Γράφει ο Captainlinux
▸Τις τελευταίες ημέρες το διαδίκτυο και η τηλεόραση έχουν κατακλυστεί από διαφημίσεις προμηθευτών, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα» του υπουργείου Παιδείας, με τις «καλύτερες» τιμές της αγοράς.
Το πρόγραμμα υπόσχεται να προσφέρει επιδότηση τύπου voucher για κάθε μαθητή και φοιτητή, ύψους 200 ευρώ, σε οικογένειες των οποίων το ισοδύναμο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 6.000 ευρώ, με σκοπό την αγορά εξοπλισμού τηλεκπαίδευσης. Οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε περίπου 325.000 οικογένειες με συνολικά 560.000 παιδιά, ενώ ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 112 εκ. ευρώ.
Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως το πρόγραμμα έρχεται να στηρίξει τις οικογένειες, αλλά στην πραγματικότητα, μόλις ένα μήνα μετά το σκάνδαλο με τη Cisco, η «Ψηφιακή Μέριμνα» φαίνεται να είναι το επόμενο μεγάλο σκάνδαλο κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος που σχετίζεται με το υπουργείο Παιδείας.
Αρχικά, το πρόγραμμα έρχεται αρκετά καθυστερημένα για τους μαθητές της χώρας, που πλέον έχουν συμπληρώσει σχεδόν ένα ολόκληρο χρόνο μακριά από τα θρανία τους και τους συμμαθητές τους. Απορίας άξιο είναι γιατί υλοποιείται τώρα, τη στιγμή που το υπουργείο προετοιμάζεται να ανακοινώσει το άνοιγμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.
Ακόμα, η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα δυσμενής για την υλοποίηση του έργου, καθώς η πανδημία αλλά και άλλοι παράγοντες έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην παγκόσμια αγορά υπολογιστών, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών έως και 10% σε συγκεκριμένα προϊόντα, ήδη από το φθινόπωρο του 2020.
Στην πραγματικότητα, τα voucher όχι μόνο δεν θα διευκολύνουν τις οικογένειες αλλά θα τις αναγκάσουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αν επιθυμούν να προμηθευτούν υπολογιστές που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στο ελάχιστο των αναγκών τους.
Συγκεκριμένα, οι αυστηροί όροι που συνοδεύουν την εξαργύρωση των κουπονιών ορίζουν πως οι δικαιούχοι μπορούν να αγοράσουν μόνο έτοιμους σταθερούς υπολογιστές, λάπτοπ ή τάμπλετ. Όμως, για την εξαργύρωση των voucher μπορούν να προμηθευτούν τα παραπάνω προϊόντα μόνο από τις επιχειρήσεις, κυρίως μεγάλες αλυσίδες, που έχει εγκρίνει το υπουργείο Παιδείας και μάλιστα μόνο για περιορισμένα προϊόντα που έχει προσθέσει ο προμηθευτής στο πρόγραμμα και έχει εγκρίνει, επίσης, το υπουργείο.
Έτσι, λοιπόν, από την παραπάνω διαδικασία δεν έχουν λείψει τα «παρατράγουδα», όπως για παράδειγμα το να πωλούνται στο πρόγραμμα υπολογιστές αξίας έως και 2.500 ευρώ, με σκοπό να αγοραστούν από οικογένειες με εισόδημα μικρότερο των 6.000 ευρώ.
Γενικά, ένας γνώστης της αγοράς μπορεί εύκολα να παρατηρήσει πως οι υπολογιστές που διατίθενται για την εξαργύρωση των voucher είναι υπερκοστολογημένοι για την απόδοση που προσφέρουν, ενώ οι πιο προσιτές συσκευές, όπως τα τάμπλετ και οι υπολογιστές με αξία κάτω των 500 ευρώ που διατίθενται, είναι ιδιαίτερα κακής ποιότητας και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών, ενώ σε μία διετία θα είναι για πέταμα.
Η «Ψηφιακή Μέριμνα» μας θυμίζει το αντίστοιχο πρόγραμμα του 2010, το οποίο τότε είχε προμηθεύσει τους μαθητές με μικρά λάπτοπ ιδιαίτερα κακής ποιότητας, που τελικά δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ στην εκπαίδευση. Τελικά, τα 112 εκατομμύρια θα απορροφηθούν από τις μεγάλες αλυσίδες της αγοράς υπολογιστών, χωρίς καμία πραγματική αξία, πέραν του να χρησιμοποιηθούν για μερικούς ακόμα μήνες τηλεκπαίδευσης, οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί τελείως, εάν τα χρήματα δίνονταν για το άνοιγμα των σχολείων, με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά.