Τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό σπέρνει η πολιτική που ακολουθείται από τους κυβερνώντες τα τελευταία χρόνια, παρά τους μύθους της «ανάκαμψης» και της «ανάπτυξης». Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑT για τον κίνδυνο φτώχειας, όπως προκύπτει από την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών με έτος αναφοράς το 2019. Το μέσο ισοδύναμο ατομικό διαθέσιμο εισόδημα ανήλθε σε 9.993 ευρώ, όσο και πριν από μια δεκαετία, αλλά και 28% πιο κάτω από αντίστοιχο του 2010.
Συνολικά, πάνω από 3 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, ένας αριθμός που παραμένει «κολλημένος» εδώ και 15 χρόνια! Αυτό σημαίνει ότι το 28,9% του πληθυσμού της χώρας τα «φέρνει βόλτα» με εισοδήματα από 5.200 ευρώ το χρόνο, εάν πρόκειται για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, έως 11.000 ευρώ για νοικοκυριά με δύο παιδιά! Ένα στα 5 παιδιά 0-17 ετών (21,4%) απειλείται με παιδική φτώχεια, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά! Σε δεινή θέση βρίσκεται και ένας στους δύο αλλοδαπούς που διαμένουν στη χώρα. Ο κίνδυνος φτώχειας όμως απειλεί ακόμα και τους εργαζόμενους, το 8,8% όσων έχουν πλήρη απασχόληση, και το 20,6% των εργαζόμενων με μερική απασχόληση, ενώ εκτινάσσεται στο 45,6% για τους ανέργους.
Εάν είναι αυτή η εικόνα τη χρονιά πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, τότε η πραγματικότητα είναι πολύ πιο οδυνηρή για τον λαό τη χρονιά που πέρασε. Κι όμως, την τριετία 2017-2019 οι 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις είχαν συνολικά κέρδη σχεδόν 15 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 31,6%! Οι φτωχοί φτωχότεροι, οι πλούσιοι πλουσιότεροι…