Νίκη Σκοπέτου
▸Οι Αναιρέσεις ξεκίνησαν δυναμικά φέτος από την πόλη της Θεσσαλονίκης με σύνθημα «Θέλουμε το χρόνο μας πίσω-
Φέρνουμε το μέλλον μας τώρα!».
Το τριήμερο 17-18-19 Ιουνίου περιλάμβανε εκδηλώσεις, συζητήσεις, εκθέσεις βιβλίου και φωτογραφίας, θεματικά περίπτερα από την εκπαίδευση μέχρι την υγεία, το φύλο και τη σεξουαλικότητα, τον πόλεμο το περιβάλλον. Προβλήθηκαν ταινίες μικρού μήκους, τις οποίες ακολούθησαν συναυλίες και μουσικές βραδιές. Δόθηκε, επίσης, ευκαιρία σε μικρούς καλλιτέχνες της πόλης να διαθέσουν στον χώρο του φεστιβάλ τις δημιουργίες τους. Το campus του ΑΠΘ ήταν ξανά γεμάτο ζωή. Ένας χώρος που επιλέχθηκε από το εγχείρημα των Αναιρέσεων ακριβώς γιατί σηματοδότησε τους προηγούμενους μήνες τον επίμονο αγώνα των φοιτητικών συλλόγων, της νεολαίας, των εργαζομένων και γενικότερα αλληλέγγυου κόσμου της πόλης ενάντια στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, ενάντια στην ακραία καταστολή και την αστυνομοκρατία. Έγινε τόπος συνάντησης και έκφρασης για όλες εκείνες τις φωνές που πνίγονταν από τον εγκλεισμό και τις απαγορεύσεις.
Την Πέμπτη 17 Ιουνίου οι Αναιρέσεις σήκωσαν την αυλαία με μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ανατρεπτικού και απελευθερωτικού πολιτισμού, ο οποίος θα προβληματίζει και θα φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Ακολούθησαν προβολές ταινιών μικρού μήκους και η βραδιά έκλεισε με συναυλία της ροκ μπάντας Ψύλλοι στ’ Άχυρα.
Η δεύτερη μέρα άνοιξε με την κεντρική εκδήλωση του τριημέρου με τίτλο «Θέλουμε τον χρόνο μας πίσω! Η αναγκαία απάντηση του εργατικού κινήματος», όπου και έγινε μια πλούσια συζήτηση για το μαύρο εργασιακό μέλλον που μας επιφυλάσσεται και τον ανεξάρτητο ταξικό συνδικαλισμό ως μόνη απάντηση. Ακολούθησαν προβολές ταινιών και μία όμορφη μουσική βραδιά.
Η εκδήλωση της τρίτης μέρας «Κομμουνισμός: Αναγκαιότητα και δυνατότητα. Φέρνουμε το μέλλον μας τώρα!» πραγματοποιήθηκε κανονικά παρά την απειλή της βροχής. Την τελευταία μέρα έκλεισε το αγαπημένο μουσικό σχήμα Χασούρηδες, που μετέτρεψε το φεστιβάλ σε ένα μεγάλο ρεμπέτικο λαϊκό γλέντι. Το φετινό τριήμερο των Αναιρέσεων, λοιπόν, ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή τόσο στις πολιτικές εκδηλώσεις όσο και στο πολιτιστικό κομμάτι του φεστιβάλ, προσελκύοντας συνολικά και τις τρεις μέρες πάνω από ενάμισι χιλιάδες κόσμου.
Για άλλη μία φορά, τα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ γέμισαν με τα πρόσωπα που βλέπαμε πριν λίγους μήνες κάθε μέρα εκεί, ή λίγο παραπέρα, γιατί τίποτα δεν άλλαξε και τόσο, απλά επιστρέφουμε σιγά-σιγά σε μια «κανονικότητα» που ανέκαθεν γνωρίζαμε πως δε μας χωράει. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο οικονομικής, υγειονομικής και κοινωνικής κρίσης επιλέγουμε να προβάλουμε ένα πολιτιστικό αντιπρόταγμα συλλογικής ζωής και κουλτούρας «από τα κάτω», ενάντια στην εμπορευματοποιημένη τέχνη του κέρδους. Στο δυσοίωνο μέλλον που μας περιγράφουν απαντάμε συλλογικά, γιατί στα συλλογικά προβλήματα δεν χωρούν ατομικές λύσεις. Θα τα ξαναπούμε στους αγώνες και σε όσα όμορφα έρχονται σύντομα!
Αναιρέσεις 2021: Παράθυρο νεανικής ελπίδας και προβληματισμών