▸«Πληθαίνουν οι αποδείξεις ότι βρισκόμαστε κοντά ή έχουμε ήδη ξεπεράσει κρίσιμα όρια για σημαντικά τμήματα του οικοσυστήματος της γης», δήλωσε επιστήμονας που συμμετείχε σε νέα έρευνα για την κλιματική κρίση. Η σχετική έκθεση ξεκαθαρίζει ότι ζητούμενο πλέον «δεν είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματα, αλλά η αντιμετώπιση των αιτίων: της υπερεκμετάλλευσης της γης». .
► Πακτωλός για τις φαρμακοβιομηχανίες
Πακτωλός εσόδων και κερδών για τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες που παρασκεύασαν και διαθέτουν εμβόλια κατά της Covid-19. Η κοινοπραξία της αμερικανικής Pfizer και της γερμανικής BioNTech ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι για φέτος οι πωλήσεις του εμβολίου θα της αποφέρουν στα ταμεία 35 δισ. δολάρια, αναθεωρώντας την προηγούμενη πρόβλεψη που έκανα λόγο για 26 δισ. Η επίσης αμερικανική Moderna προσβλέπει σε περίπου 20 δισ. από τις πωλήσεις του δικού της εμβολίου, η Novavax κάπου 4,5 δισ., ενώ η βρετανική AstraZeneca –το σκεύασμα της οποίας έχει τη χαμηλότερη τιμή και το περιθώριο κέρδους είναι σαφώς μικρότερο– αναμένεται να αποκομίσει λιγότερα από 2 δισ. δολάρια. Συνολικά, λοιπόν, μιλάμε για μια νέα αγορά της τάξης των 60 δισ. δολαρίων περίπου, μόνο για το 2021. Είναι πολλά τα λεφτά…
► Ψυχολογική εξόντωση αθλητών στο Τόκιο
Η εμμονή της κυβέρνησης της Ιαπωνίας, των «αθανάτων» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και των περισσότερων χορηγών να διεξαχθούν πάση θυσία οι Αγώνες του Τόκιο δεν έχει μόνο τεράστιο κόστος για την πόλη και τους κατοίκους της, όπου τα ρεκόρ των κρουσμάτων καταρρίπτονται καθημερινά και τα νοσοκομεία στενάζουν. Οι χιλιάδες αθλητές που συμμετέχουν στα αγωνίσματα πληρώνουν επίσης βαρύ τίμημα, σωματικό και ψυχολογικό. Έχοντας μετατραπεί σε μηχανές παραγωγής μεταλλίων και διακρίσεων, έτσι ώστε να τονώνεται η «εθνική υπερηφάνεια» των χωρών τους και να δικαιώνονται οι διαφημιζόμενοι, βρίσκονται εδώ και μήνες σε κατάσταση απόλυτης απομόνωσης, χωρίς δυνατότητα φυσικής επαφής με τα αγαπημένα τους πρόσωπα ή ακόμη και με συναθλητές τους. Κάποιοι κορυφαίοι έχουν ήδη καταρρεύσει και αποχωρήσει — όπως η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια της γυμναστικής Σιμόν Μπάιλς. Αλλά ποιος νοιάζεται;
► Ένα χρόνο μετά, ο λαός του Λιβάνου στενάζει
Ένας χρόνος συμπληρώνεται αυτήν την εβδομάδα, την Πέμπτη 5 Αυγούστου, από την καταστροφική έκρηξη που ισοπέδωσε μεγάλο τμήμα του λιμανιού της Βηρυτού και προκάλεσε τρομακτικές ζημιές στο πάλαι ποτέ «Παρίσι της Ανατολής». Ήταν, όπως αποδείχθηκε πολύ σύντομα, η χαριστική βολή στον Λίβανο, ο οποίος ήταν ήδη βυθισμένος σε τρεις παράλληλες κρίσεις: οικονομική, υγειονομική και πολιτική-κυβερνητική. Οι μήνες που ακολούθησαν και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα και η πλειοψηφία του λαού της –σουνίτες και σιΐτες, μουσουλμάνοι και χριστιανοί– αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, που βρίσκει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να έχουν ρεύμα μόνο λίγες ώρες καθημερινά, την ανεργία να σαρώνει και το χρήμα να έχει απαξιωθεί, τα «κοράκια» –με πρώτη τη Γαλλία– θέτουν σκληρούς όρους για να δώσουν και άλλα δανεικά στον Λίβανο.