▸Ποιος ασχολείται, πλέον, με τον ΟΗΕ και ποιος είναι ο ρόλος του; Το ερώτημα τέθηκε πάλι με αφορμή την 76η γενική συνέλευση, που μετατράπηκε σε φόρουμ για να βγάλει ο κάθε ηγέτης λόγο και να παρουσιάσει τις θέσεις του (στη φωτογραφία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε μια ομιλία με αιχμές κατά Κίνας και Ρωσίας). Υπενθυμίζεται πως ο ΟΗΕ δημιουργήθηκε μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, για να διασφαλίζει την ειρήνη, διαδεχόμενος την Κοινωνία των Εθνών.
► Με το βλέμμα στις γερμανικές εκλογές…
Στη Γερμανία στρέφεται αυτό το Σαββατοκύριακο το πολιτικό ενδιαφέρον, ειδικά στην Ευρώπη. Αιτία είναι όχι μόνο η διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ, αλλά και το γεγονός ότι σηματοδοτούν το τέλος της εποχής Μέρκελ και της 16ετούς παρουσίας της στην καγκελαρία. Το αναμενόμενο ντέρμπι για την πρώτη θέση ανάμεσα στους δύο παραδοσιακούς πρωταγωνιστές, τη Χριστιανική Ένωση και τους Σοσιαλδημοκράτες, δεν μπορεί να κρύψει την παράλληλη κρίση που διέρχονται. Όσο για την επόμενη κυβέρνηση, ως πιθανότερο ενδεχόμενο φαντάζει για την ώρα ένας συνασπισμός SPD, Πρασίνων και Φιλελεύθερων Δημοκρατών, με μικρότερη πιθανότητα οι τελευταίοι να αντικατασταθούν από την Αριστερά. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι το γερμανικό πολιτικό σύστημα, το οποίο απεχθάνεται τις «εκπλήξεις», έχει δοκιμάσει ήδη όλες τις πιθανές εκδοχές στις κυβερνήσεις των 16 κρατιδίων.
► Η «Lehman Brothers της Κίνας»;
Σε μια «Lehman Brothers της Κίνας» τείνει να εξελιχθεί –τηρουμένων φυσικά των αναλογιών– η υπόθεση της δεύτερης μεγαλύτερης κατασκευαστικής ακινήτων της χώρας. Με «ανοίγματα» άνω των 300 δισ. δολαρίων, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά προπληρωμένες κατοικίες που έχουν μείνει ημιτελείς ή επενδύσεις στη μετοχή της από τα νέα «μεσαία στρώματα» της χώρας, η Evergrande βασίζεται πλέον αποκλειστικά στο έλεος του Πεκίνου. Της ηγεσίας κράτους και κόμματος, με άλλα λόγια, που πρέπει να επιλέξει εάν θα τη διασώσει ή θα την αφήσει να καταρρεύσει, όπως συνέβη με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα το 2008, με τις γνωστές συνέπειες. Εκτός των άλλων, πάντως, η κρίση αυτή αναδεικνύει τα όρια του μοντέλου του κρατικού καπιταλισμού της Κίνας, η ανάπτυξη του οποίου βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στο κέρδος και τα δανεικά.
► Ρωσία: Κάηκαν εκτάσεις όσο η… Ιταλία!
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που αφορούν τις καμένες εκτάσεις στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του 2021 —
το οποίο, παρεμπιπτόντως, έχει ακόμη τρεις μήνες μέχρι να τελειώσει. Σύμφωνα με την Greenpeace, μόνο στα δάση της χώρας έχουν μέχρι σήμερα παραδοθεί στις φλόγες 181,6 εκατομμύρια στρέμματα, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί σε όλη τη διάρκεια του 2012. Μάλιστα, στην περίπτωση που συνυπολογιστούν και άλλες περιοχές που έχουν καεί, οι οποίες δεν χαρακτηρίζονται δάση, τότε η συνολική έκταση ενδέχεται να φτάνει και τα 300 εκατομμύρια στρέμματα, έκταση ανάλογη με αυτή που έχουν κράτη όπως η Ιταλία ή η Πολωνία! Μάλιστα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Κοπέρνικος της ΕΕ, μόνο τον περασμένο μήνα, οι πυρκαγιές στη Ρωσία απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα 1,3 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα.