές κατά πλειοψηφία (5-4) απέρριψαν το αίτημα να ανασταλεί η ισχύς του για όσο εκδικάζεται η προσφυγή. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως μέχρι να εξεταστεί αν ο νόμος είναι αντισυνταγματικός ή όχι, στην πολιτεία του Τέξας θα απαγορεύονται οι αμβλώσεις μετά τις έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης. Το μέτρο, πέρα από αντιδραστικό, είναι και εκτός λογικής, καθώς πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν καν αν κυοφορούν κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι βδομάδων. Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα φεμινιστικά κινήματα για τα αυτονόητα, ακόμα, εν έτη 2021.
► Οι Φιλιππίνες εξάγουν νοσηλευτές
Mόνο το 2019 οι Φιλιππίνες «προμήθευσαν» τον πλανήτη με 17.000 νοσηλευτές/τριες, ενώ η χώρα μαστίζεται από τεράστια έλλειψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Η νέα έξαρση του κορονοϊού, εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, ξεκίνησε από τις αρχές Ιουλίου, χωρίς να έχει φτάσει το ανώτερο σημείο της. Τον Αύγουστο καταγράφηκαν περίπου 390.000 κρούσματα, αριθμός που αποτελεί αρνητικό υψηλό. Την προηγούμενη χρονιά η κυβέρνηση εγκαινίασε ένα πρόγραμμα έκτακτης πρόσληψης νοσηλευτών με τουλάχιστον τρίμηνη σύμβαση. Οι συνθήκες εργασίας όμως παραμένουν άθλιες. Όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, παρότι η υγειονομική κρίση χτυπάει ανελέητα τη χώρα και τα σκληρά lockdown αδυνατούν να την αναχαιτίσουν, οι χαμηλοί μισθοί νοσηλευτών και γιατρών αναγκάζουν τους εργαζομένους στη μετανάστευση για εξεύρεση καλύτερων συνθηκών. Η αδυναμία του καπιταλισμού να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες σε εργασία και υγεία είναι πιο ορατή από ποτέ…