▸«Βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι» χαρακτήρισαν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ κυβερνητικές πηγές, με τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο να κάνει λόγο «για ήσυχη χρονιά». Όλα αυτά βέβαια σε σχέση με το θερμό περσινό καλοκαίρι, που οι δύο χώρες είχαν παρατάξει το σύνολο σχεδόν της ναυτικής τους δύναμης σε τροχιά σύγκρουσης. Η συνάντηση των δύο ηγετών διάρκειας 52 λεπτών έγινε στη σκιά της συνάντησης Ερντογάν-Μπάιντεν με την τουρκική πλευρά να θέλει να δείξει στους Αμερικανούς σημάδια «καλής θέλησης» μετά τις παραινέσεις «να αποφευχθούν οι προκλήσεις και οι εντάσεις». Παρά τις αναφορές στη «θετική ατζέντα συνεργασίας» δεν υπήρξε βέβαια καμία πρόοδος στα μεγάλα ζητήματα που φέρνουν αντιμέτωπες τις δύο αστικές τάξεις, όπως αυτό της οριοθέτησης των ΑΟΖ. Η προσφυγή στη Χάγη βρίσκεται εκτός τραπεζιού καθώς η Τουρκία απειλεί ότι σε αυτή την περίπτωση θα θέσει και ζητήματα αποστρατικοποίησης των νησιών και «γκρίζων ζωνών».
Σε μεγάλο βαθμό η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό με την ελληνική πλευρά να υπόσχεται στενή συνεργασία προκειμένου η Τουρκία να κρατάει τους πρόσφυγες μακριά από τον Έβρο. Ο Κ. Μητσοτάκης ζήτηση «ως κίνηση καλής θέλησης» η Τουρκία να πάρει πίσω 1.450 μετανάστες των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.
Πρόκειται για ένα εύθραυστο μορατόριουμ, στο όνομα της ενίσχυσης της συνοχής του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, με τις δύο πλευρές παράλληλα να εξοπλίζονται σαν αστακοί για την επόμενη φάση. Μια «ηρεμία» που κρύβει μέσα της απειλές.