Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Άνοιγμα αγορών και τουρισμού δίχως ασφάλεια και ενίσχυση ΕΣΥ
Επιλογές για την πανδημία που αντιστρατεύονται ακόμη και την κοινή λογική όσον αφορά την προστασία του λαού, είναι όμως πλήρως ενταγμένες στη «λογική» του καπιταλιστικού κέρδους, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση. Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο αντιφάσεων, πιεσμένη από τα αδιέξοδά της, δηλώνει ότι «ανοίγει» σταδιακά το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Παρά το γεγονός ότι οι πανδημικοί δείκτες είναι σε επίπεδα χειρότερα από τον περσινό Νοέμβριο και το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε καθεστώς κατάρρευσης.
Στο διάγγελμα, που έκανε την Τετάρτη ο Κ. Μητσοτάκης, φρόντισε να παραθέσει ένα χρονοδιάγραμμα ανοίγματος της εστίασης (3 Μαΐου), των δημοτικών και των γυμνασίων (10 Μαΐου) και του τουρισμού (14 Μαΐου). Η ανακοίνωσή έγινε σε μία ημέρα που καταγράφθηκαν 3.015 κρούσματα της Covid-19, 86 νεκροί από τη νόσο και 831 διασωληνωμένοι ασθενείς, ενώ την προηγούμενη 3.789 νέα κρούσματα, 87 θάνατοι και 847 διασωληνωμένοι. Δηλαδή πρακτικά με την «αριθμητική» της πανδημίας να τεκμηριώνει ότι η νόσος βρίσκεται σε κορύφωση. Δεδομένο που παραδέχθηκε εμμέσως και ο Κ. Μητσοτάκης αναφέροντας πως «η πανδημία στη χώρα μας δείχνει να σταθεροποιείται, έστω και σε υψηλά επίπεδα κρουσμάτων» και ότι «το Σύστημα Υγείας, χάρη στην αυτοθυσία των γιατρών και των νοσηλευτών μας, ανταποκρίνεται στην πίεση». Ανέφερε επίσης γενικόλογα ότι «ο δείκτης θετικότητας υποχωρεί», δίχως όμως συγκεκριμένα νούμερα, ακριβώς επειδή ο δείκτης δεν βρίσκεται σε σημείο που να μπορεί να δικαιολογήσει τις αποφάσεις που λήφθηκαν.
Στο ίδιο διάγγελμα ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε και την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, αναφέροντας πως «είναι, δυστυχώς, γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων διασωληνώνονται είναι, πλέον, ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας». Χωρίς, φυσικά, εξήγηση του γιατί πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί εκτίθενται στον ιό, ιδίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας — εκεί δηλαδή που η επιστημονική κοινότητα έχει ξεκάθαρα «δείξει» ότι βρίσκονται οι εστίες υπερ-μετάδοσης της Covid-19.
Με την πρωτοβουλία Μητσοτάκη ουσιαστικά η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τον σχεδιασμό της που βασίζεται στην προτεραιότητα της επαναλειτουργίας της αγοράς και όχι στην προστασία της υγείας των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Για τον λόγο αυτό έγινε ειδική αναφορά στα self-test, το κατεξοχήν μέτρο «ατομικής ευθύνης» που προωθεί η κυβέρνηση. Επίσης, επιχειρήθηκε επίσπευση των εμβολιασμών με την διάθεση εμβολίων της AstraZeneca στις ηλικίες 30-39, που αιφνιδιαστικά ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας, σε μία προφανή προσπάθεια, να ενταθούν άρον-άρον οι εμβολιαστικοί ρυθμοί.
Κανένας επιστημονικός έλεγχος σε εργοστάσια και μαζικούς εργασιακούς χώρους
Στην πραγματικότητα, την περίοδο αυτή ο μηχανισμός διαχείρισης της πανδημίας είναι πλήρως ενταγμένος στις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου: Κανένας έλεγχος στα εργοστάσια και τους μαζικούς εργασιακούς χώρους. Άρνηση ενίσχυσης των δομών δημόσιας υγείας, ώστε να θησαυρίζουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Μέτρα ανοίγματος του τουρισμού με προτεραιότητα στα ξενοδοχεία all-inclusive, δηλαδή στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Προσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις μεταφορές με βάση τα ζητούμενα των αεροπορικών εταιριών. Άνοιγμα του εμπορίου με όρους που δημιουργούν πλεονέκτημα στις διεθνείς αλυσίδες και τα εμπορικά κέντρα. Ειδική συμφωνία με την Εκκλησία για τον τρόπο εορτασμού του Πάσχα.