Η ιστορία μας γράφεται ακόμη: Η διαδρομή τριών Κινεζο-Κουβανών στρατηγών στην Κουβανική Επανάσταση
Υπάρχουν γεγονότα που νομίζουμε πως τα ξέρουμε καλά, αλλά δεν παύουν να μας εκπλήττουν. Ένα απ’ αυτά είναι η συγκλονιστική κουβανική επανάσταση, που έφερε τα πάνω κάτω στην κοινωνία και οδήγησε στον αγώνα και τα πιο καταπιεσμένα τμήματα, όπως τους Κουβανούς κινεζικής καταγωγής.
Ενα νέο βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διεθνές Βήμα με στόχο να «φωτίσει» μία από τις λιγότερο, μέχρι σήμερα, γνωστές πτυχές της Κουβανικής Επανάστασης. Το βιβλίο Η ιστορία μας γράφεται ακόμη: Η διαδρομή τριών Κινεζο-Κουβανών στρατηγών στην Κουβανική Επανάσταση, μέσα από τις σελίδες του, επιχειρεί να αναδείξει τον παράλληλο αγώνα του λαού της Κούβας για την εξάλειψη του ρατσισμού, τον οποίο είχε κληρονομήσει από την περίοδο της αποικιοκρατίας.
Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι πως η Κούβα αποτέλεσε έναν βασικό προορισμό της κινεζικής μετανάστευσης του 19ου αιώνα, γνωστή ιστορικά ως το «εμπόριο των κούληδων». Από το 1847, πολλοί ήταν οι Κινέζοι που μεταφέρθηκαν στο νησί ως εργάτες, δεσμευμένοι με συμβόλαια που παρέπεμπαν σε συνθήκες δουλείας, με τις φυλετικές διακρίσεις σε βάρος τους να είναι πολλές. Οι Κινέζοι εργάτες έρχονταν για να αντικαταστήσουν τη φθίνουσα εργατική δύναμη των προερχόμενων από την Αφρική στις φυτείες ζαχαροκάλαμου. Αποτέλεσαν μαζί με τους αφρο-κουβανούς μία από τις πιο καταπιεσμένες και υπό σκληρή εκμετάλλευση κοινωνικές ομάδες της Κούβας.
Οι τρεις συγγραφείς, ο Αρμάντο Τσόι, ο Γουστάβο Τσούι και ο Μοϊσές Σίο Γουόνγκ, ως νεαροί Κουβανοί κινεζικής καταγωγής, ρίχτηκαν στον επαναστατικό αγώνα, έγιναν αρχικά μαχητές στον παράνομο αγώνα των πόλεων και, μετέπειτα, στρατηγοί των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κούβας και στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας. Στις ζωντανές αφηγήσεις και περιγραφές των προσωπικών τους διαδρομών, φανερώνουν τον ιστορικό ρόλο της κινεζικής μετανάστευσης στην Κούβα, ενώ παράλληλα ξετυλίγουν τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν στην Κουβανική Επανάσταση και «όπλισαν» εκατομμύρια απλούς πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτήν. Τέλος, υπάρχουν αναφορές και για την επαναστατική δράση και τον διεθνισμό που ανέπτυξαν σε χώρες όπως η Αγκόλα, η Νικαράγουα και η Βενεζουέλα.
Το βιβλίο αναδεικνύει την επανάσταση ως εκείνο το γεγονός που η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού τίναξαν τα δεσμά της καταπίεσης αιώνων, όπου ενώθηκαν στους δρόμους του αγώνα λευκοί, μιγάδες, μαύροι και ασιάτες. Μέσα από το βιβλίο και τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών, γίνεται ξεκάθαρο ότι ο καθοριστικός παράγοντας που έβαλε τέλος στις διακρίσεις σε βάρος των Κινέζων και των μαύρων στην Κούβα δεν ήταν κανένας άλλος παρά μόνο η ίδια η σοσιαλιστική επανάσταση.
Παρουσίαση του βιβλίου
Το βιβλίο Η ιστορία μας γράφεται ακόμη: Η διαδρομή τριών Κινεζο-Κουβανών στρατηγών στην Κουβανική Επανάσταση παρουσιάζεται σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Μαΐου στις 6.30 μ.μ. στον χώρο του Σεράφειου του Δήμου Αθηναίων (Εχελιδών 19 και Πειραιώς 144). Για το βιβλίο θα μιλήσουν η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα Ζέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, ο Νάσος Παυλάκης (εργαζόμενος και απεργός της Χαλυβουργίας και συν-συγγραφέας του βιβλίου 273+ ΗΜΕΡΕΣ. Ο ιστορικός αγώνας των Χαλυβουργών) και ο Βασίλης Ρέβελας (εκδόσεις Διεθνές Βήμα).
Θα χαιρετίσουν οι Νίκος Καρανδρέας (ομότιμος καθηγητής ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών), Γιάννης Τσαλαβούτας (Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» –
Αλληλεγγύη με την Κούβα) και Χάικ Απαμιάν (Πρόεδρος του Συλλόγου «Λαϊκή Αλληλεγγύη»). Στην εκδήλωση παρουσίασης θα τηρηθούν όλα τα απαιτούμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.