▸Συμβαίνει (και) την εποχή Μπάιντεν: Σύμφωνα με στοιχεία της 8ης Μαρτίου, πάνω από 3.250 ασυνόδευτα προσφυγάκια κρατούνται στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, ενώ τουλάχιστον 1.360 από αυτά έχουν ξεπεράσει τις προβλεπόμενες από τον νόμο 72 ώρες κράτησης χωρίς να μεταφερθούν σε κάποια δομή. Συνολικά, τον Ιανουάριο βρέθηκαν στα σύνορα 5.800 παιδιά.
► Φταίνε η Ρωσία και η Κίνα!
Οι αποτυχίες της ΕΕ με τους εμβολιασμούς –και το Ταμείο Ανάκαμψης– διαδέχονται η μία την άλλη και οι κυβερνώντες αγωνιούν ότι η εικόνα της «ενωμένης Ευρώπης» θα έχει διαρραγεί σε τέτοιο βαθμό, μόλις περάσει η λαίλαπα της πανδημίας, ώστε δεν θα είναι δυνατόν να στήσουν πάλι στα πόδια του το γνωστό αφήγημα. Έτσι, έψαξαν και βρήκαν ποιος φταίει για την όλη κατάσταση: Η Ρωσία και η Κίνα, που κάνουν προπαγάνδα και διπλωματία με τα εμβόλιά τους και προσπαθούν να παρασύρουν τους… κακόμοιρους τους Ευρωπαίους. Όχι βέβαια ότι αυτό δεν ισχύει σε μεγάλο βαθμό, άλλωστε Μόσχα και Πεκίνο κάνουν συμφωνίες για εξαγωγές, όταν το ποσοστό των εμβολιασμών στους δικούς τους πληθυσμούς είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με την Ευρώπη. Άλλο αυτό, όμως, και άλλο το κουκούλωμα των ευθυνών και του φιάσκο της Κομισιόν. .
► Έρχεται πόλεμος στον Ειρηνικό
Ο ναύαρχος που είναι επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ασία και τον Ειρηνικό δεν μάσησε τα λόγια του. Μιλώντας στη Γερουσία, ξεκαθάρισε πως στη διάρκεια της επόμενης εξαετίας είναι πολύ πιθανό να δούμε ένα πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα στην περιοχή. Βεβαίως, επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη αποκλειστικά στο Πεκίνο, λέγοντας ότι κάνει σχέδια εισβολής στην Ταϊβάν — της οποίας η Ουάσιγκτον αποτελεί τον ισχυρό σύμμαχο και προστάτη, αν και δεν έχει την αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος. Η δήλωση αυτή δεν είναι τυχαία. Έρχεται να προστεθεί στις τεράστιες στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται εκατέρωθεν στην περιοχή, στη διαρκή αύξηση της δύναμης πυρός, στην εμπλοκή πολλών ακόμη χωρών στο παζλ του επερχόμενου πολέμου —της Ιαπωνίας και της Ρωσίας, της Αυστραλίας και της Νότιας και Βόρειας Κορέας.
► Το «σκοτάδι» του Μπάκινγκχαμ
Ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του, Μέγκαν Μαρκλ, δεν είναι φυσικά για να τους λυπάται κανείς. Δεν πρόκειται να… πεινάσουν επειδή «χώρισαν» με το παλάτι του Μπάκινγκχαμ, ενώ έχουν εξασφαλισμένη δημοσιότητα στα ΜΜΕ και ένα μέλλον διόλου νεφελώδες. Παρ’ όλα αυτά, οι αποκαλύψεις που έκαναν κατά τη διάρκεια της συνέντευξής τους στην πιο δημοφιλή εκπομπή στις ΗΠΑ, της επίσης βαθύπλουτης Όπρα Γουίνφρεϊ, δεν είναι άνευ ενδιαφέροντος ούτε απλώς γραφικές. Κι αυτό διό-
τι αναδεικνύει, ξανά, μια από τις πολλές αντιδραστικές πλευρές του θεσμού της βασιλείας, που έχει να κάνει με τον ρατσισμό απέναντι σε ανθρώπους με διαφορετικό χρώμα δέρματος και πιο «ταπεινή» καταγωγή. Κάτι, βεβαίως, που δεν αφορά μόνο τη Μαρκλ, αλλά είχε διαπιστωθεί και στην περίπτωση της πριγκίπισσας Νταϊάνα — ο θάνατος της οποίας εξακολουθεί να έχει «σκοτεινές» πλευρές.